Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Media Markt - Saturn: Μαύρα μαντάτα από Γερμανία

germania_ekviasmos_largeΤρεις χιλιάδες απολύσεις πανευρωπαϊκά είναι η άμεση απάντηση της διοίκησης του γερμανικού κολοσσού Metro AG, μητρικού ομίλου της Media – Saturn Holding, για την αντιμετώπιση των ζημιών ύψους 44 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν οι δύο αλυσίδες το δεύτερο τρίμηνο του 2011, έναντι κερδών 41 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες των περίπου 1.000 εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αποδέκτες πληροφοριών περί ευρύτατων κινήσεων αναδιάρθρωσης με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η γερμανική Media - Saturn Holding (η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη) ανακοίνωσε τη μείωση των θέσεων εργασίας της κατά 3 χιλιάδες πανευρωπαϊκά μέχρι το τέλος του 2011. Οι θυγατρικές του εμπορικού ομίλου Metro AG με έδρα το Ντίσελντορφ θα επιχειρήσουν με αυτό τον τρόπο να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ η εμφάνιση ζημιών οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση του ομίλου να ανταποκριθεί επαρκώς στον ανταγωνισμό από το διαδίκτυο (και από εταιρείες όπως λ.χ. η Αmazon), ενώ εξαιρετικά κοστοβόρα αποδεικνύεται και η –καθυστερημένη, σύμφωνα με αναλυτές– επέκταση στην Κίνα (σε συνεργασία με τη Foxconn που ελέγχει το 25% της Media Markt China) όπου στόχος είναι να βρίσκονται σε λειτουργία 100 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2015.

Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής του ομίλου στην Ευρώπη αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις και για την ελληνική θυγατρική, η οποία με βάση τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς (1.10.2009 - 30.9.2010) συνεχίζει να εμφανίζει αρνητικά αποτελέσματα. Επισήμως, η Media - Saturn έχει διαψεύσει κάθε σενάριο περί αποχώρησής της από την Ελλάδα, ωστόσο παραμένει υπό διαμόρφωση το σχέδιο άμυνας απέναντι στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί περιορισμένες απολύσεις προσωπικού ενώ άγνωστο παραμένει ποια πολιτική θα ακολουθηθεί αναφορικά με το εμπορικό δίκτυο και εάν θα υπάρξουν συνέργιες μεταξύ των δύο αλυσίδων του ομίλου, της Media Markt και της Saturn, που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Σήμερα, αμφότερες λειτουργούν 13 καταστήματα (8 Media Markt και 5 Saturn) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, απασχολώντας περί τους 1.000 εργαζομένους. Αθροιστικά, ο κύκλος εργασιών των οκτώ Media Markt και των δύο Saturn (δεν περιλαµβάνονται τρία νέα καταστήματα Saturn που ξεκίνησαν αργότερα τη λειτουργία τους) έφθασαν στα 228 εκατ. ευρώ (1/10/2009 ως 30/9/2010), από 278 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ προ φόρων οι ζημιές έφθασαν τα 7 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι συσσωρευμένες ζηµιές διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια στα 28 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της ύφεσης στην ελληνική αγορά και της κάθετης υποχώρησης των τζίρων στο λιανεμπόριο, εκτιμάται πως και στην τρέχουσα χρήση τα μεγέθη της Media – Saturn Ελλάς θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση. Όπως, πάντως, αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις υπάρχει ρητή αναφορά για κάλυψη της κεφαλαιακής επάρκειας από τον μητρικό όμιλο έως τις 31/3/2012.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου