Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Οργή στον Νότο για τα παιχνίδια της φράου Μέρκελ

merkel-europeΘέτει σε κίνδυνο το ευρώ εξυπηρετώντας μόνο τα του οίκου της και χρονοτριβώντας

Επιστρέφοντας την Παρασκευή στο Βερολίνο, έπειτα από ένα τριήμερο σαφάρι επενδύσεων στην Αφρική,η καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ ήξερε καλά τι την περίμενε:Η οργή ενός σημαντικού τμήματος των εταίρων της, κυρίως από τη Νότια Ευρώπη, οι οποίοι σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται ότι η εμμονή της στην άποψη περί «εθελούσιας» και «ουσιώδους» συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο δεύτερο πακέτο συνδρομής προς την Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγήσει σε διάλυση τη ζώνη του ευρώ.

Εθελοντές δανειστές δεν υφίστανται: αυτός είναι ο απλός λόγος για τον οποίο οι νοτιοευρωπαίοι εταίροι οργίζονται εναντίον της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Οσοι επένδυσαν στα ελληνικά ή άλλα κρατικά ομόλογα το έκαναν με κίνητρο το κέρδος και δεν έχουν καμία διάθεση να συμβάλουν είτε εκουσίως είτε ακουσίως σε καμία επιχείρηση διάσωσης. Οι δε χωροφύλακες των αγορών, οι οίκοι αξιολόγησης, έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν έστω και κατ΄ ελάχιστον πειθαναγκαστούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι (δηλαδή κυρίως οι τράπεζες) να συνδράμουν την Ελλάδα, θα αντιδράσουν δεόντως και θα χαρακτηρίσουν τη χώρα υπό πτώχευση, όπως και αν έκαστος εξ αυτών το εννοεί.

Το μείζον ερώτημα είναι τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Θα συνεχίσει, όπως πράττει επί έναν χρόνο, να εφαρμόζει «μη τυπικά» μέτρα, δίνοντας εντολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους; «Μάλλον ναι»  λένε οι παροικούντες τη Φραγκφούρτη.

Αν όμως έτσι γίνουν τα πράγματα, τότε η τράπεζα που θα συμβάλει περισσότερο ουσιωδώς στη διάσωση της Ελλάδας δεν θα είναι κάποια ιδιωτική τράπεζα, αλλά η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την οποία στη συνέχεια θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν οι φορολογούμενοι, με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς.

Ωστόσο αυτό μάλλον δεν ενοχλεί τη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία γνωρίζει ότι η γερμανική κοινή γνώμη θα καταπιεί πολύ ευκολότερα τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την απευθείας χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τρισέ, αντιλαμβανόμενος τις επιδιώξεις της κυρίας Μέρκελ, αλλά και οφείλοντας να φροντίζει τα του οίκου του, επιδιώκει να μην αναλάβει μόνον η ΕΚΤ αυτό το έργο, αλλά να συμβάλει και ο αρτισύστατος ευρωμηχανισμός νομισματικής σταθερότητας αγοράζοντας τα ελληνικά ομόλογα στις τρέχουσες τιμές τους. Με άλλα λόγια, ενώ επί της ουσίας η συνδρομή προς την Ελλάδα θα έλθει ούτως ή άλλως από τον κορβανά των κρατών της ευρωζώνης, η κυρία Μέρκελ για καθαρά εσωτερικούς λόγους χρονοτριβεί, αναλογιζόμενη περισσότερο το δικό της μέλλον και λιγότερο το μέλλον της ζώνης του ευρώ.


«THE ΕCONOMIST» ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Τριπλή λύση για το πρόβλημα της ευρωζώνης,η οποία θα περιλαμβάνει μείωση του χρέους για τις υπερχρεωμένες χώρες,κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών για να αντέξουν το βάρος της αναδιάρθρωσης και τη δημιουργία τείχους προστασίας για την Ιταλία και την Ισπανία,που θα εμπεριέχει αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγου,προτείνει ο «Εconomist».Μια λύση καθόλου αρεστή στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ,την οποία κατηγορεί ως βασική υπεύθυνη για την τροπή της κρίσης.Οπως σημειώνει όμως το περιοδικό «κάθε εναλλακτική θα σήμανε πιθανόν το τέλος του ευρώ».

Και καυτηριάζει την αντιφατικότητα των επιδιώξεων της κυρίας Μέρκελ,η οποία προσπαθεί ταυτοχρόνως να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και να αποφύγει την επιβάρυνση της χώρας της με το κόστος διάσωσης της «αδύναμης περιφέρειας» του ευρώ.

Συνολικά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν την κρίση θα πληρώσουν οι πιστωτές μέσω της διαγραφής χρέους,οι φορολογούμενοι μέσω της λιτότητας ή ο πλούσιος Βορράς (και η Γερμανία) μέσω της ενίσχυσης του Νότου με κεφάλαια από τον μηχανισμό ΕFSF.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου