Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ο Παπακωνσταντίνου υπογράφει… και ο Μπόμπολας γελάει

Πανηγύρια στο Μπομπολέϊκο

300x232_131012290064Σαμπάνιες ανοίγουν στο Μπομπολέϊκο και τις πίνουν στην υγεία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου! Δικαιολογημένα αφού η πρώτη σημαντική υπογραφή που έβαλε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος είναι κυριολεκτικά χρυσή!  Ο νέος ΥΠΕΚΑ,  υπέγραψε σήμερα την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ…

Και όπως λένε στους διαδρόμους του υπουργείου μπροστά στον Παπακωνσταντίνου, ο Σουφλιάς φαντάζει οικολόγος – ακτιβιστής.

Επισημαίνεται ότι η «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ, είναι θυγατρική της πολυεθνικής εταιρίας European Goldfields, με έδρα τον Καναδά. Μεγαλομέτοχος στην τελευταία είναι και ο εντόπιος ομίλος «Ελλάκτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα. Η εταιρία σχεδιάζει την εξόρυξη χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων σε νέες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή (Σκουριές και Ολυμπία), υποσχόμενη μια επένδυση ύψους 1 δισ ευρώ, που θα δημιουργήσει 1500 νέες θέσεις εργασίας.

H απόφαση δεν θα περάσει εύκολα βέβαια αφού υπάρχει ισχυρό κίνημα αντίστασης από τους κατοίκους της περιοχής. Όπως καταγγέλλει η επιτροπή Αγώνα η επένδυση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αφού  «η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε χρυσό στην περιοχή εκτιμάται σε 0,5 έως 12γρ/τόνο μεταλλεύματος. Έτσι, η εταιρία θα χρησιμοποιήσει τις πιο δραστικές μεθόδους χημικής επεξεργασίας των πετρωμάτων, με καταλυτικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Το μίγμα χημικών που θα απορρέει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και θα καταλήγει στις θάλασσες της Χαλκιδικής περιλαμβάνει υψηλές και επικίνδυνες συγκεντρώσεις από κυανιούχες ενώσεις και θειικό οξύ. Τα υλικά που θα περισσεύουν θα συσσωρεύονται σε ειδικές τοποθεσίες και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα νερά, το έδαφος, τα πλούσια δασικά οικοσυστήματα των γύρω βουνών, αλλά και την ατμόσφαιρα. Ακόμα σημαντικότερες όμως αναμένονται να είναι οι συνέπειες από την ανατροπή των ισορροπιών των υπόγειων υδάτων, εξαιτίας της εκτεταμένης ανασκαφής, που θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη ξηρασία, σε ένα νόμο που ήδη υποφέρει. Έτσι, το έργο θα ακυρώσει δεκάδες άλλα έργα που έγιναν ή προγραμματίζονται για την ύδρευση όλου του νόμου».

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου