Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η χρεοκοπία των ΗΠΑ και η αντίστοιχη της Ελλάδας

tettodebitoΟι ΗΠΑ έχουν περιθώριο μέχρι τις 2 Αυγούστου για να αυξήσουν το όριο χρέους. Το πρόβλημα αν δεν γίνει αυτό θα είναι άμεσο.

Όπως διαβάζουμε εδώ, στις 3 Αυγούστου πρέπει να πληρωθούν 23δις δολάρια σε επιδόματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις 4 Αυγούστου, το Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να πληρώσει 87δις σε επενδυτές λόγω ωρίμανσης κρατικών ομολόγων. Στις 15 Αυγούστου, περισσότερα από 30δις πρέπει να αποδοθούν σε τόκους.

Επιπλέον η κυβέρνηση πληρώνει συνήθως 5-10δις καθημερινά σε συμβαλλόμενους εξοπλισμών, παροχείς Medicare, ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και άλλους.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι απλά μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν τα τσεκ της Κοινωνικής Ασφάλισης, των βετεράνων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τον Αύγουστο οι πληρωμές των ΗΠΑ ανέρχονται συνεπώς συνολικά σε περισσότερα από 300δις, ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό αφού είναι περίπου ίσο με δύο φορές το ποσό του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Η κατάσταση συνεπώς στην Αμερική είναι οριακή.

Με αυτά τα δεδομένα μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα λειτουργήσει όπως η Lehmann Brothers στην κρίση του 2008. Η Αμερική θα είναι η AIG και η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά θα είναι αναπόφευκτη. Είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, και μάλιστα στο κοντινό μέλλον. Όμως το σύστημα δεν είναι ακόμη διατεθειμένο να αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Η διάσωση της Ελλάδας είναι προς το παρόν δεδομένη!

Το σκίτσο στην κορυφή της ανάρτησης αναπαριστά με τον πιο γλαφυρό τρόπο αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα σπίτι όπου το ταβάνι (όριο χρέους) δεν ανεβαίνει. Σκέφτονται λοιπόν ότι αφού δεν μπορούν να σηκώσουν το ταβάνι, μια λύση είναι η πώληση εθνικών πάρκων και χρυσού, δηλ. το "χαμήλωμα" (ξεπούλημα) της εθνικής περιουσίας και οι περικοπές στην Δημόσια Υγεία. Βεβαίως ούτε λόγος να γίνεται για τις αμυντικές δαπάνες που αγγίζουν το 1τρις δολάρια για το 2011.

Κάτι ανάλογο γίνεται και στην Ελλάδα με τα περίφημα σχέδια διάσωσης (για ποιον άραγε;) και την πώληση εθνικών πόρων με διαδικασίες εξπρές. Έχουμε εγκλωβίσει και εμείς ένα τέρας σε ένα πολύ μικρό σπίτι που για να χωρέσει χώνεται όλο και πιο βαθιά μέσα στο έδαφος (για να μην πω στα σκ..ά). Αντί να γκρεμίσουμε το σπίτι και να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο (να προσφέρουμε κίνητρα ανάπτυξης) προτιμάμε να συντηρούμε μία κατάσταση που όσο περνάει ο καιρός θα χειροτερεύει και θα κινδυνεύουμε από το πολύ σκάψιμο να πέσουμε σε κινούμενη άμμο και να πνιγούμε μια και καλή. Ας είναι καλά οι κυβερνώντες και οι εταίροι μας (ο θεός να τους κάνει) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μόνο κατ' ευφημισμό, μάλλον γερμανική είναι).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου