Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Σήμερα η Τρόικα στην Αθήνα

Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο που επιστρέφει απόψε από το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, έρχεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία του ΔΝΤ προκειμένου να "φωτογραφήσει" τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και να ελέγξει την πορεία εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

3CCA8C49610D509F871D75621706C297

Αύριο Τετάρτη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εγκατασταθεί από το πρωί πολυμελής αντιπροσωπεία της τρόικας προκειμένου να ενημερωθεί για:

1.Την πορεία των εσόδων του κράτους συνολικά και ανά τομέα (εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία)

2.Την πορεία των δαπανών του κρατικού προυπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων και

3.Τις πιθανές αποκλίσεις (ελαστικότητα εσόδων και δαπανών) που προβλέπουν τα υπουργεία ως το τέλος του έτους.

Ο "έλεγχος αστραπή", όπως χαρακτηρίζεται, κρίθηκε αναγκαίος ενόψει των σημαντικών αποφάσεων που πρόκειται να λάβει το ΔΝΤ για το νέο μνημόνιο το οποίο θα διαδεχθεί το πρώτο, αλλά και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Παρ΄ ότι από την κυβέρνηση μεταδίδεται κλίμα σιγουριάς για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας, το ΔΝΤ θέτει και πάλι όρους ζητώντας επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προκειμένου να εγκρίνει τη νέα βοήθεια.

Ο κ. Βενιζέλος με επιστολή του στους υπουργούς προσδιόρισε όλους τους στόχους υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που πρέπει να πετύχει ο καθένας ξεχωριστά.

Κατόπιν τούτων και ενόψει της ανταλλαγής ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες διαδικασία που θα ξεκινήσει ουσιαστικά την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τα μέσα Αυγούστου, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν, "οι διακοπές των υπουργών τελείωσαν".

"ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ"

Ενόψει αυτών των εξελίξεων ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης θα έχει σειρά επαφών με όλα τα υπουργεία δίνοντας οδηγίες για νέες περικοπές δαπανών μέχρι να αρχίσουν να "ρολάρουν" τα έσοδα του προϋπολογισμού από τις έκτακτες εισφορές, τη νέα περαίωση και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών. Όλοι θεωρούν ότι "τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα" για την κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο απόκλισης από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου