Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Υπόθεση Johnson and Johnson: Μεγάλο σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς στην Ελλάδα!

johnsonjohnsonΗ έρευνα που ακολουθεί θα αποτελέσει σταθμό στα δημοσιογραφικά χρονικά ακριβώς γιατί δείχνει σε όλο το μεγαλείο μέσα πάντα από ντοκουμέντα πως ακριβώς και ποιοι λυμαίνονται τον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Το μεγάλο σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς εξελίσσεται στην Ελλάδα από το 1996 όπως προκύπτει μέσα από το φάκελο της δικογραφίας που σήμερα δημοσιοποιούμε στο σύνολο του και στα ελληνικά τα σημεία που αφορούν την Ελλάδα!

Νέα Υόρκη. Η υπόθεση που  έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, μέσα από μια σειρά  συγκλονιστικά αποκαλυπτικά ντοκουμέντα-στοιχεία όλα του πλήρη φακέλου με την δικογραφία ενός απίστευτου σκανδάλου- , αποτελεί την θρυαλλίδα για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Ένα σύστημα  το οποίο νοσεί! Πάσχει σοβαρά από ανίατη και δυστυχώς   μη ιάσιμη  ασθένεια…  Πρόκειται για την μεγαλύτερη –και ίσως την πιο καλοστημένη –απάτη σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου. Απάτη κατ εξακολούθηση,  κατ επάγγελμα και κατά σύστημα εναντίον των Ελλήνων πολιτών. Απάτη  εναντίον του έλληνα φορολογούμενου.  Απάτη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Έλληνα ασθενή. Μια υπόθεση που αν και εμπλέκονται και άλλες χώρες (Αμερική Ρουμανία και Πολωνία)   εν τούτοις αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου την Ελλάδα –η οποία δικάζονταν επί δυο χρόνια  «ωσεί παρών» και «εν αγνοία της»  για την απόλυτη  και μεγάλη διαφθορά στο χώρο της υγείας!   Εντούτοις η υπόθεση αυτή παρόλο που προσέλαβε διαστάσεις στον Αμερικανικό και διεθνή τύπο, στην Ελλάδα αποσιωπήθηκε σκανδαλωδώς!     Η υπόθεση και το μεγάλο  σκάνδαλο διαφθοράς  στον ευαίσθητο χώρο της υγείας  που σήμερα αποκαλύπτεται  στο σύνολο της και στην πλήρη διάσταση της   αφορά   την Πολύ γνωστή  πολυεθνική εταιρία παραγωγής ιατρικών σκευασμάτων  «Johnson and Johnson»

Μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς  που απασχόλησε όμως για περισσότερα από δυο χρόνια    μόνον το Αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης και την Βρετανική υπηρεσία αντιμετώπισης υποθέσεων μεγάλης  απάτης παρόλο που στο σύνολο της αφορά την Ελλάδα! Ενδεικτικές της υπόθεσης και του μεγέθους του σκανδάλου είναι οι σχετικές ανακοινώσεις των αρμόδιων  Αμερικανικών υπηρεσιών.

Η μεγάλη απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του έλληνα φορολογούμενου φαίνεται να στήθηκε επί υπουργίας Κώστα Γείτονα την διετία 1996 -1998 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2008! Στο διάστημα αυτό το τομέα της υγείας υπηρέτησαν οι  Λάμπρος Παπαδήμας(1998-200), Αλέκος Παπαδόπουλος(2000-2002),  Κώστας Στεφανής(2002-2004), Νικήτας Κακλαμάνης(2004 -2006), Δημήτρης Αβραμόπουλος(2006-2009) και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.Σε καμία περίπτωση δεν υπαινισσόμαστε την εμπλοκή των παραπάνω υπουργών αλλά σίγουρα για κάποιους υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις και στοιχεία που τους εμπλέκουν...Σίγουρα αυτός δεν είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Γείτονας όλοι οι υπόλοιποι γνώριζαν την υπόθεση...Σε κάποιον από τους τελευταίους  υπουργούς οι Αμερικανοί είχαν θέσει το ζήτημα της διαφθοράς στην υγεία ειδικά την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο στην Αμερική της Johnson & Johnson... Στην παρούσα φάση δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να αποδίδει ευθύνες ή να απαγγέλει κατηγορίες. Δουλειά και ευθύνη του δημοσιογράφου είναι να αποκαλύπτει με  απόλυτη διαφάνεια και χωρίς ύποπτες και βρόμικες  συναλλαγές με  στοιχεία αποδείξεις και ντοκουμέντα αυτά που υπογράφει! Τα υπόλοια είναι δουλειά και ευθύνη των διωκτικών και ανακριτικών αρχών! Είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης! Με την υπόθεση καταπιάστηκε η 8η τακτική ανακρίτρια στην Ελλάδα αλλά το ζήτημα και πλήρης διαλεύκανση του παραμένει ακόμα θολή..Σκοτεινή...Ουδείς πλήρωσε! Ουδείς δικάστηκε! Το κύκλωμα όπως διαφαίνεται μέσα από το κατηγορητήριο, τις καταθέσεις και την απολογία του βασικού κατηγορούμενου- ο οποίος σημειωτέον είναι καταπέλτης στην απολογία του- δείχνουν ότι όλοι αυτοί των ονόματα των οποίων βρίσκονται με κωδικές ονομασίες μέσα στο φάκελο της δικογραφίας σίγουρα δεν είναι άγνωστα στην εκάστοτε προαναφερόμενη πολιτική ηγεσία! Οι κύριοι Νικόλαος Καραγιάννης και Δέσποινα Φιλίππου δεν είναι άγνωστοι στο πολιτικό και ιατρικό κατεστημένο! 

Σήμερα υπουργός υγείας είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος διατείνεται ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο στην διαφθορά στο σύστημα διαφθοράς στον χώρο της υγείας τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να κονταροχτυπηθεί με τα συμφέρονταν που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας. Ιδού η Ρόδος κύριε Υπουργέ Ιδού και το πήδημα! Πάρτε τα στοιχεία και πηγαίνετε κατευθείαν στον εισαγγελέα! Τα στοιχεία είναι καταπέλτης! Σας δίνουν το δικαίωμα να πράξετε αρκεί να έχετε την πολιτική βούληση. Δηλώσεις έχετε κάνει μένει να προχωρήσετε σε πράξεις.  Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν από τα λόγια και τις δηλώσεις θα περάσετε στα έργα και τις πολιτικές αποφάσεις.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Μελετώντας την έρευνα που ακολουθεί θα δείτε σε όλο του το μεγαλείο που και σε ποια σημεία μπάζει το σύστημα υγείας. Το σύστημα προμηθειών. Θα δείτε πως ένα προσθετικό μηχάνημα αξίας όχι περισσότερο από $ 300 στην Ελλάδα κατέληγε με τις υπερτιμολογήσεις(για τις ανάγκες τις μίζας και των διαμεσολαβητών) έφτανε να πουλιέται και 3000euros!  Το ίδιο σύστημα μίζας, στις προμήθειες αλλά και στις συνταγογραφίσεις υπάρχει  σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία. Διαβάζοντας το φάκελο της δικογραφίας και τις κυνικές ομολογίες καταθέσεις και περιγραφές  είναι να απορεί κανείς όχι τόσο για το θράσος όσο για την απάθεια  και παθογένεια του ελληνικού  πολιτικού συστήματος το οποίο λες και είναι ρυθμισμένο  και ειδικά εκπαιδευμένο και πεπαιδευμένο να παράγει και να αναπαράγει την διαφθορά. Να καλύπτει  τον μεσάζοντα(ενίοτε και πολιτικό παράγοντα ή και υπουργό) και κυρίως να συγκαλύπτει!    Εμπλεκόμενοι είναι δεκάδες φορείς και μεσάζοντες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Εδώ τα πράγματα, μέσα από τις μηνύσεις και τις καταθέσεις, αποκαλύπτονται με ονόματα και στοιχεία.

Οι καταθέσεις του βασικού εμπλεκόμενου    και κατηγορούμενου Robert  John Dougall  τον οποίο θα δούμε αναλυτικά και με γλαφυρό ύφος  τι ακριβώς καταθέτει,  τι αποκαλύπτει και τι κατ ουσίαν «καταγγέλλει»  για την διαφθορά –στην Ελλάδα - αλλά και πως αιτιολογεί  το σύστημα εξαπάτησης και διαφθοράς  το οποίο στήθηκε αναγκαστικά όπως αναφέρει στην απολογία του,  στις παρυφές της πολυδαίδαλης πολυεθνικής με τις 250 και πλέον θυγατρικές , λόγω της εσωτερικής διαφθοράς στην Ελλάδα!

Τα κείμενα των δυο διαφορετικών  μηνύσεων του αμερικανικού Υπουργείου δικαιοσύνης εναντίον της Johnson & Johnson  καθώς και της Βρετανικής   UK Serious Fraud Office αποτελούν  θλιβερά  νομικά  κείμενα  μνημεία αίσχους και ντροπής  εναντίον της Ελλάδος!  Το κείμενο όμως που είναι καταπέλτης εναντίον της χώρας μας είναι το απολογητικό υπόμνημα του Robert  John Dougall!  Τα όσα περιγράφει ο βρετανικής υπηκοότητας,  Robert  John Dougall,  ανώτερο στέλεχος  θυγατρικής της Johnson and Johnson για το σύστημα διαφθοράς στην Ελλάδα στο χώρο της υγείας θα αποτελέσουν νομικά κείμενο χωρίς προηγούμενο! Περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως στήθηκε το κύκλωμα της απάτης στην Ελλάδα για την προώθηση και την πώληση στην Ελληνική αγορά  πρόσθετων ιατρικών βοηθημάτων παρασκευής όλα  της μεγάλης πολυεθνικής Johnson and Johnson.

Επί  δυο και πλέον δυο έτη η χώρα μας σφυροκοπούταν, διαβαλλόταν,  εξευτελίζονταν, διασυρόταν, διαπομπευόταν μέσα από τις καταθέσεις και τα απόρρητα  δικόγραφα τα οποία σήμερα αποκαλύπτονται για πρώτη φορά  σχεδόν στο σύνολο τους 100 σελίδες η ανάγνωση των οποίων προκαλεί απλώς  την δημόσια  αιδώ. Την χλεύη αλλά και την οργή για όλα αυτά που αποκαλύπτονται  στην έρευνα που ακολουθεί. Μια έρευνα που  σκιαγραφεί  με τις πιο μελανές σελίδες,   με γλαφυρό όμως  τρόπο μέσα από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων φορέων –ενάγοντα και εναγόμενου-  το πλέον διεφθαρμένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη!

Μια δικαστική υπόθεση που έκλεισε με συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών,  Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και  της  Johnson and Johnson  με την καταβολή περίπου  $71.000.000!

Η έρευνα που ακολουθεί θα αποτελέσει σταθμό στα δημοσιογραφικά χρονικά ακριβώς γιατί δείχνει σε όλο το μεγαλείο μέσα πάντα από ντοκουμέντα πως ακριβώς και ποιοι λυμαίνονται τον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Το μεγάλο σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς εξελίσσεται στην Ελλάδα από το 1996 όπως προκύπτει μέσα από το φάκελο της δικογραφίας που σήμερα δημοσιοποιούμε στο σύνολο του και στα ελληνικά τα σημεία που αφορούν την Ελλάδα!

Το χρονικό της υπόθεσης διαφθοράς στην Johnson & Johnson

Τον Μάρτιο του 2006 η γνωστή πολυεθνική εταιρία  Johnson & Johnson, ύστερα από εσωτερική καταγγελία στελεχών της, ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για ενέργειες που παραβιάζουν τον αμερικανικό κώδικα, αναφορικά με πρακτικές διαφθοράς προς ξένη χώρα. Η καταγγελία αφορούσε συγκεκριμένα την  πώληση ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα.  Εν συνεχεία σχετική αναφορά υπεβλήθη από την εταιρία στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τον Οκτώβριο του 2007 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήρθε σε επαφή με την βρετανική κρατική υπηρεσία κατά σοβαρών υποθέσεων απάτης (UK Serious Fraud Office) η οποία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση της DePuy International, για την παράνομη δραστηριότητα της εταιρίας σχετικά με τις πωλήσεις ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα. Ειδικότερα η έρευνα προέβλεπε πλήρη έλεγχο ειδικά τα έτη  από το 1998 έως και από το  2006 και εντεύθεν.

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια έρευνας, μυστικών  διαπραγματεύσεων και πλήρους συνεργασίας μεταξύ της εταιρίας J&J (και των θυγατρικών της) και των αμερικανικών και βρετανικών αρχών, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 ανακοινώθηκε ότι η Johnson & Johnson συμφώνησε σε διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει και την υπόθεση της Ελλάδας. Η J&J συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 70 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να παύσει η δίωξη της εταιρίας για δωροδοκία γιατρών στην Ευρώπη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματικό πρόστιμο 21,4 εκατ. Δολαρίων προς το υπουργείο δικαιοσύνης και  την επιπλέον καταβολή προστίμου  εκ μέρους  της Johnson & Johnson στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) πρόστιμο 24,258 εκατ. δολαρίων συν τόκους 6,263 εκατ. δολαρίων.

Στις 8 Απριλίου 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κρατικής υπηρεσίας κατά της απάτης (Serious Fraud Office -SFO), υπεύθυνης για την έρευνα και ποινική δίωξη υποθέσεων απάτης, το βρετανικό δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμο σε βάρος της DePuy International Limited, ύψους 4,829 εκατομμυρίων στερλινών, για παράνομες ενέργειες, που σχετίζονταν με τις πωλήσεις ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα μεταξύ  των ετών  1998 και 2006.

Το 1998 η J&J αγοράζει την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της ΝΥ, DePuy Inc, με έδρα την Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η  DePuy Inc. είχε στην κατοχή της την DePuy International Limited, με έδρα το Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, με αντικείμενο την κατασκευή και την πώληση ορθοπεδικών προϊόντων. Την εποχή της αγοράς της DePuy Inc από την J&J, η θυγατρική εταιρία (DePuy International Limited) ήδη εμπλεκόταν σε  πρόγραμμα με  μίζες στην Ελλάδα  σε συγκεκριμένο κύκλωμα.

Από το 1998 έως το 2006, η J&J κέρδισε $24.258.072 σε πωλήσεις από την καταβολή μιζών που κινήθηκαν κυρίως προς την Ελλάδα την Ρουμανία Πολωνία.

Πριν την αγορά της DePuy Inc από την J&J, το 1997 η θυγατρική DePuy International Limited προσέλαβε έλληνα αντιπρόσωπο για την πώληση των ορθοπεδικών προϊόντων της εταιρίας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός στην ελληνική ορθοπεδική βιομηχανία από τις σχέσεις του με τους χειρουργούς. Η DePuy International Limited είχε δυο συμβόλαια για την συμφωνία με τον έλληνα αντιπρόσωπο. Το Σεπτέμβριο του 1997, προσέλαβε την εταιρία του, για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της. Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο αντιπρόσωπος θα αναλάμβανε την διακίνηση των προϊόντων στην Ελλάδα, και ότι θα πλήρωνε στην DePuy International Limited τα προϊόντα τα οποία θα μεταπωλούσε στα δημόσια νοσοκομεία. Ένα μήνα αργότερα, DePuy International υπέγραψε ξεχωριστό συμβόλαιο, με μια ιδιωτική εταιρία στα νησιά Μαν, την Madison management Limited, ιδιοκτησίας του έλληνα αντιπροσώπου, στην οποία η DePuy International συμφώνησε να πληρώσει 25% προμήθεια σε ό,τι αγόρασε η εταιρία του έλληνα αντιπροσώπου. Η προμήθεια καταβαλλόταν σε λογαριασμό στα νησιά Μαν.

Το δεύτερο συμβόλαιο ανέφερε ότι η ιδιωτική εταιρία θα παρείχε υποστήριξη στο Marketing στην DePuy International και στην ελληνική εταιρία (του έλληνα αντιπροσώπου που είχε πάρει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων). Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσε η αμερικανική επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς εναντίον της J&J, τα συμβόλαια ήταν μια κατασκευασμένη απάτη για να διευκολύνεται η δωροδοκία. Η DePuy International  φούσκωνε τις τιμές που χρέωνε η ελληνική εταιρία αποκλειστικής διανομής, και στην συνέχεια πλήρωνε την «προμήθεια» στην ιδιωτική εταιρία. Η ιδιωτική εταιρία δεν παρείχε κάποια σημαντική υπηρεσία στην DePuy International. Ο έλληνας αντιπρόσωπος χρησιμοποιούσε τις προμήθειες –οι οποίες αυξήθηκαν στο 35% μέχρι το 1998- να δίνει μίζες σε έλληνες γιατρούς του δημοσίους να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της DePuy International.

Μετά την αγορά της DePuy International από την J&J τον Νοέμβριο του 1998, οι μίζες συνεχίζονταν, αν και ο κώδικας επιχειρηματικής δεοντολογίας της J&J απαγόρευε την δωροδοκία, απαιτούσε ακριβή στοιχεία για κάθε ενέργεια και ελέγχους σε πληρωμές προς τρίτους. Όπως αναφέρει η αγωγή της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς εναντίον της J&J, στην παράγραφο 22, πέρα από τα ανώτερα στελέχη που γνώριζαν για τις μίζες, και άλλοι υπάλληλοι της DePuy International ήταν ενήμεροι για τους ισχυρισμούς ότι οι έλληνες γιατροί ζητούσαν μίζες, ως μέσο να συμπληρώνουν τους μισθούς τους. Γνώριζαν επίσης ότι ο έλληνας αντιπρόσωπος είχε σημαντική σχέση με τους έλληνες γιατρούς και αυτού του είδους η σχέση ήταν απαραίτητη για την πώληση των προϊόντων.

Η παραβατική συμπεριφορά της εταιρίας περιλάμβανε την καταβολή πληρωμών από την DePuy International Limited σε μεσάζοντες, ώστε να δίνουν «μίζες» σε έλληνες γιατρούς που εργάζονταν στο ελληνικό σύστημα υγείας. Οι πληρωμές αυτές προς τους μεσάζοντες αναλογούσαν στο 20% της τελικής τιμής των ορθοπεδικών προϊόντων. Οι συγκεκριμένες πληρωμές κάλυπταν την προμήθεια για τον μεσάζοντα και χρησιμοποιούνταν ως κίνητρο ή ως ανταμοιβή για τη χρήση των ορθοπεδικών προϊόντων της DePuy International Limited.

Ο μεσάζων της DePuy International Limited ήταν αρχικά η εταιρία Medec SA, η οποία τον Φεβρουάριο του 2001, αγοράστηκε από την DePuy International Limited, αλλάζοντας την επωνυμία της σε DePuy Medec, ενώ τον Οκτώβριο του 2003 μετονομάστηκε σε DePuy Hellas.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της βρετανικής κρατικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης (Serious Fraud Office –SFO), στόχος των παράνομων πληρωμών, ήταν η διατήρηση και ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της DePuy International Limited, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει πληρώσει στους μεσάζοντες της DePuy International Limited περίπου 33,5 εκατ. στερλίνες συνολικά για την αγορά ορθοπεδικών προϊόντων από το 1998 μέχρι το 2007 για την χρήση τους στα δημόσια νοσοκομεία. Από αυτά, υπολογίζεται σύμφωνα με την ανακοίνωση της UK Serious Fraud Office ότι «περίπου 14,8 εκατομμύρια στερλίνες μπορεί να ειπωθεί ότι αντιπροσωπεύουν απόκτηση περιουσίας με παράνομο τρόπο». Από την πλευρά των ελληνικών αρχών, προχώρησαν στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της DePuy Hellas, αξίας 5,785 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος της έρευνας το οποίο περιλαμβάνει όλο το φάκελο της δικογραφίας σε Ελληνική απόδοση. Το κατηγορητήριο αλλά και η απολογία του κατηγορούμενου Robert John Dougall είναι καταπέλτης για την Ελλάδα! Στην έρευνα έχουμε συμπεριλάβει και τα αυτούσια ντοκουμέντα από το φάκελο της δικογραφίας ώστε να διευκολύνθει το έργο του Υπουργείου Υγείας αλλά και των αρμόδιων αρχών στην Ελλάδα με την ευχή και την ελπίδα αλλά και την επιτακτική προτροπή να μπει βαθιά το νυστέρι στην διαπλοκή την διαφθορά και την απάτη στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Ένα χώρο για τον οποίο έχουμε ακούσει βαρύγδουπες δηλώσεις πολιτικών επανειλημμένα αλλά ποτέ δεν είδαμε να αποδίδονται ευθύνες!

Υπόθεση Johnson and Johnson: Η δικογραφία που διασύρει την Ελλάδα για την διαφθορά στην Υγεία Μέρος 1ο

Υπόθεση Johnson & Johnson: Η αγωγή του Αμερικανικού Υπ.Δικαιοσύνης δείχνει την διαφθορά στην Υγεία! Μέρος 2ο

Υπόθεση Johnson & Johnson: Απολογία καταπέλτης για το σύστημα διαφθοράς στην Υγεία στην Ελλάδα Μέρος 3ο

Υπόθεση Johnson and Johnson: Η συμφωνία της J & J και ο απόλυτος διασυρμός της Ελλάδας!  Μέρος  4ο

*Υπόθεση Johnson & Johnson: η διαφθορά στην Ελλάδα και οι προεκτάσεις σε Πολωνία και Ρουμανία

 

Στην Ελλάδα παρόλο που το θέμα ήρθε στην  Ελληνική Βουλή μετά από σχετική  ερώτηση το 2010  του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας  κ. Θεόδωρου Καράογλου και χωρίς να λάβει ο βουλευτής ικανοποιητική απάντηση -αν και σήμερα δικαιώνεται με την αποκάλυψη  των ντοκουμέντων και της έρευνας που ακολουθεί-  εν τούτοις η υπόθεση στον «γνωστό» Ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχεδόν θάφτηκε! Κοντολογίς. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων! Και όμως δεν έπαιξε πουθενά!Ούτε καν ως είσηση voice over! Αποσιωπήθηκε σκανδαλωδώς! Είναι θέμα για πρώτη σελίδα και όμως δεν πέρασε ούτε χτήπημα στην πρώτη σελίδα! Πουθενά! Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα συγκαλύφθηκε! Και όχι μόνον... Ενώ σε κάποιες των περιπτώσεων, αν δεν  διαστρεβλώθηκε  πλήρως, υποβαθμίστηκε δεόντως… Πέρασε μόνον, και μάλιστα διαστρεβλωμένα,  στα "ψιλά" κάποιων ιατρικών κλαδικών περιοδικών…  Αναρωτιέστε γιατί άραγε;  Η απάντηση κρύβεται στις σελίδες των καταχωρήσεων του λεγόμενου "μεγάλου και γνωστού" έντυπου διαπλεκομένου  Τύπου  και  φυσικά η καλύτερη απάντηση για αυτή την αποσιώπηση δίδεται από  τα διαφημιστικά  spot της εταιρίας που προβάλλουν τα προϊόντα της στο σύνολο  της Ελληνικής επίσης διαπλεκόμενης  τηλεόρασης…

Στον ελληνικό  τύπο γενικότερα δεν υπήρξε αυτό που λέμε μεγάλη δημοσιογραφική και εκτενής αναφορά! Σα να μην έγινε τίποτα απολύτως! Με μια λέξη δηλαδή. Διαπλοκή!

Αντιθέτως στον διεθνή και Αμερικάνικο Τύπο τα δημοσιεύματα ήταν εκτενή, συνεχή  και αναλυτικά!

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο αμερικανικός τύπος αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση J&J και στον συμβιβασμό που επήλθε μεταξύ της εταιρίας και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και την αμερικανικής Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το πρόστιμο των 70 εκατομμυρίων δολαρίων που θα καταβάλει συνολικά η J&J.

Οι New York Times σε δημοσίευμα τους στις 8 Απριλίου αναφέρθηκαν στην συμφωνία για καταβολή των 70 εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της J&J σε πρόστιμο, ύστερα από την παραδοχή της ότι δωροδοκούσε ευρωπαίους γιατρούς, επισημαίνοντας ότι η εταιρία παρείχε σημαντική βοήθεια στις έρευνες των αμερικανικών αρχών. Το ρεπορτάζ επικαλείται την καταγγελία του υπουργείου δικαιοσύνης εναντίον θυγατρικής της J&J (σ.σ. DePuy International για την πρακτική της στην Ελλάδα), όπου και σε εσωτερικό e-mail αναφέρεται ότι «τα χρηματικά κίνητρα στην Ελλάδα είναι γνωστό τοις πάσι» και αν η εταιρία σταματήσει την καταβολή μιζών, «θα χάσουμε το 95% των πωλήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου», όταν βάσει άλλου εγγράφου γίνεται λόγος ότι τέτοιες μίζες αποτελούν ρουτίνα για την Ελλάδα.  

Επικαλούμενο την άποψη αξιωματούχων της επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι οι παράνομες αυτές δραστηριότητας είναι πιθανό να έχουν ζημιώσει το εθνικό σύστημα υγείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, το ρεπορτάζ προβάλλει τα όσα λέει ο Robert Khuzami της εν λόγω υπηρεσίας, ότι «για χρόνια η εταιρία προσπαθούσε να κρύψει τις παράνομες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας εικονικές συμβάσεις, off-shore εταιρίες και μαύρα ταμεία για να καλύψει τα ίχνη της. Επίσης το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Johnson & Johnson συμφώνησε να πληρώσει $7.9 εκατομμύρια δολάρια στις βρετανικές αρχές (Serious Fraud Office) για την υπόθεση δωροδοκίας.

Πέρα από την υπόθεση αυτή καθ’ εαυτή, το ρεπορτάζ της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά από έρευνες για παράνομες πρακτικές μάρκετινγκ, από κατασκευάστριες εταιρίες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, με καταγγελίες να υφίστανται εναντίον τους ότι παρέχουν ανταλλάγματα σε γιατρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα ή να προωθούν ιατρικές συσκευές, εν αγνοία των ασθενών ότι λαμβάνουν χρηματικά κίνητρα.

Ωστόσο, ο διακανονισμός για την Johnson & Johnson, επήλθε σε μια δύσκολη εποχή για την εταιρία, η οποία έχει ανακαλέσει από την αρχή του περασμένου έτους περισσότερους από 50 τίτλους φαρμάκων (Tylenol, Motrin, Rolaids και Benadryl).

Ο William C. Weldon, ο πρόεδρος της εταιρίας, πέρα από την γραπτή ανακοίνωση της εταιρίας, δήλωσε ότι «είμαστε πολύ απογοητευμένοι από μια απαράδεκτη συμπεριφορά που οδήγησε σε αυτές τις παραβιάσεις, ωστόσο αρνήθηκε ότι τα πολλά λάθη της εταιρίας μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα στην διαχείριση της εταιρίας ή στην δομή της.

Οι New York Times αναφέρονται και στο σχήμα δωροδοκίας στην Πολωνία, την Ρουμανία καθώς και στο πρόγραμμα oil for food του ΟΗΕ.

Στις 8 Απριλίου στο ρεπορτάζ του Fox Business αναφέρεται στην απόφαση της βρετανικής υπηρεσίας Serious Fraud Office or SFO για την καταβολή εκ μέρους της DePuy International Ltd., το ποσό των 4.83 εκατομμυρίων στερλινών συν τα δικαστικά έξοδα ως αναγνώριση της παράνομης δραστηριότητας, σχετικά με τις πωλήσεις ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα από το 1998 μέχρι και το 2006.Τα βασικά γεγονότα τα οποία επικαλείται το ρεπορτάζ είναι τα εξής:

-Η DePuy International Ltd είναι θυγατρική της DePuy Incorporated, με έδρα στην Indiana των ΗΠΑ.

-Η DePuy Incorporated αγοράστηκε από την Johnson & Johnson (JNJ) το 1998. Μετά από εσωτερική καταγγελία το 2006, η Johnson & Johnson ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για μη-συμμόρφωση με τους κανόνες της εταιρίας σε σχέση με την πώληση ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα.

-Η Johnson & Johnson έστειλε τα αποτελέσματα της έρευνας στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

-Η βρετανική υπηρεσία για την αντιμετώπιση σοβαρών υποθέσεων απάτης (Serious Fraud Office) ξεκίνησε έρευνα για την δραστηριότητα της DePuy International Limited τον Οκτώβριο του 2007, μετά από ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

-Διακανονισμός που περιλαμβάνει και την ελληνική υπόθεση έγινε μεταξύ της Johnson & Johnson και του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Διακανονισμός είναι γνωστός ως Deferred Prosecution Agreement.

-Η συμφωνία περιλαμβάνει πρόστιμο ύψους 21.4 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης η Johnson & Johnson συμφώνησε σε αστικές κυρώσεις σε σχέση με την ελληνική υπόθεση με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς ύψους 24.258 εκατομμυρίων δολαρίων, συν τους τόκους 6.263 εκατομμύρια δολάρια.

-Οι ελληνές αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της DePuy Hellas αξίας 5.785 εκατομμύρια ευρώ.

-Το πρόστιμο, οι αστικές κυρώσεις, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων καθώς και η πολιτική αποκατάστασης που ελήφθησαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις ελληνικές αρχές και τη βρετανική υπηρεσία για την αντιμετώπιση σοβαρών υποθέσεων περιλαμβάνουν ή αφορούν την ίδια παράνομη δραστηριότητα, που έλαβε χώρα στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου αποτελούν μια παγκόσμια αντιμετώπιση σε σχέση με την εν λόγω δραστηριότητα.

Το Reuters στις 8 Απριλίου κάνει λόγο για την συμφωνία της J&J με τις βρετανικές και αμερικανικές αρχές για τις παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα, Πολωνία Ρουμανία και Ιράν, με την επισήμανση ότι αποτελεί [η J&J] την πρώτη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία που ήρθε σε διακανονισμό, από τότε που η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε έλεγχο της βιομηχανίας περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το δημοσίευμα της 8ης Απριλίου του πρακτορείου Bloomberg, που αναφέρεται μεταξύ άλλων στα κέρδη που σημείωσε η J&J. Από το 1998 μέχρι το 2006, J&J κέρδισε πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια δίνοντας μίζες σε έλληνες γιατρούς, 4.3 δολάρια στην Πολωνία από το 2000 μέχρι το 2006 από μίζες και 3.5 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομες αμοιβές στην Ρουμανία από το 2000 ως το 2007. Επίσης, το Bloomberg καταγράφει την συμφωνία μεταξύ των αμερικανικών αρχών και της J&J, αλλά και των βρετανικών μέσω της θυγατρικής της J&J, DePuy International Ltd, για την καταβολή  4,8εκατομμύρια στερλίνες  ($ 7,9εκατομμύρια δολάρια ) για τις μίζες στην Ελλάδα, χρήματα τα οποία διοχετεύονταν στους έλληνες γιατρούς μέσω του έλληνα αντιπροσώπου από λογαριασμό στα νησιά Man.

Το ρεπορτάζ αναφέρει και για την εμπλοκή της J&J στο πρόγραμμα του ΟΗΕ (Oil for Food) με την J&J να παραδέχεται ότι ανταλλάγματα στην πρώην κυβέρνηση του Ιράκ 2000 - 2003 για συμβάσεις για την παροχή προμηθειών στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΟΗΕ. Η εταιρεία, όπως σημειώνεται, σημείωσε 6,1 εκατομμύρια δολάρια κέρδη από δωροδοκίες στο Ιράκ.

To NBC την ίδια μέρα της απόφασης για τον συμβιβασμό (8 Απριλίου), στο περιγραφικό δημοσίευμά του καταγράφει την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης, δίνοντας ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης.

Αναφορά στο θέμα έκανε και η  βρετανική Telegraph, στις 9 Απριλίου, η οποία εν συντομία καταγράφει τα βασικά σημεία της υπόθεσης.

Ανάλογη αναφορά στην υπόθεση της J&J έκανε στις 9 Απριλίου  η Daily News, επικεντρώνοντας εν συντομία στην συμφωνία της εταιρίας με τις αμερικανικές αρχές.

Κείμενο ροής : Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Έρευνα / απόδοση κειμένων: Δέσποινα Συριοπούλου

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου