Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ευρωπαίους "τοποτηρητές" για τα μεγάλα έργα, τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις στέλνει η Τρόικα στην Αθήνα

ven-junckΚαταφθάνει αρχές Αυγούστου στην Αθήνα η πρώτη ομάδα Ευρω συμβούλων που θ’ αναλάβει να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για την ομάδα των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, η οποία θα ασκεί εποπτικό ρόλο σε όλο το φάσμα των διαθρωτικών αλλαγών που έχει δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται το παραμικρό βήμα προόδου.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο η Τρόικα έχει θέσει ασφυκτικά χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση για ευρείας έκτασης τεχνικής βοήθειας ( large scale) στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζονται να οριστούν επικεφαλής σχεδίων (project managers) για κάθε πρωτοβουλία σε τομείς-κλειδιά όπως είναι:

• Οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεγάλες επενδύσεις
• Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις
• Το φορολογικό σύστημα
• Το ασφαλιστικό σύστημα
• Η αγορά εργασίας
• Η αγορών αγαθών και υπηρεσιών
• Η οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επιβλέπουν και θα εκπονούν αξιολογήσεις αποδοτικότητας για κάθε ένα από τους προηγούμενους τομείς που έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα κρίσιμοι από την Τρόικα.

Οι επιθεωρητές των Βρυξελλών θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Αθήνα και θ’ αναλάβουν δράση σε όλα τα υπουργεία, επιβλέποντας την εφαρμογή, αλλά και την πορεία υλοποίησης των μέτρων που συμφωνήθηκαν με το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Κάθε τρίμηνο θα ενημερώνουν τους δανειστές της Ελλάδας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια θα συνάσουν και θα δημοσιεύουν έκθεση αποτελεσμάτων με ποσοτικούς δείκτες για την επίτευξη των στόχων.

Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα εμπλακούν επίσης στις ρυθμιστικές αρχές, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα ακόμη και στην διαδικασία σύνταξης του κρατικού προϋπολογισμού.

Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα θέλει να έχει πλήρη ενημέρωση ακόμη και για το τελευταίο ευρώ του προϋπολογισμού κάτι που θα της επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

Η κατάσταση σε αυτό τον τομέα είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα στον χώρο των Ταμείων αφού αρκετοί ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης.

Η τρόικα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο «νοικοκύρεμα» στις κρατικές δαπάνες η οποία θ΄ ανασάνει τον κρατικό προϋπολογισμό που αδυνατεί να βρει «οξυγόνο» από τον τομέα των εσόδων.

Οι εισπράξεις για τα ταμεία του Δημοσίου παραμένουν ισχνές, με τον περιβάλλον της ύφεσης να τις κάνεις ακόμη πιο περιορισμένες.

Οι ξένοι τεχνοκράτες θεωρούν ότι διέξοδο σε αυτή την κατάσταση θα δώσουν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις που εκκρεμούν και οι οποίες παραμένουν μπλοκαρισμένες.

Το πρώτο κλιμάκιο που φτάνει στη χώρα μας θα εξετάσει τα έργα και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες ,καθώς η ΕΕ θα αναλάβει να τα χρηματοδοτήσει έως και 100% του κόστους τους, χωρίς την οικονομική συμμετοχή της Ελλάδας –τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου