Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πανευρωπαϊκό το ξεπούλημα

Junger Trichet in Inglourious BasterdsΔεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα ξεπουλήσει μεγάλο τμήμα της δημόσιας περιουσίας για να εξασφαλίσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκποιούν όχι μόνο κρατική περιουσία, αλλά και ορισμένα σύμβολα της εθνικής τους υπόστασης: από εθνικές αερογραμμές μέχρι αεροπλανοφόρα και από δάση μέχρι λαχεία...

Ας ξεκινήσουμε από την Ιρλανδία. Κυβερνητική επιτροπή, που εκτίμησε την κρατική περιουσία, ανακοίνωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποφέρουν περίπου 5 δισ. ευρώ.

Πάροχοι ενέργειας, μεταφορές και αθλητικές εγκαταστάσεις πρόκειται να απαλλοτριωθούν. ανάμεσα στις εταιρείες που θα εκποιηθούν, είναι η εταιρεία ηλεκτρισμού και αερίου. Επίσης στον κατάλογο βρίσκονται ένα λιμάνι, τα λεωφορεία του Δουβλίνου και το 25% της αεροπορικής εταιρείας της Ιρλανδίας, που κατέχει η κυβέρνηση.

Η υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας θα μπορούσε να συγχωνευθεί με την αντίστοιχη βρετανική, ενώ η δασική υπηρεσία θα εκποιήσει δάση. Στον ίδιο κατάλογο βρίσκεται ο εθνικός ιππόδρομος καθώς και ο οργανισμός κυνοδρομιών. Η κυβέρνηση έχει «επικεφαλής» του καταλόγου το ποσοστό της στις πέντε τράπεζες που διασώθηκαν, αλλά, μέχρις ότου ανακάμψουν, μάλλον δεν πρόκειται να εμφανιστεί αγοραστής.

Στην Ιβηρική

Στην Ισπανία «επικεφαλής» του καταλόγου για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το μεγαλύτερο λαχείο στον κόσμο, το οποίο μοιράζει εκατομμύρια σε δεκάδες χιλιάδες τυχερούς κάθε χρόνο. Η εταιρεία που το διαχειρίζεται είχε κέρδη 3 δισ. το 2009, πράγμα που σημαίνει ότι το Δημόσιο θα χάσει τουλάχιστον 1 δισ. τον χρόνο. επίσης θα ιδιωτικοποιηθεί το 49% της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια - η αξία της εκτιμάται σε 2,6 δισ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκποιήσει τα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης έως το τέλος του χρόνου.

Στην Πορτογαλία, η οποία πήρε 78 δισ. για τη «σωτηρία» της, η νέα δεξιά κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει την πώληση των κρατικών ποσοστών στην εταιρεία παραγωγής ενέργειας, το 49% της εταιρείας υδάτων, καθώς και ορισμένα κρατικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, καθώς και το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Στον κατάλογο για πώληση είναι η κρατική αεροπορική εταιρεία TAP και η ιδιοκτήτρια εταιρεία των αεροδρομίων της Λισσαβώνας, του φάρο, του Οπόρτο και των αζορών, ενώ θα πουληθεί επίσης η εταιρεία ασφαλειών που συνδέεται με την κεντρική τράπεζα.

Ιταλία - Βρετανία

Στην Ιταλία μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην εκποίηση των ραδιοσυχνοτήτων σε τηλεφωνικές εταιρείες. Οι συχνότητες που τώρα είναι διαθέσιμες, με τη μετακίνηση στην ψηφιακή ραδιοφωνία, αναμένεται να αποφέρουν 2,4 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία αποφάσισε μέτρα λιτότητας 47 δισ. ευρώ. Μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις θα υπάρξει και απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η κυβέρνηση ελπίζει ότι έως το 2014 θα περιοριστούν το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος. Ωστόσο οι μεγαλύτερες περικοπές θα γίνουν το 2013 και το 2014, ενώ η θητεία της κυβέρνησής του, στην καλύτερη περίπτωση, λήγει το 2013...

Στη Βρετανία η κυβέρνηση συνασπισμού σκοπεύει να πουλήσει το 49% – το μερίδιο του κράτους – στην υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας. Στον προϋπολογισμό υπάρχει ο στόχος να εξασφαλιστούν 2 δισ. λίρες από πώληση δημόσιας περιουσίας για να χρηματοδοτηθεί μια πράσινη τράπεζα επενδύσεων. το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα προέλθει από την πώληση του κρατικού ποσοστού στην εταιρεία στοιχημάτων. επίσης θα πουληθούν συχνότητες σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Πολλά δικαστικά κτήρια θα εκποιηθούν μετά τον εξορθολογισμό της δικαστικής υπηρεσίας και τον περιορισμό των δικαστικών μεγάρων. Η βρετανική κυβέρνηση θα πουλήσει επίσης το αεροπλανοφόρο «Αρκ Ρόαγιαλ», το οποίο τέθηκε εκτός υπηρεσίας ύστερα από 25 χρόνια. ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να το αγοράσουν, είναι κάποιος που θέλει να το βυθίσει έξω από την ακτή του ντέβον ώστε να μετατραπεί σε παράδεισο για τους δύτες.

Πουλάνε... τα κρασιά

Στη Βρετανία το Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τα αποθέματά του σε κρασιά. Τα έσοδα ωστόσο δεν θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να αγοραστούν φθηνότερα κρασιά για τις επίσημες τελετές. Τέλος, υπήρξαν σχέδια να πουληθούν 150.000 εκτάρια δάσους, κάτι που θα ήταν η μεγαλύτερη πώληση δημόσιας γης στα εξήντα χρόνια. Υπήρξε όμως σφοδρή αντίδραση της κοινής γνώμης και τα σχέδια αυτά, για την ώρα τουλάχιστον, έχουν σταματήσει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου