Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

"Ανταρσία" στρατηγών στη Τουρκία …Παραιτήθηκαν όλοι οι Αρχηγοί!

  • tourkos_arxigos_stratias_aigeou-474x263Αιτία ο στρατηγός της φωτογραφίας, ο διοικητής της Στρατιάς του Αιγαίου Νουσρέτ Τασντελέν.

  • Ισλαμιστή αρχηγό επιβάλει ο Ερντογάν.

Σοκ στη Τουρκία! Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους,με πρώτο τον Ι.Κοσανέρ! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις οι στρατιωτικοί ηγέτες των Τουρκικών ΕΔ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους,μετά από την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να διατάξει τη σύλληψη του Διοικητή της 4ης Στρατιάς, Νουσρέτ Τασντελέν, η οποία είναι γνωστή ως η Στρατιά του Αιγαίου!

Την αρχή των παραιτήσεων την έκανε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό.

Αργότερα υπέβαλαν τις παραιτήσεις του ο αρχηγός του Στρατού Ερντάλ Τζειλάνογλου, ο αρχηγός του Ναυτικού Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ και ο αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Χασάν Ακσάϊ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις οι στρατιωτικοί ηγέτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κοσάνερ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Στη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, ο Κοσάνερ ζήτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις των ανώτατων στρατιωτικών με τις κατηγορίες για συμμετοχή στο σχέδιο συνωμοσίας Βαριοπούλα.

«Έχει μπει στη φυλακή το 10% της ηγεσίας του στρατού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» φέρεται να έχει δηλώσει ο Κοσάνερ στον Ερντογάν.

Το μεσημέρι αποφασίστηκε η σύλληψη άλλων 20 ανώτατων και ανώτερων Τούρκων αξιωματικών. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και υπήρξε η πρωτοφανής αντίδραση των Τούρκων στρατηγών. Ο Κοσάνερ αντέδρασε και απαίτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις και όταν ο Ερντογάν δεν υποχώρησε o στρατηγός ζήτησε τη συνταξιοδότηση του.

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβούλιο που θα αποφασίσει τις αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού. Πάντως με όλη την ηγεσία να έχει παραιτηθεί , πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται πως θα γίνει αυτή η συνεδρίαση.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε και έντονη αντίδραση του κόσμου και της κυβέρνησης στην αδυναμία του στρατού να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες!

Βρήκε δικό του αρχηγό!

Ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, μετά από τις παραιτήσεις όλων των Αρχηγών των Γενικών Επιιτελείων! Πριν από λίγο ο Ερντογάν, κάλεσε τον αρχηγό της Στρατοχωροφυλακής στρατηγό Ν.Οζέλ και του είπε ότι την Δευτέρα, γίνεται Αρχηγός ΓΕΣ και αμέσως Αρχηγός του Γενικού Επιτλείου Ενόπλων Δυνάμεων! Ο Οζέλ θεωρείται φίλα προσκείμενος στους ισλαμισμστές του Ερντογάν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η κίνηση θα σταματήσει την "ανταρσία" σε επίπεδο στρατηγών ή  οι παραιτήσεις θα συνεχιστουν ,προκαλώντας τεράστιους κλυδωνισμούς στη Τουρκία.

Οι εξελίξεις στη Τουρκία είναι απρόβλεπτες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου