Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Γερμανική εισβολή διά της επενδυτικής οδού

pictureΣυνάντηση 20 οικονομικών συνδέσμων αύριο για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα

Πρώτα ήρθε η “κρεβατομουρμούρα” και ακολούθησε ο “έρωτας” των γερμανών οικονομικών παραγόντων για την Ελλάδα. Είκοσι πρόεδροι οικονομικών συνδέσμων της Γερμανίας συναντώνται αύριο, για να συζητήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα μας.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος από τα μέσα Ιουλίου έχει αναλάβει επ’ ώμου την υπόθεση “Επενδύσεις στην Ελλάδα”. Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ο κ. Ρέσρλερ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο 16 σημείων αφενός για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου για τη σύναψη επικερδών συμφωνιών για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Ο γερμανός υπουργός θα έρθει στη χώρα μας το φθινόπωρο ως επικεφαλής αντιπροσωπείας γερμανών επιχειρηματιών για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού και της διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) εκτιμά ότι οι δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι της τάξης των 50 δισ. ευρώ περίπου. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, εδώ και έναν χρόνο η γερμανική καγκελαρία έδωσε “γραμμή” να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, ο δε σύνδεσμος της γερμανικής βιομηχανίας επεξεργάζεται σχέδια που στόχο έχουν τη βελτίωση των κινήτρων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Γερμανοί για να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ, είναι: διαφάνεια, λιγότερη γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Ο Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού και ρυθμιστικού πλαισίου, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και θα εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή.

Τους “καίει” ο ήλιος

Ο τομέας που κατεξοχήν που ενδιαφέρει τους Γερμανούς είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό έγινε σαφές από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγανκ Σόιμπλε, ο οποίος κοινώς πρότεινε: “Πουλήστε μας τον ήλιο σας”. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία παράκαμψη στο πλαίσιο του φιλόδοξου (αλλά και δαπανηρού) προγράμματος Desertec για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα και την εν συνεχεία εξαγωγή της στην Ευρώπη με υποβρύχια δίκτυα για την κάλυψη μέρους των αναγκών της. Επίσης γερμανοί επενδυτές ενδιαφέρονται για την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς επίσης και εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ.

“Θα υπάρξει κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας γύρω από τον ήλιο -που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο- έτσι ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια. Επεξεργαζόμαστε με την Κομισιόν σχέδιο δράσης για το ζήτημα”, δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε επαφές με τους αντιπροέδρους της Deutsche Bank Κάιο Βέσερ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχο Σακελάρη για το θέμα της χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Ευκαιρίες βλέπει και η Κίνα

Οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση προσφέρουν μια καλή ευκαιρία στην Κίνα για επενδύσεις, δήλωσε ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Λούο Λινκουάν σε δήλωση που έκανε στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Όπως είπε ο κινέζος πρέσβης, οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Κίνας θα είναι περιορισμένες και οι κινεζικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να επωφεληθούν από αυτές.

“Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Κάποιες επιχειρήσεις μεταφορών, νέων πηγών ενέργειας, ηλεκτρισμού, ύδρευσης και άλλων βασικών υποδομών θα ανοίξουν σταδιακά για τις ξένες επιχειρήσεις”, σημείωσε.
“Υπάρχουν έργα στα οποία οι κινεζικές επιχειρήσεις είναι πολύ καλές”, τόνισε ο Λούο Λινκουάν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, “οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα κάτσουν να κοιτούν την επιδείνωση ή την εξάπλωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας”. Σημείωσε δε ότι η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ και στην ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση.

Πηγή

Επιμέλεια: http://lailapa.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου