Σε αναζήτηση νέου υπουργικού συμβουλίου είναι εδώ και λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, λίγο μετά τις 10:00, ανακοινώθηκε ότι όλοι οι υπουργοί είχαν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου, κάτι που άλλωστε το είχε ζητήσει κι ο ίδιος από εχθές το βράδυ.
Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, λόγω των διαφωνιών με τον Πρόεδρο Δημ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, ζήτησε από τους δύο υπουργούς τους να παραιτηθούν. Με τη σειρά του, ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας στην πρόκληση που δέχτηκε, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να θέσουν τις παραιτήσεις στη διάθεσή του, ώστε να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί το άσχημο πολιτικά κλίμα εις βάρος της προεδρίας Χριστόφια, για το δυστύχημα στο Μαρί και την οικονομία, γεγονότα που έχουν οδηγήσει τους «Αγανακτισμένους» πολίτες σε καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το προεδρικό Μέγαρο. Βεβαίως, είναι άγνωστο πως θα εκτονωθεί η κρίση, όταν απλά αλλάζουν τα πρόσωπα και η ουσία παραμένει η ίδια. Αντίστοιχα και για την ελληνική κυβέρνηση. Για ποιον ανασχηματισμό μιλούσε η κυβέρνηση και για ποια ψήφο εμπιστοσύνης, όταν η Βουλή είναι αποσυνδεδεμένη από 150.000 άτομα να διαδηλώνουν έξω από το κοινοβούλιο.
Δεν θεωρεί βέβαιο ότι η χώρα θα ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου
"Μέχρι τώρα, με τους χειρισμούς που έχουν γίνει η Κύπρος καταφέρνει να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αυτό το έχουμε σχεδιάσει για μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου και γίνονται προσπάθειες και για παρακάτω», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου και πρόσθεσε: «άρα, ας μη θεωρούμε δεδομένο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης και να φτιάχνουμε διάφορα σενάρια».
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα συζητούν διάφορα μέτρα, αναφορικά με την οικονομία, τόσο για την ικανοποίηση δημοσιονομικών αναγκών όσο και για την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων, ενώ σε ερώτηση, για το εάν με ένα επιτόκιο 9,5% θα μπορεί η Κύπρος να προσφύγει στις διεθνείς αγορές, ο κ. Στεφάνου είπε, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με ένα επιτόκιο πολύ πιο χαμηλό.
Πηγή: defence-point.gr, enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου