Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κατρακύλα του Κολεγίου Αθηνών… “Η διοίκηση Σαμαρά διέλυσε το Κολέγιο!”

alexsamarasΑπέτυχαν στις εξετάσεις γιατί δεν είχαν τα θέματα

  • Λέγεται ακόμα ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις οικογένειες του Αλέξανδρου Σαμαρά και του Παπαλεξόπουλου του Τιτάνα αφού η κόρη του κ. Σαμαρά με λιγότερες μονάδες μπήκε σε καλύτερο πανεπιστήμιο από την κόρη του κ. Παπαλεξόπουλου που είχε συγκεντρώσει περισσότερες μονάδες στο IB

Ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ των γονιών που τα παιδιά τους σπουδάζουν στο Κολέγιο έχει ξεσπάσει με αφορμή την κατρακύλα του Κολεγίου Αθηνών, ενός από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, που τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζει διαρκώς το επίπεδο των σπουδών του.

Η μεγάλη θύελλα ξέσπασε πέρσι, αν και συγκαλύφθηκε για ευνόητους λόγους από τα ΜΜΕ, όταν αποκαλύφθηκε ότι Ελβετός καθηγητής είχε πουλήσει τα θέματα των εξετάσεων για τα αμερικανικά πανεπιστημία (το γνωστό IB) στους γόνους βαθύπλουτων οικογενειών. Έτσι, γιοί βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών πέρασαν στα φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια χωρίς να το αξίζουν αλλά έχοντας εξαγοράσει τα θέματα.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε τότε στην έδρα του International Baccalaureate ήταν τεράστιο, οι υπεύθυνοι καθηγητές που πούλησαν τα θέματα, έναντι μερικών εκατομμυρίων όπως λέγεται, στους γόνους βαθύπλουτων ελληνικών οικογενειών τιμωρήθηκαν αλλά το σκάνδαλο στην Ελλάδα αποσιωπήθηκε αφού οι περισσότεροι έλληνες εκδότες και καναλάρχες στέλνουν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους στο Κολέγιο.

Φέτος, τα θέματα για τις εξετάσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια λόγω του περσινού επεισοδίου ήταν ιδιαίτερα δύσκολα με αποτέλεσμα στο Κολέγιο να γίνει σφαγή. Από τους 160 μαθητές που έδωσαν εξετάσεις, πέρασαν μόνο οι 30, αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του Κολεγίου από την ίδρυσή του, ενώ 25 από τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Κολεγίου έμειναν στην ίδια τάξη και δεν πρόκειται να πάρουν απολυτήριο, επίσης αρνητικό ρεκόρ. Να σημειωθεί ότι σε άλλα ιδιωτικά σχολεία το ποσοστό επιτυχίας των απόφοιτων που επέλεξαν να σπουδάσουν σε αμερικάνικά πανεπιστήμια ήταν υψηλό όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα των τελευταίων ετών έχουν θορυβήσει πολλούς γονείς στο Κολέγιο Αθηνών και χρεώνουν στη διοίκηση του Αλέξανδρου Σαμαρά, αδερφού του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, λάθη, αναποτελεσματικότητα και λαικισμό στο πρόγραμμα σπουδών. Η διοίκηση μάλιστα Σαμαρά τα τελευταία χρόνια απομάκρυνε με συνοπτικές διαδικασίες από το διοικητικό συμβούλιο του Κολεγίου την αμερικανική διοίκηση η οποία υπήρξε όπως λένε οι παλιότεροι θεματοφύλακας της αξιοκρατίας και του υψηλού επιπέδου σπουδών του Κολεγίου από την ίδρυση του πριν τον πόλεμο.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό αφού η διοίκηση Σαμαρά φέρεται να ανέχεται και να κρατάει στο σχολείο κακούς αλλά επώνυμους μαθητές, εφαρμόζοντας κριτήρια δημοσίων σχέσεων και όχι αποτελεσματικότητας, αξιοκρατίας και αξιοσύνης στο σχολείο αυτό της ελληνικής ελίτ που μαθητές του υπήρξαν δύο πρωθυπουργοί, πολλοί υπουργοί αλλά και η επιχειρηματική και οικονομική ελίτ της χώρας.

Στο μεταξύ ακούγονται και άλλες φήμες που δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό. Ότι π.χ. η διεύθυνση του IB από την Ελβετία απέστειλε στη διοίκηση του Κολεγίου επιστολή με την οποία την εγκαλεί για τα χαμηλά αποτελέσματα των αποφοίτων του, ενώ το Κολέγιο στις προβλέψεις του για τις δυνατότητες των μαθητών ξεχωριστά έδινε πολύ περισσότερες μονάδες αξιολόγησης.

Λέγεται ακόμα ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις οικογένειες του Αλέξανδρου Σαμαρά και του Παπαλεξόπουλου του Τιτάνα αφού η κόρη του κ. Σαμαρά με λιγότερες μονάδες μπήκε σε καλύτερο πανεπιστήμιο από την κόρη του κ. Παπαλεξόπουλου που είχε συγκεντρώσει περισσότερες μονάδες στο IB. Φήμες διατρέχουν τα σαλόνια της ελληνικής άρχουσας τάξης ότι ορισμένες «επιτυχίες» οφείλονται και στις χορηγίες εκατομμυρίων που έχουν κάνει ορισμένοι έλληνες μεγιστάνες σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου