Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Οι αφυπνισμένοι πολίτες και οι ευθύνες των πολιτικών κομμάτων

ΑΥΤΟ που παρατηρείται τις τελευταίες 15 ημέρες είναι πρωτοφανές και μοναδικό στα κυπριακά πολιτικά χρονικά: Κατά συντριπτική πλειοψηφία, ο λαός δεν ανέχεται πια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν τον θέλει! Τον αποστρέφεται και απαιτεί καθημερινά να παραιτηθεί.

KYPROS1_536_355Διπλή υποβάθμιση Κύπρου από Moody's

Επικίνδυνη η Κυβέρνηση …Τορπιλίζουν την οικονομία

Και οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας διέπραξαν πολλά σε βάρος του τόπου και του λαού. Αλλ’ ο Δ. Χριστόφιας μάζεψε όλες τις δάφνες σε πολιτική αναξιότητα, ανικανότητα, ανεπάρκεια, αλαζονεία, ασέβεια στο λαό και επικινδυνότητα.

Στο Κυπριακό παρέδωσε τα πάντα στους Τούρκους χωρίς ανταλλάγματα. Υποτιμά την τουρκική πολιτική σε βαθμό πολιτικού εγκλήματος όταν αποδίδει στις ωμές δηλώσεις Ερντογάν… αυθορμητισμό. Την οικονομία, την έριξε στον γκρεμό και την σπρώχνει ακόμα πιο κάτω με την υποτελή συνέργεια του Χαρ. Σταυράκη.

Ο Δ. Χριστόφιας διέλυσε την άμυνα, κατεδάφισε την παιδεία, υπονόμευσε τις αρχές και αξίες που στήριξαν αυτόν τον τόπο και τους Έλληνες. Και τώρα, με τις ιδεοληψίες, τις πολιτικές ξερομαγκιές του έναντι της Ε.Ε. και των εταίρων μας και ειδικά έναντι των ΗΠΑ, με τις περίεργες προσκολλήσεις του σε εγκληματίες δικτάτορες, είναι πολιτικά ένοχος για τη μεγαλύτερη συμβατική έκρηξη, μετά τη Χιροσίμα και Ναγκασάκι, που συνέβη στην ιστορία.

Αυτή η φοβερή και φονική έκρηξη οδήγησε άδικα στον τάφο 13 συμπολίτες μας και κατεδάφισε το σημαντικότερο έργο υποδομής της Κύπρου. Αποτέλεσμα: Πέρα από τα δισεκατομμύρια ζημιές στην ΑΗΚ, τις περισσότερες από τις οποίες θα πληρώσουμε εμείς, ο πολιτικά ανάξιος και ανίκανος Πρόεδρος κατεδάφισε την οικονομία. Οι επιπτώσεις ήδη αρχίζουν να γίνονται αισθητές ακόμα και στον τελευταίο πολίτη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πολύπαθης Κυπριακής Δημοκρατίας που ένας Πρόεδρος προκάλεσε τόση μεγάλη ζημιά στον τόπο σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Από τις 11 Ιουλίου, κάθε βράδυ, έξω από το Προεδρικό, χιλιάδες αγανακτισμένοι, εξοργισμένοι, θυμωμένοι αλλ΄ ήδη αφυπνισμένοι πολίτες απαιτούν δύο τινά: Πρώτον, την άμεση παραίτηση του αποδεδειγμένα χωρίς λαϊκό έρεισμα, πια, Χριστόφια. Δεύτερον, να αποδοθεί δικαιοσύνη και όσοι εγκλημάτησαν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, να τιμωρηθούν.

Πώς χαρακτηρίστηκαν οι χιλιάδες των αφυπνισθέντων πολιτών από τον Πρόεδρο, το ΑΚΕΛ και τα κομματικά του όργανα; Ως… φασίστες! Και φυσικά εισέπραξαν από τους πολίτες την ανάλογη, αντίστροφη απάντηση. Η καθημερινή εκδήλωση χιλιάδων πολιτών έξω από το Προεδρικό στέλνει ισχυρά πολιτικά μηνύματα, που τα κόμματα και οι ηγεσίες τους καθυστέρησαν πάρα πολύ να κατανοήσουν και να αποκωδικοποιήσουν.

Πρώτον, οι πολίτες καταγγέλλουν και απορρίπτουν το σάπιο, διαβρωμένο, διαπλεκόμενο και γελοίο πολιτικό σύστημα. Δεύτερον, διαπιστώνουν ότι σε μια μείζονα κρίση, κατέρρευσε και κατέδειξε την πρωτοφανή γύμνια και ανεπάρκειά του.

Οι πολίτες, τρίτον, επικρίνουν τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση αλλά και την επιτηδειότητα καιροφυλακτούντων πολιτικάντηδων. Τέταρτον, τα πολιτικά κόμματα, πέραν του ΑΚΕΛ, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανεπάρκεια, την ανικανότητα και πόσο πολιτικά επικίνδυνος είναι πια ο Δ. Χριστόφιας.

Όφειλαν από την πρώτη ημέρα, συντασσόμενα με το ευρύτατο λαϊκό αίτημα, να απαιτήσουν παραίτηση Χριστόφια και προκήρυξη εκλογών. Η δημοκρατία προτείνει λύσεις, δεν δημιουργεί προβλήματα, όπως προκλητικά υποβάλλουν το ΑΚΕΛ και τα δημοσιογραφικά και κομματικά δορυφορήματά του.

Είναι ορθή η -έστω καθυστερημένα- θέση Αναστασιάδη για ταυτόχρονη παραίτηση Χριστόφια-Καρογιάν. Αυτό το θλιβερό δίδυμο επισύρει τη γενική κατακραυγή και απόρριψη. Οι πολίτες απαιτούν παραίτηση, κάθαρση και εκλογές.

Διπλή υποβάθμιση Κύπρου από Moody's

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την Κύπρο από τη βαθμίδα Α2 σε Βaaa1. Σημειώνεται παράλληλα, πως ο οίκος θέτει σε αρνητικό outlook την οικονομία του τόπου, ενώ ο οίκος υποβάθμισε και το βραχυπρόθεσμο rating P1 σε Ρ2.

Η σημερινή υποβάθμιση έρχεται ως αποτέλεσματα της προειδοποίησης του οίκου τον περασμένο Μάιο, κατά τον οποίο οι Moody's διατήρησαν σταθερή βαθμολογία στην Κύπρο αλλά με σημαντικές προειδοποιήσεις. Μετά και την καταστροφή του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού στο Βασιλικό και το αδιέξοδο στις συζητήσεις για την οικονομία η Κύπρος πλέον μπαίνει ίσως σε έναν κύκλο υποβαθμίσεων και από άλλους οίκους, διάβρωση της ανταγωνιστικότητάς της αλλά και ιδιαίτερα υψηλού κόσοτυς δανεισμού.

Οι σημαντικότεροι λόγοι τους οποίους ο οίκος εοικαλείται στην έκθεσή του για την Κύπρο είναι:

1. Συνεχείς φόβοι για την πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας, όπως έχουν διαμορφωθεί και μετά την καταστροφή στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

2. Οι έντονες πολιτικές σχέσεις των κομμάτων στην Κύπρου, οι οποίες καθιστούν πολύ δυσκοκλότερο το έργο της δημοσιονομικής σύγκλισης.

3. Η έκθεση των κυπριακών τραοεζών στην Ελλάδα, κάποιες εκ των οποίων θα χρειαστούν κρατική στήριξη.

Ο αρνητικός ορίζοντας που θέτουν οι Moody's και μεταφράζεται με βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας Baa1 δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για την οικονομία της Κύπρου.

Επικίνδυνη Κυβέρνηση

Η οικονομία είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Αυτή είναι μια φράση που ακούμε συνεχώς να εκστομίζεται απ’ όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν κλίμα συναίνεσης, που να καθιστά εφικτή τη λήψη αποφάσεων για έξοδο από τα επικίνδυνα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει την οικονομία της χώρας μας.

Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσίαζε τα νέα μέτρα που ανέλαβε να καταθέσει, λαμβανομένων υπόψη των περαιτέρω αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία μας εξαιτίας της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου. Αντί αυτού, ο Χαρίλαος Σταυράκης εμφανίστηκε όχι μόνο ανέτοιμος, αλλά με προτάσεις που, ουσιαστικά, αναιρούσαν το ίδιο το πακέτο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τα κόμματα.

Ο αρμόδιος υπουργός και κατ’ επέκταση η παρούσα Κυβέρνηση αποδεικνύονται «λίγοι» για ν’ αντιμετωπίσουν επιτυχώς και αυτή τη μεγάλη εθνική υπόθεση. Την ώρα που οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δείχνουν τη μέγιστη καλή θέληση να συμβάλουν ακόμη και με πολιτικό κόστος στην προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσης των δημοσίων οικονομικών, οι κυβερνώντες δηλώνουν προκλητικά απόντες, προκλητικά κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών.

Είναι πραγματικά πρωτοφανής ο ερασιτεχνισμός και η έλλειψη σοβαρότητας με την οποία προσεγγίζουν τα προβλήματα της οικονομίας μας, αφού πέραν του ότι δείχνουν να βρίσκονται σε αμηχανία και να μην είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις, φάσκουν και αντιφάσκουν σε ένα αλαλούμ χωρίς κανένα προηγούμενο.

Η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία αυτής της Κυβέρνησης, που τείνει να τινάξει με την επιπολαιότητα και την αστοχία της σε όλους τους κρίσιμους τομείς αυτού του τόπου, ολόκληρο το οικοδόμημα της Κύπρου στον αέρα. «Η οικονομία μας καίγεται και μαζί καιγόμαστε κι εμείς», είχε δηλώσει προ καιρού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έχετε δίκαιο, Πρόεδρε. Και με τον τρόπο που πολιτεύεται η Κυβέρνησή σας…ζήτω που καήκαμε, θα λέγαμε εμείς. Γιατί εξελίσσεται στην πλέον επικίνδυνη αυτού του τόπου.

Τορπιλίζουν την οικονομία

Κατώτεροι των περιστάσεων Κυβέρνηση-Υπουργός
Στο καλάθι των αχρήστων έστειλαν τα πρώτα μέτρα το πρωί, τα επανέφεραν το μεσημέρι και δεν είπαν λέξη για νέα έκτακτα μέτρα όπως δεσμεύθηκαν

Ομοβροντία κατηγοριών απ' όλα τα κόμματα για ανευθυνότητα, άτακτη αναδίπλωση, οικονομική πυρίτιδα έτοιμη να εκραγεί, ερασιτεχνισμούς και ανάγκη για προσφυγή στις κάλπες.

Κατώτερη των περιστάσεων απεδείχθη η Κυβέρνηση, η οποία, διά του Υπουργού της των Οικονομικών, προσπάθησε χθες να παρουσιάσει στον κυπριακό λαό, μέσω των εκπροσώπων των κομμάτων, ρόδινη την κατάσταση της οικονομίας παρά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις και κυρίως παρά τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε στον τόπο η τραγωδία στη ναυιτκή βάση Ζυγίου και η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό.

Αποσύροντας αρχικά, στη σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ακόμα και το ανεπαρκές πακέτο μέτρων που είχε συμφωνηθεί την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό, η Κυβέρνηση επανήλθε λίγες ώρες αργότερα, μετά την άδοξη διακοπή της σύσκεψης λόγω της μαζικής αποχώρησης όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, και διά του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου είπε πως το πακέτο της Παρασκευής είναι δεδομένο!

Αποκορύφωμα των χθεσινών δραματικών εξελίξεων, ήταν η απογευματινή δήλωση του ιδίου του Χαρίλαου Σταυράκη, ο οποίος το πρωί είχε παρουσιάσει κουτσουρεμένο το πακέτο της Παρασκευής. Ο Υπουργός, χωρίς να δεχτεί να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε το απόγευμα ότι το πακέτο ισχύει όπως συμφωνήθηκε την Παρασκευή!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου