Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Β. Σόιμπλε: “Τα κράτη που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ”

356329

  • “Η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει και κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ”, τονίζει.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2012, υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε επιστολή του, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο κ. Σόιμπλε τονίζει επίσης πως η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στη χορήγηση «λευκής επιταγής» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ακόμη ότι μια Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Το πρακτορείο δεν παραθέτει αποσπάσματα της επιστολής αυτής.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζητεί την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά των κρατών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. «Η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει και κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ», τονίζει.

Η επιλογή αυτή είναι «σε κάθε περίπτωση καλύτερη από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την ευρωζώνη», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε και καλεί έμμεσα και την ΕΚΤ να σταματήσει να ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους πολιτικούς.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ... δεν την κριτικάρουμε. Ιδεωδώς, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και αντίστροφα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου