Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ισχυρό το πλήγμα του ΕΔΑΔ στον Soros

soros-1Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι τα γαλλικά δικαστήρια δεν παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς νόμους με την καταδίκη του, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros.

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, με τέσσερις ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, ότι ευσταθεί η απόφαση γαλλικού δικαστηρίου για καταδίκη του Soros για insider trading εις βάρος της Societe Generale το 1988. Σύμφωνα με την απόφαση, "δεν έχει παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Με την ίδια αναλογία ψήφων αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να εξεταστεί και να αποφασιστεί ξεχωριστά το σκέλος της προσφυγής του Soros, ότι "εσφαλμένα, το γαλλικό δικαστήριο δεν εφάρμοσε την κοινοτική νομοθεσία, που ενδεχομένως ήταν ευνοϊκότερη γι' αυτόν".

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η καταδικαστική απόφαση του 2002 για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών καλύπτεται επαρκώς από την τότε γαλλική νομοθεσία και δεν υπάρχει "νομικό κενό" όπως επικαλέστηκε στην προσφυγή του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής. Το πρόστιμο, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, πάντως που είχε επιβληθεί τότε στον Soros, είχε μειωθεί κατόπιν έφεσης στα 940.000 ευρώ.

Ο συνήγορος του επενδυτή, Ρον Σοφέρ, χαρακτήρισε "απογοητευτική" την απόφαση ενώ εξέφρασε την πρόθεση του να καταθέσει άμεσα προσφυγή στο δευτεροβάθμιο 'Μεγάλο δικαστήριο'".

Υπενθυμίζεται πως το 1988, ο Soros απέκτησε μετοχές της Soc Gen, έναντι 50 εκατ. δολαρίων. Με την άμεση πώληση τους κέρδισε περί τα 2,3 εκατ. δολάρια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου