Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Γερμανία: Ξεκινούν έρευνες για εκατοντάδες εγκλήματα Ναζί

nazi-research Εκατοντάδες αδρανείς έρευνες για φύλακες πρώην ναζιστικών στρατοπέδων και άλλων, που ενδέχεται να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου στο πλαίσιο νέων στοιχείων, μετά την υπόθεση του Τζον Ντέμιανουκ, σύμφωνα με το Associated Press.

Δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας όλων των υπόπτων – καθώς ο νεότερος είναι 80 ετών- ο επικεφαλής των Γερμανών εισαγγελέων για την έρευνα ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι οι Αρχές δεν θα περιμένουν καν να τελειώσει η δίκη του Ντέμιανουκ.

"Δεν θέλουμε να περιμένουμε , επομένως έχουμε ήδη ξεκινήσει τις έρευνές μας," δήλωσε ο εισαγγελέας Κουρτ Σριμ.

Εν τω μεταξύ, ο «κυνηγός Ναζί» Εφραίμ Ζούροφ του Γραφείου Simon Wiesenthal δήλωσε στο πρακτορείο ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό Ναζί εγκληματιών.

Επεσήμανε ότι η υπόθεση Ντέμιανουκ άνοιξε ένα δρόμο για τους εισαγγελείς, που δεν θεωρούσαν πιθανό στο παρελθόν.

Ο 91χρονος, πλέον Ντέμιανουκ  απελάθηκε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία το 2009 για να δικαστεί. Το Μάιο καταδικάστηκε για 28.060 κατηγορίες συνεργίας σε δολοφονίες, ως φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο του Σόμπιμπορ.

Ήταν οι πρώτη φορά που εισαγγελείς κατάφεραν να καταδικάσουν κάποιον σε υπόθεση Ναζί, χωρίς άμεσες αποδείξεις ότι ο ύποπτος συμμετείχε σε συγκεκριμένη δολοφονία.

Ο Σριμ δήλωσε ότι το γραφείο του θα επανεξετάσει όλα τα αρχεία του για να διαπιστώσει αν άλλοι βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τον Ντέμιανουκ.

Δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό αλλά δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 1.000 πιθανοί ύποπτου που ενδέχεται να είναι ακόμα ζωντανοί και να δικαστούν.

Ακόμα και αν οι εισαγγελείς αποφασίσουν να ασκήσουν διώξεις μόνο στους φρουρούς τεσσάρων στρατοπέδων, όπου θανατώνονταν κρατούμενοι, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιλιάδες αγωγές. «Μιλάμε για περίπου 4.000 ανθρώπους» είπε ο Ζούροφ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου