Αναθεώρηση «uber alles» των συνθήκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία επιθυμεί να ράψει στο ευρώ «γερμανικό κουστούμι» και δείχνει ικανή να φτάσει στα άκρα για να το πετύχει.
Σύμφωνα με τον Economist, η κ. Μέρκελ φαίνεται να έχει ένα όνειρο: να ξαναφτιάξει τη ζώνη του ευρώ «κατ' εικόναν» της Γερμανίας, με αυστηρούς κανόνες, περιορισμένες δημόσιες δαπάνες και νομική εξουσία να παρεμβαίνει στις εθνικές πολιτικές των χωρών, όταν αυτές... παραστρατούν.
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αναθεωρηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια η κ. Μέρκελ, έχει εμπιστευθεί σε ιδιωτικές συνομιλίες, πως είναι έτοιμη αν χρειαστεί να ξαναγράψει το σύνταγμα της Γερμανίας προκειμένου να επιτρέψει ένα άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Είναι μια οφθαλμαπάτη. Οι Γερμανοί έχουν χάσει το μυαλό τους. Κάθε νέα συνθήκη, ειδικά μια που παρεισφρέει εντός της εθνικής κυριαρχίας, θα είναι σχεδόν αδύνατο να διαπραγματευθεί και να επικυρωθεί γρήγορα» ισχυρίζεται ανώτερος διπλωμάτης, ενώ ο Μάριο Μόντι, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος διερωτάται «πώς θα αλλάξουμε τις συνθήκες, εντός πέντε χρόνων αν το ευρώ καταρρεύσει στους επόμενους πέντε μήνες;»
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η βιασύνη της κ. Μέρκελ για να δημιουργήσει την Kerneuropa ("πυρήνας της Ευρώπης") μπορεί να «σπάσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση στους 17 «εντός» και στους 10 «εκτός» και πιθανόν να βλάψει την ενιαία αγορά στην οποία η ευημερία και των δύο ομάδων στηρίζεται, επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να εγκριθούν από τη διάσκεψη κορυφής είναι λίγο πολύ γνωστά: μείωση του δυσθεώρητου χρέους της Ελλάδας, ανακεφαλαιοποίηση των ευάλωτων τραπεζών και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου «τοίχους»για την προστασία απειλούμενων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Μακροπρόθεσμα, η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει ότι μια κρίση σαν την τωρινή δεν πρέπει να επαναληφθεί και για αυτό ήδη σχεδιάζεται να εξοπλιστεί με νέα εργαλεία: ένα «ευρωπαϊκό εξάμηνο» το οποίο θα απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς στις Βρυξέλλες πρωτού τους καταθέσουν στα εθνικά κοινοβούλια. Ένα «six pack» νέων κανόνων που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες συνοδευόμενο από ένα μηχανισμό « ημι-αυτόματων » κυρώσεων. Τέλος, προβλέπεται ένα σύμφωνο «Εuro-Plus» μεταξύ των εντός και εκτός ευρωζώνης με ορίζοντα το σχέδιο "Ευρώπη 2020" για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου.
«Τι πρόβλημα προσπαθούν να επιλύσουν άραγε οι Γερμανοί ;" ρωτά ένας υπουργός Οικονομικών. «Αν το «six-pack» μπορεί να δουλέψει, δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή της συνθήκης. Αν πάλι το πακέτο δεν είναι επαρκές, οποιαδήποτε αλλαγή συνθήκης τι νόημα έχει; »
Όπως πολλά όνειρα, το όνειρο της κ. Μέρκελ είναι νεφελώδες και αντιφατικό. Αλλά πολλοί που τη γνωρίζουν επισημαίνουν την προσήλωση με την οποία εμμένει σε αυτό. Και όταν είσαι η καγκελάριος της Γερμανίας τα όνειρά σου έχουν βαρύνοντα λόγο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου