Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Στάση πληρωμών στη ΝΔ

Untitled-1ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Σε "ανεξέλεγκτη χρεοκοπία" έχει οδηγηθεί ήδη η Συγγρού, ενώ ακολουθούν και οι άλλοι

Ο πρώτος δημόσιος οργανισμός, που έχει -εδώ και καιρό- προχωρήσει σε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών δεν είναι κάποια ΔΕΚΟ ή κάποιος άλλος φορέας. Πρόκειται για τη ΝΔ, η οποία απασχολεί περίπου 250 υπαλλήλους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα παραμένουν απλήρωτοι. Το συνολικό χρέος του κόμματος φτάνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων "έρχεται" από το παρελθόν. Από την περίοδο ουσιαστικά των εκλογών του 1993.

Οι προκάτοχοι του κ. Σαμαρά δεν κατόρθωσαν να λύσουν το πρόβλημα, και κατέφυγαν στην πάγια μέθοδο του δανεισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ έχει ήδη λάβει κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2015, ενώ τα δάνεια σε τράπεζες δεν είναι αμελητέα. Ο Μ. Εβερτ έμεινε μόλις τέσσερα χρόνια στο "τιμόνι", ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής, παρά το ότι ήταν ο μακροβιότερος και είχε τον χρόνο να μειώσει -αν μην τι άλλο- το έλλειμμα, εν τούτοις δεν φαίνεται να ασχολήθηκε ιδιαίτερα... Οι συνεργάτες τους, τότε που "λεφτά υπήρχαν" , κάλυπταν τις ανάγκες μέσω του δανεισμού και μέσω της προ-είσπραξης κρατικών επιχορηγήσεων μελλοντικών ετών.

Σήμερα, στο μοντέρνο (και σίγουρα πιο ακριβό από το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης) κτίριο της λεωφόρου Συγγρού, όπου σχετικά πρόσφατα μετ-εγκαταστάθηκε η κεντρική διοίκηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οικονομικά προβλήματα είναι πλέον πολλά και μεγάλα και αφορούν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του κόμματος.

Το καμπανάκι

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το περασμένο Πάσχα υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις του αδιέξοδου. Οι πληρωμές των υπαλλήλων άρχισαν να καθυστερούν και το καλοκαίρι, οι 250 εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι για περίπου δύο μήνες. Στα τέλη Αυγούστου, υπήρξε μια "ανάσα", καθώς καταβλήθηκαν τα περισσότερα από τα δεδουλευμένα. Δυστυχώς, για τους εργαζόμενους, όμως, αυτό ήταν απλώς μια παρένθεση, καθώς τώρα δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί Σεπτεμβρίου.

Πιο άσχημη είναι η κατάσταση με τους προμηθευτές αναλώσιμων και άλλων υλικών, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν περισσότερους από τρεις μήνες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα σημαντικά έχουν καταγραφεί και στην πληρωμή των τριών βασικών κτιρίων που μισθώνει η ΝΔ: Στη Λ. Συγγρού, στη Ρηγίλλης και στη Λ. Μεσογείων, όπου στεγάζεται η ΟΝΝΕΔ.

Ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Θ. Σκορδάς, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τα οικονομικά, ζητεί από όλους να κάνουν υπομονή, χωρίς ωστόσο και ο ίδιος να γνωρίζει πώς και πότε θα υπάρξει λύση. Εχει προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, έκανε ένα μικρό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αλλά, όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη, αυτά ήταν "σταγόνα στον ωκεανό" σε ό,τι αφορά τη μείωση κόστους, καθώς στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ έχουν προστεθεί εξω-κοινοβουλευτικά πρόσωπα ως σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν επαγγελματική συνεργασία με τη ΝΔ και ως εκ τούτου αμείβονται από το κόμμα.

Την ίδια στιγμή που οι περικοπές δεν αποδίδουν, οι τράπεζες (ως γνωστόν) είναι ιδιαίτερα φειδωλές στα δάνεια, ενώ και η οικονομική εξόρμηση που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο περίπου, δεν έχει φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς οι βουλευτές που έχουν αναλάβει τη διανομή των σχετικών κουπονιών δεν έχουν συναντήσει θετικές αντιδράσεις από τους πολίτες, κάτι που δεν αφορά μόνον τη ΝΔ αλλά το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της χώρας. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δε, τρομάζει εκείνους που γνωρίζουν καλά την οικονομική κατάσταση του κόμματος και τις ανάγκες που θα προκύψουν για την πραγματοποίηση της καμπάνιας.

Λύση με... δείπνα

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος προφανώς δεν ευθύνεται για το σύνολο των χρεών του κόμματος, είναι απόλυτα ενήμερος για την κατάσταση και αναζητά τρόπους για την κάλυψη, έστω των τρεχουσών αναγκών για τη λειτουργία της κεντρικής διοίκησης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημ. Αβραμόπουλος, είχε προτείνει κατά το παρελθόν τη διεξαγωγή -κατά το αμερικανικό πρότυπο- δείπνων με τη συμμετοχή του ίδιου, του κ. Στ. Δήμα και του κ. Σαμαρά, στα οποία όσοι προσέρχονται θα καταβάλλουν ένα όχι ιδιαίτερα μεγάλο πόσο για την ενίσχυση του κόμματος.

Η πρόταση αυτή έχει γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά θα υλοποιηθεί με την προκήρυξη των εκλογών, οπότε και οι ανάγκες θα πολλαπλασιαστούν.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης, εντάσσεται και η υποβολή αιτήματος για στήριξη του κόμματος από τους Ελληνες του εξωτερικού. Σχετική πρωτοβουλία, δεν αποκλείεται μάλιστα να αναλάβει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με τη συνεργασία των κομματικών οργανώσεων της ΝΔ στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΣΟΚ

Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις των 5,4 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν 19,8 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών-μελών-φίλων 2,9 εκατ. ευρώ. Αναλήψεις δανείων 40,6 εκατ. ευρώ.

ΝΔ

Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις των 4,2 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν 15 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών -μελών-φίλων 2,8 εκατ. ευρώ. Διαφορά ανάληψης & εξόφλησης δανείων 24,9 εκατ. ευρώ.

ΚΚΕ

Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις του 1,3 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν 4,6 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών- μελών-φίλων 5,7 εκατ. ευρώ. Αναλήψεις δανείων 5 εκατ. ευρώ.

ΛΑΟΣ

Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις του 1,089 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν 3,9 εκατ. ευρώ. Καταθέσεις 980.000 ευρώ. Εισφορές μελών-βουλευτών 156.566 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ

Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις των 972.624 ευρώ. Το 2010 ήταν 3,5 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών-μελών-φίλων 475.292 ευρώ. Αναλήψεις δανείων 5,3 εκατ. ευρώ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις των 450.155 ευρώ. Το 2010 ήταν 1,7 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών- μελών-φίλων 78.557 ευρώ. Αναλήψεις δανείων μηδέν.

Πηγή

φωτοσυνθέσεις: greki-gr.blogspot.com, antistachef.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου