Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Διευθυντής της Siemens φυλακίστηκε στην Αργεντινή

  • le_parcΣυνέλαβαν έναν πρώην Διευθυντή της Siemens για μίζες εκατομμυρίων για την έκδοση των Εθνικών Ταυτοτήτων (DNI)

  • O Carlos Sergi, διευθυντής της εταιρείας, που κατηγορείται για δωροδοκία των κυβερνήσεων του Μένεμ και De la Rúa, συνελήφθη στο σπίτι του στο πολυτελές Le Parc Towers

Ο Carlos Sergi, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της θυγατρικής της Siemens στην Αργεντινή και ύποπτος για την οργάνωση της “χρηματοοικονομικού σχεδίου” των δωροδοκιών εκατομμυρίων δολαρίων για το σκάνδαλο των Ταυτοτήτων πριν από μια δεκαετία, συνελήφθη σήμερα με Δικαστική εντολή στο πολυτελές Le Parc Towers στην περιοχή Barrio Parque.

H σύλληψή του διατάχθηκε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μετά από τις επαναλαμβανόμενες απουσίες στις κλήσεις για εξέταση από τον Ομοσπονδιακό Δικαστή Αριέλ Lijo, επικεφαλής της έρευνας. Ο δικαστής πιστεύει ότι ο Sergi ήταν ο υπεύθυνος του «χρηματοοικονομικού σχεδίου» για τις μίζες και θέλει να τον εξετάσει σχετικά με τις εκθέσεις τραπεζών που έφθασαν από την Ελβετία που αναφέρουν ότι είχαν περάσει περίπου $ 15 εκατ. δολάρια μέσω ενός λογαριασμού στο όνομά του, που αποτελούσαν μέρος των δωροδοκιών .

Σήμερα το πρωί ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχε καθοριστεί από το δικαστή Lijo για την κατάθεση του Sergi στο δικαστήριο, ενός από τα κύρια στελέχη της επιχείρησης της γερμανικής εταιρείας στη χώρα. Αλλά και πάλι, παρά την πιθανότητα εντολής σύλληψής του δεν εμφανίστηκε.

Σύμφωνα με τις πηγές, αφού άλλαξε τρεις φορές δικηγόρο, ο νέος συνήγορος κατέθεσε χθες ένα έγγραφο ζητώντας μια νέα αναβολή και μια ψυχιατρική εξέταση.

Η υπεράσπιση του Sergi θα επιδιώξει να αποδείξει ότι ο πρώην επικεφαλής της Siemens Αργεντινής έχει «σοβαρά προβλήματα μνήμης» λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να καταθέσει.

Ο δικαστής Lijo, παρ΄ όλα αυτά, έστειλε προσωπικό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στους πολυτελείς πύργους Le Parc Towers, το κτίριο όπου ζει ο Sergi, για τη σύλληψή του. Οι γιατροί εξέτασαν σήμερα το απόγευμα τον κατηγορούμενο για να διαπιστώσουν αν ήταν σε θέση να παραπεμφθεί προκειμένου να ανακριθεί αύριο.

Υπάρχει μία υποψία κατά την οποία ο Sergi είναι ένας από εκείνους που μεσολάβησαν για τη δωροδοκία Αργεντινών υψηλόβαθμων υπαλλήλων στην Αργεντινή για να επωφεληθούν από μια αποτυχημένη προσφορά Έκδοσης των νέου τύπου Ταυτοτήτων που προωθήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης του Μένεμ, με αποτέλεσμα να σταματήσει την διαδικασία.

Siemens: Τι ερευνάται. Το 1998, η κυβέρνηση του Κάρλος Μένεμ κάλεσε σε προσφορά για τη δημιουργία των εθνικών ταυτοτήτων. Επέλεξε τη Siemens, η οποία πρότεινε την τιμή των 30 πέσος ανά μονάδα, πιο ακριβά από άλλες προτάσεις, και την διαβεβαίωσε για την είσπραξη ενός ελάχιστου ετήσιου ποσού εκδιδόμενων εγγράφων που σύμφωνα με το Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης είχαν προκαλέσει ζημία στο κράτος ύψους 1.000 εκατομμυρίων πέσος / δολαρίων, σύμφωνα με την ισοτιμία κατά το χρόνο της μετατρεψιμότητας.

Όπως εξιστορείται στην υπόθεση, ο δημόσιος διαγωνισμός 1 / 96 καθόριζε τη μίσθωση μιας συνολικής παρεχόμενης Υπηρεσίας για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός συστήματος Ελέγχου μετανάστευσης και Ταυτοποίησης προσώπων (DNI). *

Το 1999, με την άφιξη του Fernando de la Rúa στην Προεδρία, η Alianza σταμάτησε τη σύμβαση μέσω μιας έκθεσης από το γραφείο του Γενικού Εθνικού Ελεγκτηρίου. Ως αποτέλεσμα, η Siemens μήνυσε το κράτος στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) ** και απαίτησε μία αποζημίωση εκατομμυρίων για διαφυγόντα κέρδη.

Η Δικαιοσύνη, πάντως, άνοιξε την υπόθεση με την υποψία υπάρχουσας δωροδοκίας, που ενεργοποιήθηκε και πάλι τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας μιας έρευνας στη Γερμανία, όπου η Siemens παραδέχθηκε το 2004 ότι παραβίασε το Νόμο περί διεφθαρμένων πρακτικών στο εξωτερικό και κατέβαλλε ένα πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων.

Εκεί παραδέχθηκε ότι προόρισε περίπου 105 εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις στην Αργεντινή. Σύμφωνα με υπαλλήλους της εταιρείας, «το σύνολο ή μέρος των κονδυλίων αυτών προορίζονταν για Αργεντινούς αξιωματούχους με σκοπό το χρηματισμό τους για την εγγύηση ή την εξασφάλιση της ανάληψης από μέρους της Siemens Αργεντινής της Έκδοσης των Εθνικών Ταυτοτήτων».

* Αυτό το βιβλιάριο έχει χρήση Ταυτότητας και Εκλογικού Βιβλιαρίου και τα

στοιχεία και η φωτογραφία καταχωρούνται με ηλεκτρονική μορφή μέσα στα τερματικά του Υπουργείου Εσωτερικών.

** Το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών είναι μία υπηρεσία της

Παγκόσμιας Τράπεζας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)

perfil.com

Από το kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου