Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ιρλανδία: H τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις

CCC«Πρωτάκουστα μέτρα» ζητούν από το Δουβλίνο τα κλιμάκια ΕΕ και ΔΝΤ

Τα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φθάνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο για τον προγραμματισμένο, τριμηνιαίο «έλεγχο προόδου» της κυβέρνησης του Εντα Κένι. Όμως η τρόϊκα ήταν ωσεί παρούσα στην Ιρλανδία και την περίοδο των εορτών αποκαλύπτοντας σε δύο διαφορετικές εκθέσεις τις προθέσεις της ενόψει της άφιξής της.

Οι εκθέσεις που συνέταξαν ΔΝΤ και Κομισιόν πριν από τα Χριστούγεννα ζητούν εν ολίγοις από την ιρλανδική κυβέρνηση περισσότερα μέτρα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Οι Times της Ιρλανδίας κάνουν λόγο «για δημοσιονομικά μέτρα άνευ προηγουμένου για την Ιρλανδία» καθώς η τρόικα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της για μη αύξηση φόρων και διατήρηση της πολιτικής κοινωνικής προστασίας. Τουλάχιστον όσης έχει απομείνει στην Ιρλανδία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι συντάκτες των δύο εκθέσεων ασκούν κριτική στη «χαλαρή» έως σήμερα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα όπως επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας (σε αντικατάσταση μιας καθολικής επιβάρυνσης 100 ευρώ ανά κατοικία), περαιτέρω αύξηση του φόρου καυσίμων, ποτών και καπνού, αύξηση των τελών κυκλοφορίας και μείωση της φορολογίας που επιβάλλεται σε εισφορές ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα μέτρα που εντέλλεται η τρόικα θα πρέπει να ενσωματωθούν εσπευσμένα στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο -μήνες νωρίτερα από την καθιερωμένη ημερομηνία- στα τέλη του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση επιχειρεί από την πλευρά της να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται για μια επί το αυστηρότερο αναθεώρηση της οικονομικής της πολιτικής. Ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Χέις δήλωσε ότι «είναι νωρίς ακόμα» για να συζητηθούν μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2013. Γνωρίζει όμως ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας που θα παραμείνουν επί ένα 10ημερο στο Δουβλίνο δεν θα αρκεστούν σε τόσο μακροπρόθεσμα μέτρα.

Παράλληλα προσπάθησε να μεταθέσει μέρος των ευθυνών για τον όποιο «επαναπροσανατολισμό» της οικονομικής πολιτικής στους προκατόχους του. Όπως διευκρίνισε, ο προηγούμενος υπουργός Δημοσίων Δαπανών Μπρένταν Χάουλιν είχε ήδη δεσμευθεί για μέτρα τα οποία θα εφαρμόζονταν το 2013.

Σε κάθε περίπτωση η Ιρλανδία εισέρχεται, προϊόντος του χρόνου, στη δυσκολότερη φάση της εφαρμογής του μνημονίου. Στη «χριστουγεννιάτικη έκθεσή» του το ΔΝΤ σημειώνει ότι «και οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς όφελος των δημοσιονομικών».

Στο ίδιο πνεύμα οι συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν συνιστούν «χρηματικές ποινές για τους μη συνεργάσιμους ανέργους» αναφερόμενοι σε όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας χωρίς να αποδεικνύουν ότι αναζητούν εργασία (οποιασδήποτε φύσης και αμοιβής).

Ιρλανδία: Γύρισε 10 χρόνια πίσω η αγορά ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία διολίσθησαν 18% το 2011, φέρνοντας την μέση τιμών κατοικίας σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν πάνω από μια δεκαετία στην αγορά.

Σύμφωνα με δύο έρευνα που δημοσιεύτηκαν, οι τιμές κατοικιών σε ορισμένα τμήματα του Δουβλίνου έχουν διολισθήσει έως και 61% σε σχέση με το ζενίθ του 2007, βουλιάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε «κόκκινες» αξίες, δηλαδή σε πραγματικές αξίες χαμηλότερες από την αξία των δανείων, και επιδεινώνοντας την διογκούμενη κρίση ακινήτων.

Ένα στα έξι ενυπόθηκα δάνεια στην Ιρλανδία, δηλαδή περίπου 130.000 σε αριθμό, βρίσκονται είτε σε καθυστέρηση πληρωμής είτε οι κάτοχοί τους έχουν ζητήσει την αναδιοργάνωση των πιστώσεων. Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του προβλήματος, η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να "περάσουν" τις μειώσεις επιτοκίων που έχει κάνει η ΕΚΤ και μελετά την νομοθετική ρύθμιση περί χρεοκοπίας, που θα δώσει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες «κόκκινων αξιών» να γλιτώσουν χρέη.

Μεταξύ 1997 και 2007 οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία τετραπλασιάστηκαν, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών, μέχρι το «σκάσιμο» της διεθνούς «φούσκας» ακινήτων.

Στις τωρινές έρευνες των οίκων ερευνών Daft.ie και Myhome.ie, οι βαθύτερες απώλειες εμφανίζονται στο Δουβλίνο, όπου οι τιμές έχουν διολισθήσει 61% από το υψηλό τους, ενώ στο σύνολο της Ιρλανδίας οι τιμές έχουν διολισθήσει 52% από το υψηλό.

Πέρσι οι τιμές υποχώρησαν 18% με την πτώση να επιταχύνεται στο δ’ τρίμηνο, όταν οι τιμές διολίσθησαν με το δραματικό ποσοστό του 7,7%, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Στις έρευνες καταγράφεται επίσης μαζική συρρίκνωση στην δραστηριότητα αγορών. Το 2006 οι τράπεζες είχαν εκδώσει πάνω από 200.000 στεγαστικά δάνεια σε σύγκριση με μόλις 13.000 το 2011, με πτώση σχεδόν 95%.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί εκκίνηση στην αγορά ακινήτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο προσωρινά μέτρα ανακούφισης στην αγορά στεγαστικών δανείων, με φοροαπαλλαγή 25% για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Επίσης, η κυβέρνηση ενίσχυσε το πρόγραμμα ανακούφισης από τους τόκους δανείων για τους αγοραστές κατοικιών της περιόδου 2004 – 2008 κατά 30% στο 2012, από 15% στο 2011.

Πηγές:tovima, euro2day

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου