Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Δεν μπορεί να μην γνώριζε ο Νικολά Σαρκοζί

Image_ni«Η βόμβα Καράτσι απειλεί τον Νικολά Σαρκοζί», μεταδίδουν τα γαλλικά μίντια. Τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και ενώ αγωνίζεται να αυξήσει τα ποσοστά του, το παρελθόν μοιάζει να προλαβαίνει τον Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση Καράτσι είναι μια παλιά ιστορία, όπου μπλέκεται η πολιτική, το χρήμα και ο θάνατος. Ξεκίνησε το 1994 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Εντουάρ Μπαλαντίρ και υπουργός Οικονομικών ο Νικολά Σαρκοζί. Είχαμε και τότε προεκλογική αναμέτρηση για την προεδρία ανάμεσα σε Μπαλαντίρ και Σιράκ.

Η Γαλλία είχε κλείσει δύο σημαντικά συμβόλαια πώλησης υποβρυχίων Agosta με το Πακιστάν και φρεγάτες Sawari με τη Σαουδική Αραβία. Οι ενδιάμεσοι έδιναν και έπαιρναν, έως να κλεισθούν τα συμβόλαια, με πρωταγωνιστή τον πολύ γνωστό πλέον στη Γαλλία Λιβανέζο επιχειρηματία Ziad Takieddine. Λέγεται ότι το ποσό των προμηθειών έφθανε τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Επίθεση αυτοκτονίας με ερωτηματικά

Ο Μπαλαντύρ ηττήθηκε στις εκλογές. Το 2002 όμως στο Καράτσι, 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους ύστερα από μια επίθεση αυτοκτονίας. Ανάμεσά τους 11 γάλλοι μηχανικοί.

Για χρόνια θεωρήθηκε ότι ήταν επίθεση της Αλ Κάϊντα, χωρίς όμως να έχουν πεισθεί οι οικογένειες των θυμάτων.

Το 2009 όμως, άλλαξε στη Γαλλία ο δικαστής, ο οποίος διερευνούσε την υπόθεση και οι νέες έρευνες προσανατολίσθηκαν προς το Λουξεμβούργο, όπου το 1994 δημιουργήθηκε μια περίεργη εταιρία ονόματι Ηeine με τη συγκατάβαση του Νικολά Σαρκοζί, η οποία χρησιμοποιούνταν για την καταβολή των προμηθειών. Και εδώ μπλέκει η ιστορία για τον Γάλλο πρόεδρο .

Το νέο στοιχείο είναι ότι η επίθεση στο Καράτσι έγινε από εκδίκηση, γιατί δεν καταβλήθηκαν οι υποσχόμενες προμήθειες αλλά αντιθέτως επεστράφησαν στη Γαλλία για την προεκλογική καμπάνια του Μπαλαντίρ.

Η αντιπολίτευση απαιτεί τώρα να κληθεί σε απολογία ο Νικολά Σαρκοζί γιατί ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να μην γνώριζε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου