Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ο Ντράγκι, η Μέρκελ και πως το χρήμα... καταστρέφει το χρήμα

Η “αποτυχία” της ΕΚΤ να... ξεπαγώσει την διατραπεζική αγορά έχει αρχίσει να προκαλεί “ρίγη” στα οικονομικά επιτελεία των ισχυρών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Η συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της ανησυχίας που ανεβάζει τα τελευταία 24ωρα την θερμοκρασία και την ένταση τόσο στο Παρίσι και το Βερολίνο όσο και στην Φρανκφούρτη. Στις Βρυξέλλες προς το παρόν παρακολουθούν την ένταση να αυξάνεται και περιμένουν να... κληθούν στο τραπέζι των αποφάσεων.

Ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κας Μέρκελ προέβλεπε δύο επίπεδα δράσης και σ΄ αυτό είχαν κληθεί και συμφωνήσει τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο κ. Σαρκοζί: στις 9 Δεκεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής θα αποφάσιζε να προωθήσει την οικονομική ολοκλήρωση είτε με είτε χωρίς την Βρετανία.

Αλλά ένα 24ωρο πριν ο κ. Ντράγκι θα είχε εξασφαλίσει ότι θα υπήρχε διαθέσιμο όσο “χρήμα” χρειάζεται για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αντιδράσεις από την αγορά.

Έτσι και έγινε. Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος και την επόμενη ημέρα η κα Μέρκελ αποφάσισε το περιβόητο διακυβερνητικό σύμφωνο χωρίς την Βρετανία και με πολλά νομικά προβλήματα προς επίλυση...

Όταν ο κ. Ντράγκι χρειάσθηκε να δείξει στις αγορές λίγες ημέρες αργότερα ότι εννοούσε πραγματικά ό,τι είχε εξαγγείλει και ότι είναι έτοιμος να δώσει όσα χρήματα χρειασθούν, ξαφνιάστηκε όταν οι τράπεζες του ζήτησαν περί το μισό τρισ. ευρώ...

Ξαφνιάστηκε, αλλά το έδωσε!

Αυτό που ακολούθησε όμως ήταν λίγο πολύ αυτό που φοβόταν ότι θα συμβεί. Οι τράπεζες του τα επέστρεψαν ως καταθέσεις overnight παρά το σχετικό κόστος (τα δανείστηκαν με 1% και τα κατέθεσαν με 0,25%) αντί να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν ομόλογα ή να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες...

Κάπου 400 δισ. ευρώ έκτοτε κάθε μέρα ανανεώνονται ως καταθέσεις στην ΕΚΤ αλλά ούτε ένα ευρώ δεν στρέφεται προς την οικονομική δραστηριότητα. Πρωτοφανές αν εξαιρέσεις τις ημέρες που ακολούθησαν την χρεοκοπία της Lehman Brothers.

Η ΕΚΤ κατάφερε να κρατήσει τις τράπεζες ανοικτές, αλλά κανείς δεν μπορεί πλέον να δανεισθεί από αυτές.  Αντίθετα οι τράπεζες προτιμούν να βλέπουν τα κεφάλαιά τους να καταστρέφονται (με – 0,75% επιτόκιο) στην ΕΚΤ παρά να αυξάνονται μέσω του δανεισμού τους σε άλλες τράπεζες, επιχειρήσεις ή νοικοκυριά.

Το μεγάλο όνειρο τριών δεκαετιών ότι “το χρήμα γεννάει χρήμα” ξαφνικά αρχίζει να ξεθωριάζει πολύ γρήγορα. Βέβαια ο άγιος Θωμάς  ο Ακινάτης το είχε προβλέψει. Είχε πει στους σύγχρονούς του ότι “το χρήμα δεν γεννάει χρήμα...” αλλά εκείνοι δεν τον είχαν πιστέψει.

Το ίδιο και οι σύγχρονοί μας.

Αν μάλιστα γίνει και το παράδοξο που λένε να κάνουν με το “ελληνικό” PSI, ο μύθος όχι μόνο ξεθωριάζει αλλά και αντιστρέφεται, “το χρήμα καταστρέφει το χρήμα...”.

Να επανέλθουμε όμως στα δημοσιογραφικά...Το πείραμα με την ΕΚΤ και το “μπαζούκας” που χρησιμοποίησε αποδεικνύεται ότι το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να αποφευχθούν τα  “ατυχήματα” στις γιορτές.

Οι γιορτές όμως τελείωσαν και το μισό τρισ. ευρώ αντί να βρίσκεται στην οικονομία ή να κατεβάζει τα spreads μένει... παρκαρισμένο στην ΕΚΤ. 

Οι “μάνικες” του κ. Ντράγκι αδυνατούν να ρίξουν το “μάνα” στην οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι ο  κ. Ντράγκι, κατά πως λένε οι κακές γλώσσες, είχε προειδοποιήσει γι΄ αυτό την κα Μέρκελ, αλλά εκείνη είχε επιμείνει ότι αυτή ήταν η λύση σε συνδυασμό με την δική της διακυβερνητική συμφωνία για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική.

Περιέργως πως ο κ. Ντράγκι είχε επίσης προειδοποιήσει (!) την κα Μέρκελ ότι αν δεν δρομολογηθούν πολιτικές αύξησης της απασχόλησης, καμία “μάνικα” με  ευρώ δεν θα μπορούσε να σβήσει την πυρκαγιά της ύφεσης και της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας στην ευρωζώνη. Μάταια όμως.

Και τώρα η... μπάλα είναι και πάλι στο γήπεδο των πολιτικών οι οποίοι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια: τράπεζες και κράτη της ευρωζώνης πρέπει να βρουν 2,5 περίπου τρισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη του 2012.

Και καμία τράπεζα από αυτές που έχουν κεφάλαια δεν είναι διατεθειμένη να τα δανείσει...  

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου