Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ο Εφραίμ και οι... εντιμότατοι φίλοι του

Efraim_vatopedi_04-01-2012Τόσες μέρες στον Κορυδαλλό βρίσκεται ο… σκανδαλιάρης ηγούμενος Εφραίμ και ούτε μια δήλωση συμπαράστασης δεν διαβάσαμε από τον "κολλητό" του εφοπλιστή, Αναστάσιο Πάλλη.

Τελικά, αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι πολύ αχάριστος. Σμηνίας 5ετούς θητείας ήταν στο στρατό και μόλις τελείωσε, στις αγκάλες του Εφραίμ κατέφυγε.

Και εκείνος όχι μόνο τις άνοιξε και τον δέχθηκε, αλλά τον έχρισε οικονομικό σύμβουλο στη Μονή Βατοπεδίου.

Για να βοηθήσει μάλιστα το -νεαρό τότε- πρώην σμηνία στις μελλοντικές επαγγελματικές του αναζητήσεις, τον εφοδίασε με μία επιστολή (1998) που… έσταζε μέλι.

«Δια του παρόντος ιεροσφραγίστου και ενυπογράφου Μοναστηριακού ημών Γράμματος προαγόμεθα ίνα εκφράσωμεν Υμίν τα θερμοτάτας ημών ευχαριστίας επί τη ευστόχω προωθήσει των ανατεθεισών τη Υμετέρα Εντιμότητι οικονομολογικών και διαχειριστικών υποθέσεων της καθ’  ημάς Ιεράς Μονής».
Και καταλήγει ο Εφραίμ στην επιστολή του: «Εκφράζοντες την πεποίθησιν ότι Θεία Προνοία συνεργαζόμεθα μετά της Υμετέρας Εντιμότητος ως Οικονομικού Συμβούλου της Ιεράς Ημών Μονής, είμεθα βέβαιοι ότι θέλετε ανταποκριθή αισίως και μέχρι τέλους εις τας ανατεθείσας Υμίν υποθέσεις της Μονής μας».

efraim_pallhsΜε το… «Μοναστηριακό Γράμμα» ανά χείρας ο Αναστάσιος Πάλλης καταφθάνει στην Κρήτη, στη Μονή Τοπλού, που έχει ως ηγούμενο τον αδελφό Φιλόθεο.

Στη Μονή αυτή είχαν περιέλθει με διάφορους περίεργους τρόπους περίπου 26.000 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης, που ήταν γεμάτη με αρχαιολογικούς χώρους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura.

Η συγκεκριμένη έκταση μεταβιβάστηκε το 1998 από τη Μονή Τοπλού, με σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις, στο ίδρυμα«Παναγία η Ακρωτηριανή».

Στη συνέχεια, παραχωρήθηκε για 80 χρόνια στην Αγγλική εταιρεία Loyalward Ltd, στο πλευρό της οποίας κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων ήταν… κατά διαβολική σύμπτωση ο Αναστάσιος Πάλλης!

Η Loyalward, σύμφωνα με τα σχέδια… επί χάρτου, φιλοδοξούσε, υποτίθεται, να κατασκευάσει εκεί ένα τεράστιο τουριστικό θέρετρο με γήπεδα γκολφ, γήπεδα ποδοσφαίρου, εκατοντάδες πισίνες κ.α.

Φυσικά τίποτε απ’ όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ωστόσο, την εποχή εκείνη η μετοχή της εταιρείας εκτινάχθηκε στα ύψη και κάποιοι βρετανοί επενδυτές κλαίνε ακόμα τα λεφτά τους…


Η κομπίνα σε βάρος του ΟΤΕ

Λίγα χρόνια αργότερα, ( Ιούλιος 2004), ο Αναστάσιος Πάλλης, με το «Μοναστηριακό Γράμμα» του Εφραίμ πάντα ανά χείρας, εμφανίζεται ως δεύτερος επίσημος τηλεπικοινωνιακός πάροχος του μικρού κρατιδίου της Αφρικής São Tomé & Principe.

Anastasios_PallhsΜέσω της εταιρείας του RONDA – με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους καταφέρνει να υπογράψει σύμβαση με τη θυγατρική OTEGLOBE S.A για τη δρομολόγηση τηλεφωνικής κίνησης με προορισμό το κρατίδιο της Αφρικής.

Μόνον που και εδώ η υπόθεση αποδείχθηκε μία χρυσοφόρα κομπίνα, αφού ο εκ των οικονομικών συμβούλων του ηγούμενου Εφραίμ κατάφερε να αποκομίσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και να διασύρει τον ΟΤΕ διεθνώς.

Όπως έχει αποκαλύψει το directnews.gr σε βάρος του Αναστάσιου Πάλλη έχει σχηματιστεί δικογραφία για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, η οποία… “αραχνιάζει” σε κάποιο ανακριτικό γραφείο.

Μέτοχος στο «Πρώτο Θέμα»

Ωστόσο, οι… θαυματουργές ιδιότητες της επιστολής Εφραίμ δεν φαίνεται να σταματούν εδώ.

Το Ιανουάριο του 2005, ο Αναστάσιος Πάλλης αγοράζει το 40% των μετοχών της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», καταβάλλοντας το ποσόν – όπως γράφτηκε – των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάποιοι κακεντρεχείς έσπευσαν τότε να πουν, ότι τα χρήματα προέρχονταν από τις… άγιες μπίζνες του με τον Εφραίμ. Κάποιοι άλλοι τα συνέδεσαν με την κομπίνα που έστησε σε βάρος του ΟΤΕ.

Οι περισσότεροι πάντως τον θεώρησαν απλώς, ως «αχυράνθρωπο» του γνωστού εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Ο ίδιος ο Β. Ρέστης με επίσημη ανακοίνωσή του διέψευσε, ότι κρύβεται πίσω από την αγορά του 40% της εν λόγου εφημερίδας.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι οι αντίθετες πληροφορίες «ανήκουν στη σφαίρα της νοσηρής φαντασίας, εκείνων που τις διακινούν».

Έτσι και αλλιώς πάντως ουδέποτε οι αρμόδιες αρχές ερεύνησαν την προέλευση των χρημάτων αυτών και αν τυχόν αποτελούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος…

Η αγία… τράπεζα Marfin

VgenopoulosΈνας ακόμα φίλος του έγκλειστου στις φυλακές σήμερα ηγούμενου, που δεν βρήκε να πει μία κουβέντα συμπαράστασης, είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος της MIG και της MARFIN.

Ο καημενούλης ο Εφραίμ, 157 εκατομμύρια ευρώ πήρε δάνειο κατά το διάστημα 2006 – 2008. Και τι τα έκανε όλα αυτά τα χρήματα; Ούτε τα διέθεσε για τη συντήρηση των ιερών κειμηλίων της Μονής, ούτε τα έδωσε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μέσω των λογαριασμών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (ΙΜΒ) και των “συνδεομένων” μ’ αυτή offshore εταιρειών Rassadel Co Ltd και Madeus Ltd – ιδιοκτησίας του έτερου οικονομικού συμβούλου του Εφραίμ, Α. Κοιρανίδη – έγιναν οι παρακάτω τοποθετήσεις:

- € 30,2 εκ. τοποθετήθηκαν στην αύξηση κεφαλαίου της MIG, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2007.

- € 30 εκ. χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ, στις 12 και 14 Σεπτεμβρίου του 2007 και οι οποίες πωλήθηκαν λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου 2007.

Σημειώνεται, ότι από το προϊόν της πώλησης, ποσό 20 εκ. τοποθετήθηκε ισομερώς μέσω του privete banking της Marfin Popular Bank (MPB) στην Κύπρο σε δύο hedge funds.

Το πρώτο από αυτά το διαχειριζόταν θυγατρική της Marfin, με διαχειριστή κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης της τράπεζας, ενώ στο δεύτερο, η Marfin έλεγχε ποσοστό 30% της εταιρείας διαχείρισης.

- € 6,3 εκ. τοποθετήθηκαν σε μετοχές του «Ομίλου ΥΓΕΙΑ» που ανήκει στην MIG.

- € 4,79 εκ. τοποθετήθηκαν σε μετοχές της MPB, το βασικό δηλαδή τραπεζικό βραχίονα της MIG.

- € 10,4 χρησιμοποιήθηκαν για αγορές μετοχών της VIVARTIA, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο εξαγοράς από την MIG, το καλοκαίρι του 2007.

- € 4 εκ. διατέθηκαν για συμμετοχή στην εταιρεία Singular Logic του ομίλου MIG.

- € 21 εκ. διατέθηκαν για την αγορά ακινήτου από την Torcaso Investement Ltd (6 εκ.) καθώς και για τη συμμετοχή της ΙΜΒ στην εταιρεία ΠΑΠΙΣΤΑΣ, μέσω της MADEUS Ltd, επίσης συμφερόντων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (15 εκ.).

- € 0,6 εκ. χρηματοδότησαν τη συμμετοχή της ΙΜΒ στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ, η οποία αγόρασε τα οικόπεδα που ανταλλάχθηκαν με το Ελληνικό Δημόσιο, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

- € 21,7 εκ. εξόφλησαν προηγούμενα δάνεια που είχε λάβει η ΙΜΒ από την Επενδυτική Τράπεζα.

- € 22,7 εκ. τοποθετήθηκαν σε επιπλέον αγορές μετοχών της MIG.

Με άλλα λόγια η συνολική επενδεδυμένη θέση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στην MIG και στις εταιρείες του ομίλου της ανήλθε σε 115,5 εκ., ενώ κατά την ημερομηνία του τελευταίου πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδας (3-5-2010) η υπολειπόμενη επενδυτική θέση ανερχόταν σε 69,2 εκ. από τα οποία τα 56 εκ. αφορούν στη μετοχή της MIG.

Τι άλλο να έκανε δηλαδή ο Εφραίμ για να στηρίξει τις εταιρείες του Ανδρέα Βγενόπουλού; Και αυτός… ούτε μια λέξη παρηγοριάς δεν βγήκε να πει για τον προφυλακισμένο ηγούμενο.

Δίπλα του μόνον ο Εμμανουήλ με τα γερμανικά υποβρύχια

Swthrhs_EmmanouhlΑντίθετα κανείς δεν μπορεί να πει κουβέντα για τον πρώην διοικητή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου – Σωτήρη Εμμανουήλ.

Και εκείνος ανήκει στους… εντιμότατους φίλους του Εφραίμ. Με τις… ευλογίες που του έδινε, κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια ευρώ, από τις μίζες για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων που γέρνουν;

Κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος είναι τώρα και ο Εμμανουήλ. Όμως παρά τα δικά του δικαστικά “βάσανα”, πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις συμπαράστασης για τον ηγούμενο του Βατοπεδίου.

Τρέχει, αγωνίζεται, φωνάζει για την αποφυλάκισή του. Όχι σαν τους άλλους δύο που συμπεριφέρονται σαν ποτέ να μην γνώρισαν τον Εφραίμ...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου