Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Έρευνες στο Κάιρο – Διαμαρτυρίες στο Βερολίνο

  • mko11Οι αιγυπτιακές αρχές έκαναν έφοδο σε 17 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ανάμεσά τους και στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ. Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Βερολίνου που κάλεσε τον Αιγύπτιο πρέσβη να δώσει εξηγήσεις.

Οι αιγυπτιακές αρχές έκαναν έφοδο σε 17 μη κυβερνητικές οργανώσεις και ξένες υπηρεσίες στο Κάιρο. Ανάμεσα τους ήταν και το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, το οποίο πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Ο λόγος των ερευνών ήταν οι υποψίες των αρχών για παράνομες χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό. Όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, εισαγγελείς με τη συνοδεία της αστυνομίας ερεύνησαν τους χώρους των διαφόρων οργανώσεων και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι αυτές φέρονταν να εργάζονταν χωρίς επίσημη άδεια.

«Εντελώς ακατανόητη», χαρακτηρίζει τη στάση των αρχών το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ. Ο Χανς Γκερντ Πέτερινγκ πρόεδρος του ιδρύματος δήλωσε ότι «τέτοιου είδους πρακτικές μας προκαλούν σύγχυση» και κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν και πάλι την κανονική λειτουργία των γραφείων. Το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην Αίγυπτο και συνεργάζεται στενά με τους τοπικούς φορείς. Εντωμεταξύ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αιγύπτιο πρέσβη στο Βερολίνο να δώσει σχετικές εξηγήσεις εκφράζοντάς του την έντονη διαμαρτυρία του.

Διεθνής κατακραυγή

Δεν ήταν όμως μόνο το γερμανικό ίδρυμα που δέχθηκε την έφοδο των αιγυπτιακών αρχών. Η Χέμπα Μοράγιεφ από την οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch θεωρεί πως έγινε χρήση ενός παλιού νόμου του καθεστώτος Μουμπάρακ για να φιμωθούν επικριτικές φωνές:

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια προσπάθεια να φιμωθούν οι ανεξάρτητες φωνές κυρίως των οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες είναι πολύ επικριτικές απέναντι στο στρατό και τις καταχρήσεις του».

Έντονα αντέδρασε και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να αλλάξουν τακτική. Σχετικές δηλώσεις έκανε η Βικτώρια Νιούλαντ, εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις απέναντι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και να επιλύσει άμεσα το θέμα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου