Μέσα στο 2012 ο τουρκικός λαός θα αποκτήσει το νέο του σύνταγμα. Η επιτροπή συνταγματικής συμφιλίωσης ολοκλήρωσε το πρώτο της στάδιο στα τέλη του 2011, συλλέγοντας πληροφορίες και προτάσεις από το κοινό.
Όμως έγκριτοι δημοσιογράφοι και επιστήμονες στην Τουρκία εκφράζουν φόβους ότι: "Το νέο σύνταγμα δεν θα μπορεί να επιλύσει προβλήματα, αλλά θα επιβάλλει περισσότερη λογοκρισία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Υποστηρίζουν ότι το νέο σύνταγμα δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ένα δημοκρατικό περιβάλλον για τους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τις μειονότητες και τις γυναίκες που ζουν στην Τουρκία προκειμένου να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους ώστε να μην συλλαμβάνονται αδίκως, αλλά βέβαια ούτε να δικάζονται σε στημένες δίκες.
Καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι πανίσχυρη και θα ασκήσει υπερβολικό έλεγχο στην εκπόνηση του συντάγματος προκειμένου να περάσει άρθρα, τα οποία εκείνη επιθυμεί, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες της Ε.Ε.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της βουλής Σεμίλ Τσιτέκ για ένα εκσυγχρονιστικό σύνταγμα, κανείς δεν τον πιστεύει, γράφει ο δημοσιογράφος Τούφαν Τουρένκ, επισημαίνοντας ότι: "Οι άνθρωποι ζητούν εγγυήσεις πριν παραθέσουν τις απόψεις τους για το σύνταγμα γιατί φοβούνται να μην συλληφθούν".
Αυτή είναι η Τουρκία, η οποία επιχορηγείται σε περίοδο οικονομικής κρίσης από την Ε.Ε. με το κονδύλι των 212 εκατ. ευρώ προκειμένου να κάνει μεταρρυθμίσεις.
Δηλαδή να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το "δημοκρατικό" καθεστώς Eρντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου