Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Κίνα: Πέφτει η εσωτερική ζήτηση αυξάνεται ο πληθωρισμός

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο δήλωσε σήμερα ότι το ξεκίνημα του τρέχοντος έτους "θα έχει αρκετές δυσκολίες" καθώς πάνω από τη δεύτερη οικονομία στον πλανήτη αιωρούνται πλέον ερωτηματικά αναφορικά με την επιβράδυνση στον ταχύ ρυθμό της ανάπτυξής της την τελευταία διετία.

Ο πρωθυπουργός Τζιαμπάο επαναβεβαίωσε, σήμερα, ότι δεσμεύεται να τονωθεί με τα κατάλληλα μέτρα η εσωτερική ζήτηση, την ίδια χρονική στιγμή που οι αρχές επιχειρούν να βρουν θεραπεία για τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο αγορές - "κλειδιά" για τις κινεζικές εξαγωγές.

"Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο" επισήμανε ο πρωθυπουργός της Κίνας που με την ευκαιρία του δυτικού Νέου Έτους δέχθηκε στην έδρα της κυβέρνησης μια αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

"Είμαστε αντιμέτωποι εδώ στην Κίνα με πιέσεις, προερχόμενες συγχρόνως από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και από την άνοδο των τιμών" των βιομηχανικών αγαθών, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Αρκετοί οικονομικοί δείκτες της κινεζικής οικονομίας αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού:

Στη διάρκεια του θέρους του 2011 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε στο 6,5%, δηλαδή στον ταχύτερο ρυθμό του των τελευταίων 36 μηνών. Υποχώρησε πάντως στη συνέχεια.

Πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έφθασε τελικά στο 9%, (έναντι 10% για το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος), μετέδωσε στα τέλη του 2011 το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τον Νοέμβριο πέρυσι το Πεκίνο ανατίμησε σε κάποιο μικρό ποσοστό το γιούαν έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Συγχρόνως, ύστερα από μια τριετία, η κυβέρνηση Τζιαμπάο επέτρεψε στις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα αποθεματικά τους ώστε να μπορέσουν να δώσουν περισσότερες πιστώσεις στην κινεζική αγορά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου