Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Εκτός από Αμετανόητος είναι και Δόλ– ιος!

psixaris-papandreou-660Στις 5 Νοεμβρίου 2010 η θυγατρική εταιρεία του ΔΟΛ με την επωνυμία ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕ υπέγραψε με την Εθνική Leasing σύμβαση πώλησης και μακροχρόνιας μίσθωσης του ιδιόκτητου κτιρίου επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80. Στο εν λόγω κτήριο είναι εγκαταστημένα τα γραφεία της μητρικής εταιρείας (ΔΟΛ) όπως επίσης η έδρα και τα γραφεία θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου ΔΟΛ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση του κτιρίου αντί του ποσού των 26 εκατ. ευρώ και την επανεκμίσθωση του στην ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕ για 12 χρόνια με δικαίωμα επαναγοράς του κατά την λήξη της μισθωτικής περιόδου.

Τα παραπάνω δεν είναι στοιχεία ρεπορτάζ ούτε υποθέσεις εργασίας. Είναι μέρος επίσημου Δελτίου τύπου του ΔΟΛ με αποδέκτη μεταξύ άλλων και το Χρηματιστήριο Αθηνών!

Δηλαδή με απλά λόγια: Μία θυγατρική εταιρεία του ΔΟΛ, η ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕ (ΣΣ η οποία στην συνέχεια συγχωνεύθηκε με τον ΔΟΛ) πουλά το κτίριο που της ανήκει και στο οποίο στεγάζονται σχεδόν όλες οι εταιρείες του ΔΕΛ, στην θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας την Εθνική Leasing αντί του ποσού των 26 εκατ. ευρώ και αμέσως το επανεκμισθώνει.

Είναι μία ξεκάθαρη δανειοδότηση με την γνωστότατη και ευρέως διαδεδομένη μέθοδο lease back.

Η σύμβαση αυτή υπογράφεται από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας που διορίστηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου και την χώρα κυβερνάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Εμείς δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι έστω και παράτυπο σε αυτή την σύμβαση …αλλά προσέξτε την ημερομηνία που ανακοινώνεται:
Νοέμβριος του 2010. Είναι η εποχή που ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές της Ανωτάτης Εμπορικής γνωρίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων στην χώρα μας θα μειωθούν δραματικά εξ αιτίας της ύφεσης που θα προκαλέσουν τα περιοριστικά δημοσιονομικά προγράμματα του ΔΝΤ.

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι όταν εγκρίθηκε η προαναφερόμενη σύμβαση κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά πόσο στοίχιζε εκείνη την χρονική στιγμή (τον Νοέμβριο 2010) το ακίνητο που αγόρασε η Εθνική Leasing. Και αν για τον Νοέμβριο 2010 θα μπορούσαν κάποιοι να δώσουν μία ρεαλιστική τιμή πώλησης (άρα και ενεχυρίασης) του εν λόγω ακίνητου, είναι βέβαιο ότι ακόμα και super υπολογιστές δεν θα μπορούσαν να ορίσουν μία ρεαλιστική ετήσια τιμή πώλησης (άρα και ενεχυρίασης) για το εν λόγω ακίνητο στο χρονικό βάθος των 12 ετών που προβλέπει η σύμβαση. Δηλαδή οι τιμές των ακινήτων σε περίοδο ύφεσης μειώνονται. Κανείς όμως εκτιμητής δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο θα μειωθεί η τιμή/τετραγωνικό μέτρο του εν λόγω ακινήτου και εάν αυτή η μείωση κατεβάζει μεν την συνολική αξία του ακινήτου, αλλά πάντα σε επίπεδα που να καλύπτουν την αξία του δανείου: 26 εκατ. ευρώ.

Αυτές όμως οι σκέψεις μάλλον ήταν ιδιαίτερα σύνθετες για τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτός είπε ΟΧΙ (αν το είπε και πως το είπε έχει σημασία) σε ένα αίτημα δανειοδότησης του ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα και το έβγαλε για να παρασημοφορηθεί!

Όμως, μπορεί πολλοί από εμάς να έτυχε να μην γεννηθούν στην πρωτεύουσα, να μην διδαχθούν τα πρώτα γράμματα στο Κολέγιο Αθηνών, αλλά σίγουρα καταλαβαίνουν και κατανοούν απλά πράγματα όπως τα προαναφερόμενα.

Πάρα πολύ απλά! Την εποχή που η κρίση δανεισμού κτύπησε επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου την χώρα μας, κορυφώνεται και έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες δραματικές επιπτώσεις της στην Ελληνική Οικονομία, η Εθνική Τράπεζα λες και τις λείπουν οι αιτήσεις για δανειοδοτήσεις, ακριβώς εκείνη την εποχή συνάπτει σύμβασηLease Back με μία εταιρεία ΜΜΕ (κλάδου που πλήττεται από την οικονομική κρίση πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους). Κομματάκι περίεργο αν συμπληρωθεί με την μεταγενέστερη θέση της Τράπεζας της Ελλάδας για μη παροχή δανείων σε εταιρείες ΜΜΕ.

Εμείς δεν θέλουμε να σταθούμε άλλο σε αυτή την ιστορία. Απλά θέλουμε να τονίσουμε ότι επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου η Εθνική Τράπεζα (δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου) δανειοδοτεί τον ΔΟΛ όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά (26 εκατ. ευρώ) ενώ το αρνείται όταν πρόκειται για μικρά (10 εκατ. ευρώ).

Χαρακτηρίσαμε εχθές τον Γιώργο Παπανδρέου αμετανόητο.

Σήμερα ο ίδιος μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι εκτός από Αμετανόητος είναι και Δόλ- ιος!

Δευκαλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου