Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Tης φυλακής τα σίδερα είναι για τους ΔΝΤδες

Προφυλακίστηκε ο Στρος Καν

  • ότι έγινε, έγινε με την συναίνεση της καμαριέρας.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν θα παραμείνει υπό κράτηση, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Ο Στρος Καν εισήλθε στις 17:50 ώρα Ελλάδας, στην αίθουσα του ποινικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και κράτησης ανθρώπου παρά τη θέλησή του (ομηρίας). Οι εισαγγελείς ζήτησαν να τεθεί υπό κράτηση χωρίς τη δυνατότητα εγγύησης, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης πρότειναν ένα εκατομμύριο δολάρια ως εγγύηση, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι θα αθωωθεί, και αρνούνται τις κατηγορίες, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης έκρινε ότι τα στοιχεία που προέκυπταν από την ιατροδικαστική εξέταση υποστηρίζουν τις κατηγορίες του θύματος, ενώ σε περίπτωση που ο Στρος Καν είχε καταφέρει να βγει εκτός Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μπορούσαν να τον υποχρεώσουν να επιστρέψει.

Ο δικαστής υιοθέτησε την εισήγηση των εισαγγελέων, με το σκεπτικό ότι ο Στρος Καν είναι ύποπτος φυγής στη Γαλλία σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος. Οι εισαγγελείς, έκαναν ακόμη γνωστό ότι ερευνούν εάν ο κατηγορούμενος εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Αλλοθι, δεν εχεις άλλοθι...

Ενώ οι κατηγορίες εναντίον του αλλάζουν άρδην το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι έχει άλλοθι.

Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RMC μετέδωσε ότι η υπεράσπιση θα ισχυριστεί ότι δεν στοιχειοθετείται καν κατηγορητήριο και ότι κατά την ώρα που κατηγορείται ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στην καμαριέρα, ο Στρος Καν στην πραγματικότητα βρισκόταν σε ένα εστιατόριο και γευμάτιζε με την κόρη του.

Σύμφωνα με την μετάδοση, οι δικηγόροι του εντόπισαν όλες τις κινήσεις του και καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ανακρίβειες στις πρώτες αναφορές της αστυνομίας της Νεας Υόρκης. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι ο Στρος Καν διέφυγε βιαστικά ξεχνώντας πίσω του τα προσωπικά του είδη και το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να έχει κλείσει εκ των προτέρων θέση στην πτήση στην οποία προσπάθησε να επιβιβαστεί.

Διορθώνουν όμως λέγοντας ότι είχε ραντεβού με την κόρη του, οπότε και διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει το κινητό του τηλέφωνο, ειδοποίησε τη ρεσεψιόν και έστειλε τον σωφέρ να το παραλάβει. Οσον αφορά τα της πτήσης, δηλώθηκε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ έχει συμφωνία με την Air France να ταξιδεύει οποτεδήποτε, ανά πάσα στιγμή έχει ανάγκη. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι διαθέτουν μάρτυρες και υλικές αποδείξεις για την επαλήθευση του άλλοθι.

Αντίστροφη μέτρηση

Ο Στρος Καν θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου στις 20 Μαΐου.

Αν καταδικαστεί, είναι αντιμέτωπος με ποινές που φθάνουν τα 25 χρόνια φυλάκισης.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος φορούσε χειροπέδες και ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, περίμενε να κληθεί ενώπιον της δικαστού Μελίσα Τζάκσον μαζί με τρεις ακόμη κατηγορούμενους σε άλλες υποθέσεις.

Η εμφάνισή του αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες και μετατέθηκε για σήμερα καθώς ο επικεφαλής τους ΔΝΤ συμφώνησε να υποβληθεί σε ιατροδικαστικές εξετάσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, επρόκειτο να εξεταστούν τα ρούχα του για δείγματα DNA, αλλά και ο ίδιος για το αν φέρει γρατσουνιές ή άλλα τραύματα.

O Στρος Καν τα γυρνάει

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση είναι καταιγιστικές αφού τα πρώτα αποτελέσματα του DNA έριξαν φως και οι δικηγόροι του Ντομινίκ αποφάσισαν να αλλάξουν την υπερασπιστική του γραμμή υποστηρίζοντας πως ότι έγινε, έγινε με την συναίνεση της καμαριέρας.

«Πιστεύουμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν συμβαδίζουν με βίαιη πράξη», είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, Benjamin Brafman, υπονοώντας πως ότι έγινε, έγινε με τη συναίνεση της καμαριέρας.

«Αυτή η μάχη μόλις έχει αρχίσει και είμαι σίγουρος ότι ο πελάτης μου είναι αθώος" δήλωσε ο Benjamin Brafman, βγαίνοντας από το δικαστήριο.

Ένα καινούργιο ταξίδι ξεκινά

Στη φυλακή Rikers Island, μια από τις 10 χειρότερες φυλακές της Νέας Υόρκης, οδηγήθηκε ο Ντομινίκ.

Η συγκεκριμένη φυλακή στην οποία θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή ο Στρος Καν, εκτίουν την ποινή τους κατηγορούμενοι με βαριά αδικήματα, ενώ είναι γνωστή από γεγονότα με κακοποιήσεις κρατουμένων.

Πολλοί κρατούμενοι έχουν δηλώσει πως οι φυλακές του Rikers Island είναι χειρότερες από τον πιο κακόφημο δρόμο της Νέας Υόρκης, αφού η βία ανάμεσα στους τροφίμους ξεπερνάει κάθε σενάριο φαντασίας. Ο φύλακας Τζον Ρέγιες είχε εξομολογηθεί το 1991 ότι δεν περνούσε μέρα που να μην φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα, ίσως και για αυτό σήμερα είναι μια από τις πιο αυστηρές φυλακές των Η.Π.Α. Ομάδες SWAT κάνουν έλεγχο καθημερινά στα κελιά και κατάσχουν όπλα και φονικά αντικείμενα.

Παλιότερα ένας κρατούμενος δεν κατηγορούταν αν έκανε επίθεση σε άλλον ή σε φύλακα, αλλά τώρα τιμωρείται. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι επιθέσεις να μειωθούν από χίλιες το χρόνο σε εβδομήντα. Η ανικανότητα των κρατούμενων να υπερασπιστούν τον εαυτό τους κάνει την παραμονή τους ακόμα χειρότερη γιατί ζουν συνεχώς κάτω από τον φόβο της τιμωρίας. «Οι φύλακες δεν χρησιμοποιούν σπρέι. Προτιμούν τα γκλομπ και τον εκφοβισμό με κάθε μέσο».

Υ.Γ.

Ντομινίκ, parle vou Hellenikos;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου