Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Της Ισπανίας…

Μαδρίτη: Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πολίτες αψήφησαν την απαγόρευση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και κατασκήνωσαν στην Πουέρτα δελ Σολ, την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, ζητώντας πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα αποπειραθούν να διαλύσουν τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Η Αστυνομία δε θα επέμβει εάν οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Η Εκλογική Eπιτροπή, η οποία ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι είναι παράνομες οι πολιτικές συγκεντρώσεις το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, καθώς είναι μία «ημέρα στοχασμού».

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία, αφού το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στους πολίτες να «στοχαστούν ελεύθερα» την παραμονή της κάλπης.

Οι διαδηλωτές κατέστησαν σαφές ότι θα αψηφήσουν την απαγόρευση και θα πραγματοποιήσουν καθιστικές διαμαρτυρίες σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πορεία το απόγευμα στο κέντρο της Μαδρίτης. Χιλιάδες συμμετείχαν σε κινητοποίηση στη Βαρκελώνη. Πορείες έγιναν σε περίπου 150 ισπανικές πόλεις, σύμφωνα με εγχώρια τηλεοπτικά δίκτυα.

Η όλη κινητοποίηση ξεκίνησε αυθόρμητα και μέσω του διαδικτύου στις 15 Μαΐου. Χιλιάδες νέοι, άνεργοι, νοικοκυρές, συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση και την ανεργία.

Περίπου 25.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα για τις κινητοποιήσεις και εκατοντάδες κατασκηνώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο της πόλης.

Απαιτούν εργασία, καλύτερες συνθήκες ζωής, ένα πιο δίκαιο σύστημα δημοκρατίας και αλλαγές στα αυστηρά μέτρα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Η ανεργία στις τάξεις των νέων ξεπερνά το 40%.

Ενδεχόμενα επεισόδια ενώ οι εκλογές απέχουν ώρες θα μπορούσαν να στερήσουν κι άλλες ψήφους από τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, που ήδη προβλέπεται να υποστούν βαριά ήττα από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

«Δεν συμμετέχουμε σε προεκλογικές εκστρατείες, ούτε ζητάμε ψήφους» είπε ένας εκπρόσωπος του κινήματος των «Αγανακτισμένων» (Los Indignados) στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης.

Την Κυριακή οι Ισπανοί θα εκλέξουν 8.116 τοπικά συμβούλια και 13 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις. Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο αναμένεται να υποστούν βαριά ήττα από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) της Αντιπολίτευσης.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κομματικοί ηγέτες κάλεσαν τους διαδηλωτές να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την ψήφο τους. Το κίνημα, ωστόσο, καταγγέλλει όλα τα κόμματα και δεν συντάσσεται με κανένα.

Το κίνημα διχάζει πολιτικούς επιστήμονες και δημοσιογράφους. Κάποιοι λένε ότι αποτελεί απλά μια εκτόνωση. Άλλοι το συγκρίνουν με τις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και κοινωνικά κινήματα όπως ο Μάης του 1968 στη Γαλλία.

«Γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός νέου τύπου κοινωνικού κινήματος, ανεξάρτητου από κόμματα και συνδικάτα», λέει ο καθηγητής κοινωνιολογίας Χάιμε Παστόρ.

Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και στην Αθήνα

O ισπανικός ιός μετά από πολλές πόλεις της Ευρώπης χτυπά και την Αθήνα οπού από σήμερα και κάθε μέρα έως την Κυριακή έχουν οργανωθεί αντίστοιχες δράσεις έξω από την ισπανική πρεσβεία. Το γεγονός οργανώνεται, μέσω facebook το γκρουπ που έχει δημιουργηθεί, από ισπανική κοινότητα της Ελλάδας, όμως ήδη συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον των Ελλήνων αφού πολλοί είναι αυτοί που συμμετέχουν στο γκρουπ και εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία. Όπως λένε τα αίτημα για "Πραγματική Δημοκρατία" δεν περιορίζεται μόνο στην Ισπανία και δίνουν ραντεβόυ απόψε στις 7 το απόγευμα έξω από την ισπανική πρεσβεία στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Πηγή 1

Πηγή 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου