Το sell off με φόντο τη μάχη Τζορτζ Σόρος και Τζον Πόλσον
Σε ένα χρηματιστηριακό Φαρ Ουέστ, όπου οι διασημότεροι και ισχυρότεροι κερδοσκόποι του πλανήτη διασταυρώνουν τα ξίφη τους, έχει μετατραπεί από το ξεκίνημα της εβδομάδας η αγορά του ασημιού. Όλα ξεκίνησαν όταν οι περισσότεροι traders… κοιμούνταν. Ήταν βράδυ Κυριακής στη Δύση όταν στις αγορές της Ασίας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε βουτιά 12% σε διάστημα μόλις 11 λεπτών. Η κίνηση ήταν τουλάχιστον βίαια για μία αγορά που συνήθως εμφανίζει ημερήσια μεταβολή της τάξης του 2%. Δεν ήταν, όμως, παρά μόνο η αρχή.
Η αλήθεια είναι ότι το ασήμι είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια η «παιδική χαρά» των hedge funds. Οι περισσότεροι από τους διαχειριστές του έξυπνου χρήματος αγόρασαν το πολύτιμο μέταλλο θέλοντας να προστατευτούν από τον κίνδυνο του πληθωρισμού.
Με δεδομένο ότι η τιμή του χρυσού –που είναι το πιο παραδοσιακό καταφύγιο σε εποχές πληθωρισμού- κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα funds δεν άργησαν να στρέψουν την προσοχή τους στο ασήμι, αφού τα προθεσμιακά συμβόλαιά του ήταν φθηνότερα και έτσι μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερα. Άλλοι, δήλωναν ότι αγόραζαν ασήμι για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτ Σόρος και το δικό του hedge fund είχε διαλέξει το ασήμι για να προστατευτεί από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν σε κάθε περίπτωση το ίδιο. Το μέταλλο σημείωσε ράλι 84% το 2010 και ξεκίνησε το 2011 με την ίδια δυναμική, σημειώνοντας άνοδο 57% έως τα τέλη του Απριλίου. Όμως, η πτώση που ακολούθησε έπειτα από την καταγραφή νέου ιστορικού ρεκόρ στα 49,831 δολάρια ανά ουγκιά, υπήρξε βίαιη. Το ασήμι σημείωσε αυτή την εβδομάδα τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 1983, αφού έχασε πάνω από 20% σε μόλις τέσσερις ημέρες. Και σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, η τάση θα έχει και συνέχεια. Οι αναλυτές περιμένουν την περαιτέρω πτώση των τιμών έως τα 34 δολάρια την επόμενη εβδομάδα.
Βλέποντας τις διακυμάνσεις στην αγορά να αυξάνονται επικίνδυνα, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης Comex επιχείρησε να αποθαρρύνει τη δράση των κερδοσκόπων αυξάνοντας τα margin που απαιτεί από τους traders του ασημιού. Οι περισσότεροι από τους παίκτες στη συγκεκριμένη αγορά επενδύουν δανεικά χρήματα, πρακτικά πληρώνοντας μόνο το λεγόμενο margin, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό της συνολικής αξίας των προθεσμιακών συμβολαίων. Έτσι, ενώ το συμβόλαιο αντιπροσωπεύει 5.000 ουγκιές ασημιού και επομένως αξίζει περισσότερα από 200.000 δολάρια, οι επενδυτές μπορούσαν να το αγοράσουν μόλις με 8.700 δολάρια.
Θέλοντας να διασφαλίσει την ισορροπία της αγοράς και να προφυλάξει τους εμπλεκόμενους από τις κερδοσκοπικές κινήσεις, το Comex ανακοίνωσε τη μία αύξηση του margin μετά την άλλη, με αποτέλεσμα από την επόμενη Δευτέρα αυτό να διαμορφώνεται στα 14.000 δολάρια ανά συμβόλαιο. Για τους επενδυτές που αγοράζουν εκατοντάδες συμβόλαια κάθε φορά, η αλλαγή των margins μπορεί να σημαίνει ένα πρόσθετο κόστος ακόμα και εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, η κίνηση του Comex ενέτεινε τελικά τον πανικό στην αγορά, αφού πολλοί traders δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλλουν το πρόσθετο margin και προτίμησαν να ξεπουλήσουν τις θέσεις τους στο ασήμι.
Ανάμεσα στους πωλητές συγκαταλέγονται μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Σόρος «ξεφορτώνεται» το ασήμι που είχε αγοράσει εδώ και δύο χρόνια, καθώς θεωρεί ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει περάσει. Πωλητής στην αγορά είναι και ο πλουσιότερος άνδρας του πλανήτη, ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNBC, πουλά συμβόλαια του μετάλλου στο πλαίσιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), αφού ανάμεσα στις πολλές επιχειρήσεις που κατέχει περιλαμβάνεται και ένα ορυχείο ασημιού.
Όμως, ο Τζον Πόλσον, ο διαχειριστής που έγινε διάσημος από το θρυλικό πλέον στοίχημά του κατά της αμερικανικής στεγαστικής πίστης και στη συνέχεια από την κερδοσκοπική επίθεση στο ευρώ, εξακολουθεί να ποντάρει στο ασήμι. Ο Πόλσον δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του περιουσίας παραμένει τοποθετημένο σε funds πολύτιμων μετάλλων, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ο χρυσός θα αγγίξει τα επόμενα 3-5 χρόνια ακόμα και τα 4.000 δολάρια ανά ουγκιά.
Τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι θα συνεχίσουν να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, συμφωνεί ένας ακόμα trader– σταρ της αγοράς των εμπορευμάτων, ο Άντριου Χολ. Ο Χολ, που παρότι αποφεύγει τη δημοσιότητα έγινε γνωστός ως «γκουρού» του πετρελαίου όταν δούλευε για την Citigroup, εξακολουθεί να ποντάρει στα πολύτιμα μέταλλα μέσω του hedge fund του, Astenbeck Capital Management αλλά και της εταιρείας Phibro.
Για τους κοινούς επενδυτές, όμως, μια αγορά που εξελίσσεται σε πεδίο μάχης τέτοιων γιγάντων, είναι μάλλον μια απαγορευμένη ζώνη. «Άλλοι μπορεί να επιλέξουν να ποντάρουν στο ασήμι και μπορεί να απολαμβάνουν τις βίαιες και τυχαίες διακυμάνσεις της αγοράς. Εμείς, όπως πάντα, θα προτιμήσουμε να την αποφύγουμε. Θα ήταν πιο ασφαλές να ποντάρουμε στο κόκκινο, στο Λας Βέγκας», δηλώνει στη Wall Street Journal ο Ντένις Γκάρτμαν, ένας ανεξάρτητος σχολιαστής των αγορών και trader.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου