Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Συρία: Ανησυχούν οι Τούρκοι, φοβούνται τους … Κούρδους

Σκοτεινές Δυνάμεις δεν επιθυμούν Λύση του Κουρδικού ζήτηματος

Oι Κούρδοι για μια ακόμη φορά βρέθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της συνεχιζόμενης καταστολής του Τουρκικού κράτους εις βάρος τους σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.Η ανεξάρτητη υποψήφια και πρώην βουλευτής Λεϊλά Ζάνα - η οποία φυλακίστηκε για 10 χρόνια από το τουρκικό κράτος λόγω των αγώνων της για τα δίκαια του Κουρδικού Λαού- σε συγκέντρωση των Κούρδων στο Silvan αναφερόμενη στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν δήλωσε «Δεν είστε μεγαλύτεροι από αυτόν τον λαό" και τόνισε πώς σε αυτή τη χώρα είμαστε μάρτυρες της προσπάθειας πολύ σκοτεινών δυνάμεων που κάνουν ότι μπορούν για να μην υπάρξει λύση στο Κουρδικό ζήτημα .

Κατά την τελευταία συνάντηση του με τους δικηγόρους του, ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν-έγκλειστος στις φυλακές του Ιμραλί- επεσήμανε ότι κατά την τελευταία πενθήμερη επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Άγκυρα ,Τουρκία και ΗΠΑ ήρθαν σε μυστική συμφωνία βάσει της οποίας η Τουρκία θα υποστηρίξει την πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και τη Συρία, ώστε να καταστεί δυνατή η υπονόμευση της συμμαχίας Ιράν-Συρίας απο την Ουάσιγκτον.Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την πολιτική της Τουρκίας στο Κουρδικό ζήτημα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Η Άγκυρα φοβάται την αποσταθεροποίηση της Συρίας που θα μπορούσε να επεκταθεί στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.

Η καταστολή στη Συρία βάζει σε μεγάλο κόπο την διπλωματία της Τουρκίας στην περιοχή.

Η μεγάλη χρήση βίας στη γειτονική χώρα βάζει την Άγκυρα σε λεπτή θέση σε σχέση με τον σύμμαχό της, τον πυλώνα της πολιτικής της στη Μέση Ανατολή.

Την Πέμπτη, η Τουρκία έστειλε απεσταλμένους στη Δαμασκό στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον πρωθυπουργό Αντέλ Σαφάρ (Adel Safar).

Υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙΤ) και με τον διευθυντή του οργανισμού του οικονομικού σχεδιασμού, η αποστολή έπρεπε να προσπαθήσει να πείσει το συριακό καθεστώς να αποκηρύξει την βία και να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις.

Από την έναρξη της κρίσης, η Τουρκία πιέζει το συριακό αρχηγό του κράτους να αλλάξει την πολιτική του.

Χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο επικεφαλής της ΜΙΤ έχουν αποσταλεί στην συριακή πρωτεύουσα.

Την Τρίτη, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα και μισό, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικώς με τον ηγέτη της Συρίας.

«Έχω εκφράσει σαφώς τις ανησυχίες μας σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι «μια δημοκρατική διαδικασία θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή».

Σχέδιο Κρίσης

Ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης ήταν στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη της επανάστασης της Τυνησίας, και απαιτώντας την αποχώρηση του πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, για την Συρία, η κρητική του προς τον Σύρο φίλο του είναι πολύ πιο συγκρατημένη.

Η είσοδος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρμάτων μάχης στην πόλη Ντεραά (Deraa) και η αύξηση του αριθμού των θυμάτων τον ανάγκασαν να άρει τις επιφυλάξεις του.

«Η σταθερότητα της Συρίας προέχει από τη τύχη των αμάχων», δήλωσε ο Beril Dedeoglu, καθηγητής διεθνών σχέσεων.

Η Άγκυρα φοβάται την αποσταθεροποίηση της Συρίας που θα μπορούσε να επεκταθεί στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.

Πολλοί μαχητές του κουρδικού ΡΚΚ βρίσκονται στη Συρία και οι τουρκικές αρχές φοβούνται ότι θα περάσουν τα σύνορα.

«Με τις εξεγέρσεις που αναπτύσσονται, η Τουρκία αναζητά απελπισμένα τι να κάνει», διαγνώσει ο Henri Barkey, ειδικός για τη Τουρκία στο Carnegie Endowment for International Peace.

Η πρόσφατη Τουρκοσυριακή φιλία είναι στο επίκεντρο του διπλωματικού μηχανισμού της Άγκυρας για να επεκτείνει την περιφερειακή επιρροή της.

Ενώ οι δύο χώρες ήταν στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έχουν καταργήσει τις θεωρήσεις για τους υπηκόους τους, το 2009 και αύξησαν τις εμπορικές συμφωνίες.

Χωρίς να εγκαταλείψουν επίσημα τον Μπασάρ ελ-Ασαντ, οι Τούρκοι αναπτύσσουν ένα σχέδιο κρίσης.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο περιλαμβάνει πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, συναντήθηκε την Πέμπτη για να εξετάσει διάφορα σενάρια, από το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου έως την εισροή προσφύγων.

Κατά την εφημερίδα Sabah, η παρακολούθηση των 900 χιλιόμετρων των κοινών συνόρων έχει ενισχυθεί και επιταχύνονται οι προετοιμασίες στρατοπέδων για Σύρους πρόσφυγες στο νότο.

Le Figaro.fr    29.04.2011

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου