Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στη Βαρκελώνη

Συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές που καταλαμβάνουν εδώ και μέρες κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων σημειώθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη.

"Σαράντα τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός. Πέντε νοσηλεύθηκαν κυρίως για πολλαπλούς μώλωπες", δήλωσε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για τον "οριστικό" απολογισμό. Ανάλογες συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στην πόλη Λερίντα, δυτικά της Βαρκελώνης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν τη στιγμή που οι υπηρεσίες του δήμου είχαν αρχίσει να καθαρίζουν την πλατεία της Καταλονίας για να είναι έτοιμη για τους εορτασμούς που θα γίνουν ενδεχομένως αύριο εκεί με την ευκαιρία του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κρανοφόροι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον μερικών δεκάδων διαδηλωτών (περίπου 100) οι οποίοι είχαν αποκλείσει μια από τις εισόδους της πλατείας εμποδίζοντας τη διέλευση των οχημάτων καθαρισμού, ορισμένοι από αυτούς τρύπησαν τα λάστιχα των οχημάτων καθαρισμού, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι διαδηλωτές ανήκουν στο αποκαλούμενο κίνημα Μ-15, το οποίο εμφανίστηκε στις 15 Μαΐου κι έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της Κυριακής.

Ζητούν την ριζική μεταρρύθμιση του δημοκρατικού συστήματος της Ισπανίας, το οποίο καταγγέλλουν ότι εξυπηρετεί τις αγορές.

Το κίνημα καταγγέλλει επίσης την διαφθορά στην πολιτική ζωή της χώρας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας - 20% - το υψηλότερο στις χώρες της Ευρωζώνης. Η αστυνομία έλαβε εντολές να αποφύγει τις συγκρούσεις ενόψει των εκλογών και τους επέτρεψε να καταλάβουν δεκάδες πλατείες ανά την πόλη. Αλλά σήμερα, η αστυνομία της Βαρκελώνης κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σκηνές, τις αφίσες τους και άλλα αντικείμενα από την πλατεία της Καταλονίας. Η αστυνομία είπε ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό ώστε να επιτραπεί στα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου να καθαρίσουν την πλατεία ενόψει των αυριανών πανηγυρισμών μετά τον τελικό του Champions League, μεταξύ των ομάδων της Barcelona και της Manchester, αλλά και για να αποφευχθούν επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς της.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που κατήγγειλαν ότι ο καθαρισμός της πλατείας ήταν μόνο μία δικαιολογία για να παραβιάσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Στην Λερίντα, περίπου 100 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να δεθούν σε δέντρα. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου