Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Οδυσσέας… και δημοσκοπήσεις

Ποια σχέση μπορεί να έχει μια δημοσκόπηση δημοσιευμένη πρόσφατα στο περιοδικό «επίκαιρα» με απόσπασμα από την «Οδύσσεια» του Ομήρου; Κι όμως η φαινομενικά σουρεαλιστική αυτή σύγκριση έχει ως κοινό παρανομαστή ή καλύτερα ως κοινό πρωταγωνιστή τον «Κανένα».

Όπως ο πολύτροπος Οδυσσέας «δραπέτευσε» απ τον τόπο που τον περίμενε σίγουρα ατιμωτικός θάνατος, έτσι και ο ψηφοφόρος προσπαθεί να δραπετεύσει απ το πολιτικό αδιέξοδο. Και οι δύο χρησιμοποιούν το «τέχνασμα» του «Κανένα». Στην περίπτωση του Οδυσσέα ο μυθικός βασιλιάς της Ιθάκης τα κατάφερε. Ξεγέλασε τον τεραστίων διαστάσεων κύκλωπα Πολύφημο (αλήθεια σας θυμίζει κάτι ή κάποιον;) δραπέτευσε απ τη σπηλιά που ήταν εγκλωβισμένοι, λυτρώνοντας τον ίδιο και τους συντρόφους του από τη σαδιστική μανία του κύκλωπα. Αντίστοιχα, ο έλληνας πολίτης δίνει τα «ρέστα» του στον «κανένα», μήπως γλιτώσει απ το σαδισμό των εκάστοτε κυβερνώντων και να λυτρωθεί κι ο ίδιος απ την κατάποση του απ το αδηφάγο κράτος.

Ποιο είναι καλύτερο κόμμα να κυβερνήσει; Κανένα (65%)

Ποιος είναι καταλληλότερος να κυβερνήσει; Κανένας (55%)

Αλήθεια, τι άλλο περιμένει η πολιτική ηγεσία (νυν και πρώην) για να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από το λαό που «καταβρόχθισε» και «καταβροχθίζει» ακόρεστα τόσα χρόνια;

Για να ξαναγυρίσουμε στον ομηρικό ήρωα, ήταν τόσο ευφυής που το τέχνασμα του περιλάμβανε το δέσιμο του στην κοιλιά ενός προβάτου για να καλυφθεί και να μη γίνει αντιληπτός απ τον κύκλωπα. Ο έλληνας πολίτης φαίνεται να ψάχνει για το «πρόβατο» που θα τον βγάλει απ τη «σπηλιά», αφού «προσδεθεί» πάνω του. Δυστυχώς αυτό φαίνεται να του λείπει για την ώρα.

Ο Οδυσσέας κατάφερε και τύφλωσε το «τέρας», πριν του βγάλει τη «γλώσσα» κοροϊδευτικά δικαιωμένος, γιατί επικράτησε σ αυτήν την άνιση μάχη που έδωσε και που τελικά επικράτησε. Ο έλληνας ψηφοφόρος κάτι επιπόλαια τραύματα καταφέρνει στο τέρας ενίοτε (δημοτικές, ευρωεκλογές κλπ) αλλά δεν το χει «τυφλώσει» ακόμα. Πάει να του «βγάλει τη γλώσσα» μα την ξαναβάζει μέσα αλαφιασμένος αφού ο «κύκλωπας» ακόμα βλέπει και ψάχνει απεγνωσμένα το «πρόβατο» που θα τον βγάλει απ έξω. Ωστόσο, ο «κύκλωπας» συνεχίζει να μας «καταβροχθίζει» αλλά μάλλον ως «κανένας» θα βγει αργά ή γρήγορα.

Ο Οδυσσέας είχε ν αντιμετωπίσει ένα τέρας. Εμείς σήμερα έχουμε ν αντιμετωπίσουμε περισσότερα «τέρατα». Η «σπηλιά» είναι καλύτερα «φυλασσόμενη» και η διαφυγή θα ναι πιο χρονοβόρα και θ απαιτήσει, εκτός από φαντασία, και αποφασιστικότητα. Στο μόνο που έχουμε καταλήξει κι είναι οριστικό απ ότι φαίνεται, είναι τ όνομα που θα επικαλεστούμε σ αυτήν την προσπάθεια μας. Ήδη το δηλώνουμε συμφωνώντας στην συντριπτική μας πλειοψηφία: ΚΑΝΕΝΑΣ

Μιχάλης Τζανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου