Λίγες ώρες πριν από τη γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ, κατά 1,26 δισ. ευρώ, ο διοικητής της, κ. Θ. Πανταλάκης, ανοίγει τα χαρτιά του.
Και αναλύει, στο Euro2day, το σχέδιο για τη «νέα» ΑΤΕ.
Πώ θα κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» με το Δημόσιο. Επιθυμητή η μείωση του ποσοστού του κράτους στο 50,01%, δηλώνει ο κ. Πανταλάκης, για να προχωρήσει η ΑΤΕ σε περισσότερο ανταγωνιστικές πρακτικές.
Εν ολίγοις, αυτά είπε ο Πανταλάκης, ο οποίος ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Πειραιώς των Βαρδινογιάννηδων.
Μπορεί η Αγροτική Τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί;
Πιο πολύ μας τρομάζει το τι μπορεί να συμβεί στον ελληνικό λαό εξαιτίας της απώλειάς της, παρά τα χρήματα που μπορεί να χαθούν εξαιτίας της λεηλασίας της κρατικής περιουσίας. Πιο πολύ μας τρομάζουν τα "αγροτικά" σχέδια μιας ιδιωτικής εμπορικής τράπεζας, παρά αυτή καθ’ αυτή η απώλεια ενός ισχυρού τραπεζικού οργάνου από το κράτος. Του τελευταίου κρατικού οργάνου, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, του επιτρέπουν να παίζει παρεμβατικό ρόλο στην αγορά. Πιο πολύ μας τρομάζει η αγορά της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, παρά η οικονομική ζημιά που θα υποστεί ο ελληνικός λαός εξαιτίας της λεηλασίας.
Γιατί μας τρομάζει αυτό; Γιατί η Αγροτική Τράπεζα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα. Αυτός, ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα, στην πραγματικότητα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ' αυτήν. Κατάλαβε ο αναγνώστης το πρόβλημα; Ακόμα και αν η νέα ιδιωτική τράπεζα δεν απειλεί τους αγρότες με κατασχέσεις, μπορεί να τους εκβιάζει, προκειμένου να τους "κατευθύνει" σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μην συμφέρουν τον ελληνικό λαό.
Αυτό μας τρομάζει. Μας τρομάζει να πάρουν ιδιώτες έναν "μοχλό", ο οποίος επιτρέπει σε κάποιους να "σπρώχνουν" και να "κατευθύνουν" τον αγροτικό κόσμο σε μορφές παραγωγής, οι οποίες συμφέρουν τις πολυεθνικές του εμπορίου και όχι τον λαό. Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες συμφέρουν τις πολυεθνικές των "μεταλλαγμένων" προϊόντων και απειλούν την υγεία του λαού. Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους "επενδυτές" της τράπεζας. Τους όποιους "επενδυτές". Μικρούς ή μεγάλους. Φανερούς ή κρυφούς. Είναι πολλά τα πράγματα, τα οποία ελέγχονται μέσω της τράπεζας αυτής. Ακόμα και τις λαϊκές αγορές μπορούν όλοι αυτοί να ελέγχουν μέσω της Αγροτικής Τράπεζας. Τις λαϊκές, οι οποίες απειλούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, εφόσον δημιουργούν βαλβίδα ασφαλείας, που δεν τους επιτρέπει να στριμώξουν τον ελληνικό λαό στο μονοπώλιο των καρτέλ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολλά τα συμφέροντα, τα οποία προστατεύονται από την Αγροτική Τράπεζα. Συμφέροντα εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά. Συμφέροντα, τα οποία ξεπερνούν τα απλά οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα, τα οποία περιορίζουν τα κέρδη όλων αυτών, που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον ελληνικό λαό.
Ο λαός πρέπει εξ’ αρχής να αρνείται να παραδώσει σε ιδιώτες το χρηματοοικονομικό "εργαλείο", το οποίο ελέγχει τη γεωργική παραγωγή. Να το θεωρεί Casus Belli ακόμα και να συζητηθεί. Αν αρχίσει να σκέφτεται το μέγεθος της προσφοράς, την "πάτησε".
Απλά πράγματα. Απειλείς με βία όποιον θέλει να βγάλει την αδερφή σου στο "πεζοδρόμιο". Αν "τσιμπήσεις" από τη χαμηλή προσφορά κι αρχίσεις τη συζήτηση για προσφορές και αξίες, την "πάτησες". Κατάλαβε ο αναγνώστης τι λέμε;
Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μεγάλο "παρασκήνιο", πολλοί ενδιαφέρονται γι' αυτήν και για πολλούς λόγους. Από τους πιο απλούς, οι οποίοι έχουν σχέση με την τοκογλυφία, μέχρι τους πιο σύνθετους, οι οποίοι συνδέονται με τον ιμπεριαλισμό. Από τους πιο απλούς, που είναι να διαχειριστούν τα πραγματικά υπαρκτά δισεκατομμύρια των καταθέσεων, μέχρι τους πιο σύνθετους, που είναι να ελέγξουν ιμπεριαλιστικά την εθνική μας γεωργική παραγωγή.
Εμείς θεωρούμε μαθηματικά βέβαιον ότι ισχύει κυρίως το δεύτερο και απλά δίνουν τα αποθεματικά του σε κάποιους ως "αντίδωρο", για να τους εξυπηρετήσουν.
Κάποιοι ιμπεριαλιστές θα εξυπηρετηθούν με τον μόνιμο έλεγχο της γεωργικής παραγωγής στην Ελλάδα, νεοταξίτικα συμφέροντα, τα οποία αυτόν τον καιρό βάλουν κατά του ελληνικού λαού. Συμφέροντα, τα οποία καθημερινά τον λεηλατούν, στοχοποιώντας ό,τι έχει αξία σ' αυτήν τη χώρα.
Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι πίσω από αυτά τα χρήματα δεν κρύβονται κάποιες πολυεθνικές αλυσίδες τροφίμων, οι οποίες θέλουν να βάλουν σε "αγρανάπαυση" όλη την ελληνική αγροτική γη, προκειμένου να θησαυρίζουν με τα σκουπίδια που θα τρώνε στο μέλλον οι Έλληνες; Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να βγάλουν αυτά τα χρήματα, με την κερδοσκοπία που θα μπορούν να ασκήσουν εις βάρος του ελληνικού λαού χωρίς το εμπόδιο των αγροτών.
Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Καθημερινά γίνονται μάχες για τη διείσδυση των μεταλλαγμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο ίδιος ο Μπαρόζο κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις. Ο ίδιος ο Μπαρόζο κατηγορείται ότι προσπαθεί να "σπάσει" την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στα μεταλλαγμένα, μετακινώντας τη στη σφαίρα των εθνικών επιλογών. Τώρα, που δεν τους συμφέρει να είναι κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση τα μεταλλαγμένα, προσπαθούν οι πονηροί να τη μετατρέψουν σε απλή εθνική υπόθεση. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι πίσω από αυτά τα χρήματα δεν κρύβεται η Monsando, η οποία με εκβιασμούς θα βρει μια μεγάλη μάζα αγροτών να πιέζει, προκειμένου αυτοί να καλλιεργούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα της; Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να βγάλουν αυτά τα χρήματα, εφόσον ανοίξουν —μέσω της Ελλάδας— μια "τρύπα" στην ευρωπαϊκή αγορά.
Μπορούν με 300 εκατομμύρια να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα φέουδο και τους Έλληνες αγρότες σε δουλοπάροικους, οι οποίοι θα πληρώνονται με ποσοστά από την παραγωγή τους. Από την παραγωγή μιας γης, η οποία θα ανήκει στους φεουδάρχες της Τράπεζας. Από την παραγωγή, η οποία θα γίνεται με μεταλλαγμένους σπόρους, που θα ανήκουν στους "επενδυτές" της Τράπεζας.
Όμως, ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτούμε και ένα άλλο πολύ σημαντικό δεδομένο. Εκτός της αστικής περιουσίας το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτησιών της επικράτειας μοιράζεται ανάμεσα σε δύο "μεγαλοϊδιοκτήτες" …Τον δημόσιο και τον αγροτικό κόσμο. Ο αγροτικός κόσμος είναι αυτός, ο οποίος "παρακολουθεί" τι συμβαίνει σ' αυτό το επίπεδο ιδιοκτησίας. Οι αγρότες είναι τα πραγματικά "μάτια" και "αυτιά" του λαού, τα οποία προστατεύουν τη δημόσια περιουσία και όχι οι κρατικές υπηρεσίες. Οι αγρότες είναι μέρα και νύκτα δίπλα σ' αυτήν την περιουσία.
Όταν οι ξένοι μνηστήρες αυτής της δημόσιας περιουσίας μπορούν με 300 εκατομμύρια να ελέγχουν και να εκβιάζουν τους άπειρους Έλληνες αγρότες, ευνόητο είναι ότι με πολύ λιγότερα θα επιχειρήσουν να ελέγξουν την άπειρη περιουσία του Δημοσίου. Την περιουσία, που θέλουν να λεηλατήσουν. Κατάλαβε ο αναγνώστης πώς κλείνουν οι κύκλοι; Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος "ενθουσιάστηκε" με την προσφορά των ιδιωτών για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας, είναι ο ίδιος, που θέλει να βάλει την ΚΕΔ στο χρηματιστήριο. Ο άνθρωπος, ο οποίος θέλει να παραδώσει σε ξένους το σύνολο της χώρας στην κυριολεξία για λίγα "ψίχουλα". Άρα, θα τούς ήταν χρήσιμο να απειλούν και να εκβιάζουν αυτούς, οι οποίοι θα μπορούσαν ν' αντιδράσουν, γιατί θα γνώριζαν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει με τη δημόσια περιουσία. Θα αντιδρούσε ο αγρότης των πολύτιμων για τον ίδιο 30 στρεμμάτων, όταν θα έβλεπε ξαφνικά ως γείτονά του ιδιοκτήτη κάποιον Fritz με χιλιάδες στρέμματα ελληνικής γης.
Οι αγρότες σήμερα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του ελληνικού λαού. Η τελευταία μερίδα κεφαλαιοκρατίας. Δεν υπάρχουν άλλοι κεφαλαιοκράτες στη χώρα, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της και να δημιουργήσουν νέα. Οι βιομήχανοι και οι βιοτέχνες προ πολλού έχουν πάψει να υπάρχουν. Μόνον το εργατικό δυναμικό απομένει για ν' αντισταθεί, αλλά κι αυτό είναι εξουθενωμένο από τη σημερινή οικονομική κρίση. Οι εργάτες είναι πολύ άνεργοι και άρα πολύ αδύναμοι ν' αντέξουν στην παραμικρή πίεση. Μόνον οι αγρότες απομένουν. Αν, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, αποκτήσουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και έμποροι τη δυνατότητα να τους εκβιάζουν και να τους απειλούν με "θάνατο", απλά …"τελειώσαμε". Ούτε στο βασικό επίπεδο δεν θα μπορούμε ν' αντισταθούμε. Στο επίπεδο του …"πάρε κότα …δώσε ντομάτα και πάρε πατάτα …εξέτασε το άρρωστο παιδί" …"ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ".
Πηγή 1: http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_25.html
Πηγή 2: http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/09/blog-post_11.html
Επιμέλεια : http://lailapa.blogspot.com/
Η Συνέντευξη του Πανταλάκη στην Αναστασία Παπαϊωάννου
ΕΡ.: Κύριε διοικητά, έπειτα από καθυστέρηση, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μπήκε στην τελική ευθεία. Σε τι ποσοστό και ποιο θα είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα τοποθετήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;
ΑΠ.: Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, όπως αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο και τον βασικό μέτοχο, ανέρχεται σε 1,260 δισ. ευρώ. Εκ του ποσού αυτού 675 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών και τα υπόλοιπα 585 εκατ. αποτελούν νέα κεφάλαια που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Θέλω να σημειώσω ότι η αύξηση είναι εγγυημένη στο σύνολό της από το ελληνικό δημόσιο και από τους αναδόχους. Μάλιστα, οι ανάδοχοι θα καλύψουν ποσό της τάξης των 115 εκατ. ευρώ.
Το υπόλοιπο θα καλυφθεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τον βασικό μέτοχο της ΑΤΕbank. Μολονότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πώς θα καταμεριστεί (άμεσα και έμμεσα) η κάλυψη της συνολικής συμμετοχής του στην αύξηση, η οποία θα διαμορφωθεί στα 974 εκατ. ευρώ, εκτιμώ ότι η συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα ανέλθει στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ.
ΕΡ.: Έχετε, ήδη, καταθέσει ένα αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης. Μπορείτε να μας πείτε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική εξυγίανσης της τράπεζας τους επόμενους μήνες;
ΑΠ.: Η τράπεζα από την πρώτη ημέρα που είμαι εδώ έχει επεξεργαστεί και υλοποιεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Το πρόγραμμα κατέστη αναγκαίο, πέραν της απόφασης της διοίκησης, και εξ ανάγκης της υποβολής προγράμματος αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε η τράπεζα από το πρώτο πακέτο στήριξης επί υπουργίας Αλογοσκούφη. Κι αυτό καθότι η τράπεζα είχε λάβει ενίσχυση πάνω από την επιτρεπτή.
Το πρόγραμμα, λοιπόν, όπως έχει διαμορφωθεί τελικώς, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, προβλέπει: Την αποχώρηση της ΑΤΕbank από θυγατρικές και συμμετοχές του μη χρηματοοικονομικού τομέα. Τη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 25% έως το 2013. Τη μείωση των χρηματοδοτήσεων προς το Δημόσιο και τους φορείς αυτού. Κι αυτά εις τρόπο τέτοιο ώστε να απελευθερωθούν τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια, τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα εξασφαλίσουν στην τράπεζα τη σταθερότητα και την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια για να περάσει τη δύσκολη αυτή περίοδο.
ΕΡ.: Παράλληλα, υπάρχει ενδεχόμενο η ΑΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να ιδιωτικοποιηθεί είτε πλήρως είτε να μετοχοποιηθεί ποσοστό της; Γνωρίζετε εάν το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται στις προθέσεις του βασικού μετόχου;
ΑΠ.: Το ελληνικό δημόσιο κατέχει σήμερα το 77,31% της ΑΤΕbank. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε άμεσα να μειώσει τη συμμετοχή του, όπως άλλωστε προβλέπει και η νομοθεσία, στο 50,1%. Αυτό το επίπεδο μείωσης θα πρέπει να πω ότι είναι επιθυμητό από τη διοίκηση της τράπεζας, προκειμένου η ΑΤΕ να προχωρήσει σε περισσότερο ιδιωτικές και ανταγωνιστικές πρακτικές, όπως το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.
ΕΡ.: Η κυβέρνηση εμμένει στη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Εσείς έχετε προτείνει μία τριπλή συγχώνευση ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Τρ. Αττικής. Πιστεύετε ότι η πρότασή σας είναι ακόμη «ζωντανή»;
ΑΠ.: Νομίζω ότι σε αυτήν τη φάση προηγείται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά μπορούμε να εκτιμήσουμε το περιβάλλον και να δούμε ποια θα είναι η καλύτερη κίνηση...
ΕΡ.: Ξεκινά με τη Δωδώνη η σταδιακή πώληση των θυγατρικών της τράπεζας. Ποιο είναι το πλάνο;
ΑΠ.: Όπως προανέφερα, η τράπεζα θα φύγει από το σύνολο των θυγατρικών και των συμμετοχών της σε εταιρίες του μη χρηματοοικονομικού τομέα, εισηγμένες και μη, των οποίων η αξία αντιστοιχεί στο 4% - 5% του ισολογισμού της. Ήδη, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλων για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχει κατ' αρχάς ενδιαφέρον.
Έως το τέλος του 2011 θα δρομολογηθούν και οι διαδικασίες πώλησης και των υπόλοιπων συμμετοχών του μη χρηματοοικονομικού τομέα, για τις οποίες έχουμε δέσμευση ρευστοποίησης στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς, δημόσιες με προκήρυξη ενδιαφέροντος και θα υλοποιηθούν με τον καλύτερο και σωστότερο τρόπο, με βάση τα διεθνή πρότυπα και με την πρόσληψη αξιόλογων συμβούλων.
Πηγή: http://www.euro2day.gr/specials/interviews/133/articles/637224/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου