Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο Warren Buffett αναζητά... τον νέο Buffett

  • Δημοσιεύθηκε: 10:27 - 27/10/10 FT.com

Οι διαδικασίες που οδηγούσαν στην επενδυτική επιτυχία είναι τόσο καθαρές όσο και η λάσπη

Ο κ. Warren Buffett προσπαθεί να αντικαταστήσει τον εαυτό του. Όπως ο ίδιος ο "προφήτης της Όμαχας", έτσι και ο κ. Todd Combs -ο 39χρονος στον οποίο δόθηκε η διαχείριση ενός σημαντικού τμήματος του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway- έχει ΜΒΑ από το Columbia Business School και ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στον κόσμο του επενδύειν με τη διοίκηση hedge fund. Το ίδιο, ωστόσο, ισχύει και για τον κ. Li Lu, ο οποίος πριν από 3 μήνες χαρακτηριζόταν ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Buffett και τώρα φέρεται πως δεν θέλει πλέον αυτήν τη θέση.


Κανείς όμως -ούτε ο κ. Buffett- δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα βρει έναν νέο Warren Buffett. Η απόδοσή του είναι εντυπωσιακή και δεν μπορεί να αποδοθεί στην τύχη. Από κανέναν δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα έχει ισάξια απόδοση στον μέλλον, πόσο μάλλον όταν πλέον το υπό διαχείριση κεφάλαιο είναι γιγαντιαίο. Έχοντας λοιπόν ως δεδομένη την αποτυχία, γιατί να θέλει κάποιος αυτήν τη δουλειά - και

γιατί θα πρέπει η Berkshire να διατηρήσει την τρέχουσα μορφή της στη μετά Buffett εποχή;

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο γιατί η εντυπωσιακή επενδυτική επιτυχία του κ. Buffett του επέτρεπε να διατηρεί ένα επίπεδο διαφάνειας, το οποίο θα ήταν μη ανεκτό σε οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη εταιρία. Οι διαδικασίες που οδηγούσαν στην επενδυτική επιτυχία είναι τόσο καθαρές όσο και η λάσπη. Είναι ασαφές το τι ακριβώς θα έπραττε ο κ. Combs και η Berkshire όποτε έδιναν οποιαδήποτε επιβεβαίωση ως προς τον ρόλο για τον οποίο προοριζόταν ο κ. Li Lu.

Οι ανησυχίες αυτές βεβαίως δεν έχουν αμαυρώσει την εικόνα του κ. Buffett, αλλά επηρεάζουν εδώ και καιρό την πορεία της μετοχής. Η μετοχή της Berkshire είναι διαπραγματεύσιμη περίπου 1,5 το book value της εταιρίας. Παρά την αξιοθαύμαστα σταθερή ικανότητα του κ. Buffett να αυξάνει τη λογιστική αξία της εταιρίας κάθε χρόνο, η αποτίμηση της Berkshire είναι παρόμοια με εκείνη μιας κοινής χρηματοοικονομικής εταιρίας.
Για τους επενδυτές που προσανατολίζονται σε κριτήρια ποιότητας, αυτό το discount ήταν καλή αφορμή για την αγορά μετοχών της Berkshire και καλή πηγή κερδών, καθώς ο "προφήτης" συνέχισε να καταγράφει επιτυχίες. Ενόσω δραστηριοποιείται -και στα 80 του χρόνια φαίνεται πως διαθέτει ακόμη αρκετή ενέργεια- θα ήταν μάλλον απερίσκεπτο να στοιχηματίσει κάποιος εναντίον του. Οι κίνδυνοι, όμως, που σχετίζονται με το μέλλον της Berkshire, στη μετά Buffett εποχή, καταδεικνύουν πως οι επενδυτές θα έπρεπε να ζητούν μεγαλύτερο discount.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου