Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οι άστοχες δηλώσεις Παπανδρέου προκάλεσαν ρήγμα στην εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα, εκτιμούν οι ξένοι….

Οι δηλώσεις Παπανδρέου του πρωθυπουργού της Ελλάδος στην διακαναλική συνέντευξη ότι αν το μήνυμα των εκλογών δεν είναι θετικό για την κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ανέτρεψε το σκηνικό βελτίωσης που διαμορφωνόταν στην αγορά.

Κάποιοι το αμφισβητούν αυτό και για τον  λόγο αυτό παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία.
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου πριν την συνέντευξη Παπανδρέου το spread στα 10ετή ελληνικά ομόλογα στις 684 μονάδες βάσης και το CDS στις 680 μονάδες βάσης. Το CDS είναι το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το παράγωγο των ομολόγων.


Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου πριν την διακαναλική (πραγματοποιήθηκε το βράδυ 9 ώρα Ελλάδος) το spread στα 10ετή ομόλογα 691 μονάδες και το CDS στις 680 μονάδες.
Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου μετά την διακαναλική συνέντευξη το spread στα 10ετή ομόλογα στις 720 μονάδες και το CDS στις 690 μονάδες βάσης.
Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου μετά τις δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης ότι ο Παπανδρέου δεν μπλοφάρει για τις πρόωρες εκλογές και την παρέμβαση αξιωματούχων της ΕΕ ότι δεν αντιμετωπίζουν θετικά τις πρόωρες εκλογές το spread στα 10ετή στις 785 μονάδες βάσης και τα CDS στις 775 μονάδες βάσης.
Δηλαδή από την προηγούμενη Παρασκευή άνοδος 100 μονάδων βάσης.
Για να μειωθεί το spread από τις 800 στις 684 μονάδες βάσης χρειάσθηκαν 26 μέρες και για να αυξηθεί 100 μονάδες βάσης χρειάσθηκαν 2 μέρες.
Στις ΗΠΑ θεσμικά χαρτοφυλάκια και στο Λονδίνο θεωρούν άστοχες τις δηλώσεις Παπανδρέου και θεωρούν ότι αυτές ήταν η βασική αιτία της επιδείνωσης του κλίματος στην Ελλάδα.
Όμως αυτό ισχύει;
Αν ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη Παρασκευή το CDS στην Πορτογαλία ήταν 360 μονάδες βάσης και στην Ιρλανδία 445 μονάδες βάσης και την Τετάρτη στις 365 μονάδες βάσης η Πορτογαλία και 455 μονάδες βάσης η Ιρλανδία καταδεικνύεται περίτρανα ότι υπήρξε εσωτερικός λόγος για την εκτόξευση του spread και των CDS στην Ελλάδα.
Οι άστοχες δηλώσεις Παπανδρέου για τις πρόωρες εκλογές….
Δυστυχώς στον μικροπολιτικό βωμό οι πολιτικοί αυτής της χώρας συνεχίζουν να παίζουν με την τύχη της αγοράς, της οικονομίας και κατ΄ ουσία της χώρας.
Όταν αναφερόμαστε στους πολιτικούς τους περιλαμβάνουμε όλους προς αποφυγή παρεξηγήσεων…

Πέτρος Λεωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου