Έκπληξη, προβληματισμό, αλλά και οργή -για όσους υφίστανται τις συνέπειες μιας σκληρής πολιτικής που θα μπορούσε να αποφευχθεί- προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κ. Γιούνκερ στην Αμερική για την ελληνική κρίση. Είπε χωρίς δισταγμό, αλλά κατόπιν εορτής, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν «ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση» που την έπληξε στις αρχές του έτους.
«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες». «Αλλά ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος, και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές, γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση», είπε.
«Ήξερα, ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα», αλλά «εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα», σημείωσε. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη κινείται σε πολλές ταχύτητες, ανάλογα με τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικά χωρών της. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια αντιμετώπιση θα έχει ο εν λόγω αξιωματούχος για την αποκάλυψη αυτή, τόσο από τις κατονομασθείσες χώρες που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την Ελλάδα και την οικονομία της, όσο και από τη δική μας η οποία υπέστη και υφίσταται τις συνέπειες. Αποδεικνύεται ακόμη πως η Ε.Ε. δεν έχει εξελιχθεί κατά τον τρόπο που οι πρωτεργάτες της οραματίστηκαν.
Η Ευρώπη, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος, «για να γίνει μια δέσμη εθνών πρέπει να αποκτήσει κοινή λογική, αλλά και μια κοινή ψυχή. Η Ευρώπη χρειάζεται και τεχνικούς αλλά και αποστόλους... Χρειάζεται νους με έναν πλατύτερο ορίζοντα. Σήμερα το οικονομικό πιέζει το πολιτικό, ενώ θα έπρεπε απεναντίας, χάρη του πολιτικού να γίνουν στο οικονομικό οι αναγκαίες προσαρμογές. Διότι τελικά η πολιτική ενότητα θα δώσει τη δύναμη και η δύναμη θα ενισχύσει και την οικονομική επέκταση, αλλά και την πολιτική επιρροή της Ευρώπης». Αυτά δυστυχώς φαίνεται να λείπουν από την Ευρώπη, και ισχύουν όσα ισχυρίζεται ο κ. Γιούνκερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου