Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Των επενδυτών το... κάγκελο

Το σκηνικό τα έχει όλα... Πύργους, κάστρα και καταρράκτες... Ανεμογεννήτριες που σκίζουν τον αέρα, υδροπλάνα που προ­σγειώνονται σε υδατοδρόμια... Γιγαντιαία εμπο­ρικά κέντρα πλημμυρισμένα από εκατομμύρια λάτρεις του shopping therapy... Βουνά, λόγγους και ακτές, όπου εκατομμύρια τουρίστες έχουν ξαμοληθεί και παίζουν γκολφ, τένις και ρακέτες ενώ απολαμβάνουν δισεκατομμύρια χωριάτικες σαλάτες... Στη διπλανή γωνία μερικές ντουζίνες εκατομμύρια τουριστών παρακολουθούν εκ­στασιασμένοι τον Περικλή και τον Σωκράτη να τα «κουτσοπίνουν» με τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ ο Κολοκοτρώνης έχει στήσει «πηγαδάκι» με τον Καραϊσκάκη, τον Ρήγα και τον Καποδίστρια... Και μέσα σ’ όλα, χρυσοθήρες τρέχουν αλαλάζοντες από τις στοές του σύγχρονου ελληνικού «Ελ Ντοράντο»...

Οι εικόνες που σας μεταφέρουμε είναι μόνο ένα μικρό τμήμα της φαρσοκωμωδίας «Επενδυτές στην Ελλάδα», μιας υπερπαραγωγής - ωδής στη θεωρία της «αρπαχτής», χωρίς σχέδιο και όραμα, που απλώς υποκλίνεται στις διαθέσεις και τις επι­λογές των εν δυνάμει επενδυτών.

Το «Π» αποκαλύπτει τις πρώτες 25 προτάσεις για επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευ ρώ, την προώθηση των οποίων έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκα­λος, ο οποίος μάλλον δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι «ψώνισε από σβέρκο».

Ποιος σχεδιάζει σε αυτόν τον τόπο;

Η πλειονότητα των προτάσεων σέρνεται εδώ και χρόνια, αφού, παρά τις επίπονες προσπάθειες που κάνουν διάφορα «παπαγαλάκια», το πρόβλη­μα δεν έγκειται στο «τέρας» της γραφειοκρατίας, αλλά στο τερατώδες μυαλό εκείνων που θέλουν να στήσουν σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην κορεσμένη πολεοδομικά Αττική, τεράστια εμπορικά κέντρα, ξενοδοχειακές μονάδες φαραωνικού τύπου στα δάση και τα φιλέτα δημόσιας γης και πλήθος ανεμογεννητριών ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομο­θεσία.

Το βασικότερο πρόβλημα, όπως φαίνεται και από την πλειονότητα των επενδύσεων που προ­ωθούνται, είναι ότι το σχέδιο για την ανάπτυξη δεν αποτελεί κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά ένα ασυνάρτητο πάζλ από τις προτάσεις που κάνουν οι επενδυτές. Αντί, δηλαδή, να επιλέγει η κυβέρνηση τι είδους ανάπτυξη θα κάνει, το πρό­γραμμα στηρίζεται στις επιλογές των ίδιων των επενδυτών, αφού εκείνοι επιλέγουν πού, τι και πώς θα επενδύσουν, με τα υπουργεία να τρέχουν από πίσω τους για να προσαρμόσουν τη νομοθε­σία στα σχέδιά τους.

Το πρόγραμμα με τις «σε εξέλιξη επενδύσεις» περιλαμβάνει 12 προτάσεις για ανάπτυξη τουρι­στικών μονάδων, 8 προτάσεις για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 3 προτάσεις για επενδύσεις στον τομέα του εμπορίου και 1 πρότα­ση στον τομέα των υποδομών.

Το συνολικό ποσό που, σύμφωνα με τις προ­τάσεις, θα επενδυθεί, είναι ύψους 20 δισεκα­τομμυρίων ευρώ, με την υπόσχεση δημιουργίας συνολικά 12.000 περίπου θέσεων εργασίας και συγκεκριμένα 6.400 θέσεων στον τομέα του του­ρισμού, 2.455 στον τομέα των ΑΠΕ, 2.800 στον τομέα του εμπορίου και 220 από την επένδυση στον τομέα υποδομών.

Η «ευημερία» που υπόσχονται οι αριθμοί δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού πρόκειται για προτάσεις εξαιρετικά προβληματι­κές, τόσο σε επίπεδο πολεοδομικό, χωροταξικό και χρήσεων γης όσο και ως προς τον σχεδιασμό και τη φιλοσοφία τους, αφού είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 2 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστικά «Βατοπεδίου».

Και ακριβώς επειδή έχουν γνώση οι φύλακες... προωθείται η νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση των έργων, το λεγόμενο fast track, που δεν είναι τίποτε άλλο από τις τύπου εξπρές και άκρως αμφι­λεγόμενες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τα Ολυμπιακά έργα, αλλά σε πιο εξελιγμένη μορφή.

Εν ολίγοις, στο όνομα της ανάπτυξης και του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο ορίζεται α λα καρτ, παρακάμπτεται η περιβαλλοντική και δασι­κή νομοθεσία, οι προβλέψεις για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων ακόμα και οι διαδικα­σίες για τις απαλλοτριώσεις.

Και έτσι όλες οι προβληματικές προτάσεις για επενδύσεις σε βουνά, φαράγγια, ακτές και θάλασ­σες, όλες οι προτάσεις για επενδύσεις σε ελεύ­θερες δημόσιες εκτάσεις θα πάρουν μέσα σε μια νύχτα το πράσινο φως, και μάλιστα στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης!

Ακολουθούν κατά τομείς οι επενδύσεις.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ -LAVENDER GOLF RESORT

Πρόταση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τουριστική επένδυση στον Νομό Μαγνησίας από τον συμπέθερο της Ντόρας Μπακογιάννη. Σύμ­φωνα με τον σχολιασμό του αρμόδιου κυβερνη­τικού παράγοντα, «οι οικολόγοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση του έργου. Εξε­τάζεται η προσφυγή στο ΣτΕ» Ο όμιλος έχει κατα­θέσει πρόταση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και για τουριστική επένδυση στον Δήμο Ιτάνου στο Λασίθι.

MILLENIUM

Η απόλυτα κιτς επένδυση – ύψους 1 δισεκατομ­μυρίου ευρώ – που έχει προταθεί ποτέ για την ανά­πτυξη της χώρας, αφού προβλέπει την κατασκευή θεματικού πάρκου στην Αττική για την Ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι τους νεό­τερους χρόνους.

Το Greek Jurassic Park θα διαθέτει επίσης ξενο­δοχεία και άλλες τουριστικές υποδομές και, όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα, «το έργο βρίσκε­ται στη φάση της οριστικοποίησης της περιοχής εγκατάστασης».

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΜΟΣΧΑΣ (ΡΩΣΙΑ) - ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η λέσχη «Φίλων Μόσχας» είναι φορέας που λειτουργεί για λογαριασμό «της κυβέρνησης της Μόσχας υπό την καθοδήγηση του δημάρχου Γ. Λουίζκοβ, με μέλη εταιρείες όπως Gazprom, Lukoil, Nikel». Η επένδυση είναι ύψους 80 εκα­τομμυρίων ευρώ και αφορά τη δημιουργία συ­γκροτήματος και την ανάπτυξη της μαρίνας σε έκταση 700 στρεμμάτων που ανήκουν στα ΕΤΑ. Για να υλοποιηθεί η επένδυση, «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης πράξης αποχαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Κασσάνδρας».

BARRASFORD & BIRD

Επένδυση 40 εκατομμυρίων ευρώ από τον Βρε­τανό sir R.Barrasford στη Σάμο σε έκταση όπου «το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας, ενώ στις αναδασωτέες εκτάσεις δεν επιτρέπεται η έκταση τουριστικών». Για την υπόθεση διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση έπειτα από καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

ΑΤΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Α.Ε -GRAND RESORT LAGONISSI

Πρόταση για επένδυση ύψους 300 εκατομ­μυρίων ευρώ που σέρνεται εδώ και χρόνια αφού, για να υλοποιηθεί, έως και ο αιγιαλός πρέπει να αλλάξει χάραξη... Όπως φαίνεται στα έγγραφα που αποκαλύπτει το «Π», ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής δεν προχώρησε στην έκδοση των οικο­δομικών αδειών, απέρριψε την αίτηση για επα­νακαθορισμό του αιγιαλού, ανακάλεσε όλες τις ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες και επέβαλε πρόστιμο 1.155.058,64 ευρώ!

MINOAN GROUP -ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ

Η πρόταση, γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και ως «ιστορία μου, αμαρτία μου», είναι για επένδυση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στη Σητεία 4 τουριστικών χωριών με ξενοδοχειακές μονάδες, 3 γήπεδα γκολφ, μαρίνα, στάδιο κλασικού αθλητισμού, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπά­σκετ, βόλεϊ, συνεδριακό κέντρο, κέντρο τεχνών και – εννοείται – ελικοδρόμιο.

Όλα αυτά τα ωραία έχουν πλήθος προβλημά­των, με κυριότερα, εκτός βέβαια του περιβαλλο­ντικού, της οικονομοτεχνικής μελέτης και των προσφυγών στο ΣτΕ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η ιστορία θυμίζει τη «μέθοδο Βατο-πέδι», αφού αμφισβητείται ευθέως ότι το ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» κατέχει νομίμως την έκταση.

ΓΕΚ - ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΥΔΡΟΠΑΡΚΟ ΚΑΝΟΕ – ΚΑΓΙΑΚ

Πρόκειται για επένδυση ύψους 300 εκατομμυ­ρίων ευρώ για τη δημιουργία θεματικού αλλά και εμπορικού πάρκου σε Ολυμπιακό Ακίνητο.

Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει «πρόβλη­μα στην αδειοδότηση για μετατροπή χρήσης».

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ

Πρόταση για επένδυση ύψους 40 εκατομμυ­ρίων ευρώ από τις εταιρείες AIR SEA LINE, ARGO, ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Α.Ε. για τη δημιουργία υδατοδρο μίου στο Ολυμπιακό Ακίνητο του Φαλήρου... με τη διαφορά ότι υπάρχει πρόβλημα για το πώς μπορεί να αδειοδοτηθεί ένα υδατοδρόμιο, ενώ οι αρχές καλούνται να απαντήσουν στο «αμείλικτο» ερώτημα: «Η λέξη σκάφος περιλαμβάνει και τα υδροπλάνα;».

ΟΜΙΛΟΣ ΛΕΠΤΟΥ

Πρόταση για «σύνθετη τουριστική επένδυση με παραθεριστικές κατοικίες» ύψους 60 εκατομ­μυρίων ευρώ. Η περιοχή στον Νομό Χανίων που έχει επιλεγεί «αντιμετωπίζει προβλήματα και με τις χρήσεις γης».

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ Α.Ε.

Πρόταση για επένδυση ύψους 100 εκατομμυ­ρίων ευρώ για τη δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1... στην Πάτρα, πανάθεμά μας!!!

PRUFROCK - ATALANTI HILLS

Η έμπνευση μας έρχεται από τη Βρετανία, κι­νείται από τα funds Europe Capital και MGPA, τα οποία έχουν συμμετοχή 95% στην εταιρεία ΛΟ-ΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ που ίδρυσαν για την υλοποίηση του έργου, ενώ η επένδυση είναι ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως οι ίδιοι λένε, πρόκειται για ένα έργο που όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη! Και πώς να υπάρχει, αφού προβλέπει την κατα­σκευή στην Αταλάντη Φθιώτιδας και σε έκταση 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων, ξενοδοχειακών μο­νάδων, ακαδημιών γκολφ και τένις, βιολογικό λόφο (!), ιππικό κέντρο, βιολογικές εκτροφές, κατασκευή χωριών και ποδηλατόδρομου 45 χιλι­ομέτρων, σε μια έκταση που το υπουργείο Αγρο­τικής Ανάπτυξης αμφισβητεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη δυνατότητά της να οικοδομηθεί αφού είναι δασική.

Στα έγγραφα που αποκαλύπτει το «Π», αναφέ­ρεται σαφώς ότι εκκρεμεί απόφαση των νομικών υπηρεσιών για το εάν τα 12,5 χιλιάδες στρέμματα είναι δημόσια ή ιδιωτική γη. Κάπως έτσι δεν ξεκί­νησε και το Βατοπέδι, αδέρφια;;;

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

PRUFROCK - AKADEMY GARDENS

Πρόταση επένδυσης ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, που κινείται από τα funds Europe Capital και MGPA και προβλέπει την αστική ανάπλαση (sic) με την κατασκευή κτιρίων πολιτισμού, εμπορίου και αναψυχής, σε επιφάνεια 52.000 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 26 στρεμμάτων στη λεωφόρο Κηφισού και Λένορμαν.

SON A.E. SERRA - STAR DOME

Επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή σε εμπορικό

κέντρο του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου στο Γαλάτσι!

Το πρόβλημα της... μεγαλόπνοης επένδυσης είναι ότι «τόσο τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος εμποδίζουν τη μετατροπή του κλειστού γυμναστηρίου σε εμπορικό κέντρο».

ΚΑΠΕΡΩΝΗ BPG - ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

Επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ με πρωτοβουλία της Δημοτι­κής Επιχείρησης Ανάπτυξης Λαυρεωτικής σε συνεργασία με τον διεθνή όμι­λο EUROP INVEST, για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου καταστημάτων.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

REINVEST

Επένδυση ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ σε Φλώρινα και Φθιώτιδα για την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικά 39 μεγαβάτ.

Η επένδυση είχε προχωρήσει σε σημα­ντικό βαθμό, μέχρι που 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις ανακάλυψαν ότι είχε δοθεί άδεια για την κατασκευή των αιολικών πάρκων σε περιοχή απολύτου προστασίας ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 και προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οι εργασίες έχουν σταματήσει, ενώ το θέμα έχει προκαλέσει και διπλωματικό «επεισόδιο», αφού οι Ελβετοί και Δανοί επενδυτές και αξιωματούχοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν κάνει τόσο χοντρό λάθος στη χωροθέτηση ενός τόσο μεγάλου έργου.

GAMESA - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Επένδυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευ-ρώ για την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 39,1 μεγαβάτ.

Η αδειοδοτική διαδικασία έχει παγώσει γιατί, λόγω «της αρνητικής τοποθέτησης των τοπικών αρχών», η Περιφέρεια δεν εξέ­φρασε ούτε αρνητική ούτε θετική γνώμη.

ACCIONA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ -ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ 3&4

Έργο ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για αιολικό πάρκο ισχύος 40 μεγαβάτ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, το πρόβλημα έγκειται στην καθυστέρηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

◆ Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προωθούνται επίσης 5 επενδυτι­κά σχέδια από τις εταιρείες EDF EN, SOLAR RESERVE, SUNRAY RENEWABLE ENERGY, VOLTALIA και ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA - ΔΙΑ­ΣΥΝΔΕΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, συνολικού ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να αντι­μετωπίζουν ισχυρά προβλήματα.

OΡΥΧΕΙΑ

ELDORADO COLD -ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΜΒΕ

Επένδυση 80 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή ράβδων χρυσού και αργύ­ρου, που σέρνεται εδώ και 10 χρόνια, και όχι τυχαία... Οι αρχές των Νομών Έβρου και Ροδόπης είναι αρνητικές και προβάλ­λουν ως επιχείρημα τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου