Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Γερμανία : Η αποδοχή των μεταναστών...το κλειδί

Ford, McDonald, Exxon, IBM ή Burger King είναι οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρουσίασε χθες στη Φραγκφούρτη την ετήσια έκθεσή του.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία, η οικονομική κρίση χτύπησε και τους αμερικανικούς κολοσσούς που εδρεύουν στη Γερμανία. Έτσι το 2009 μειώθηκε ο τζίρος των 50 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων κατά 1/10 αγγίζοντας τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Φρεντ Ίρβινγκ, πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου, εκτιμά: «Ευτυχώς που φέτος έχουμε μια θετική ανάκαμψη. Η πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων εκτιμά όμως ότι η ανάκαμψη αυτή θα είναι προσωρινή. Η αιτία είναι απλή: δεν γίνονται δομικές αλλαγές στη Γερμανία.»

Η Γερμανία παίζει «ρόλο ατμομηχανής» στην οικονομική ανάκαμψη

Ο κ. Ίρβινγκ παραδέχεται ωστόσο ότι το κλίμα των μικρομεσαίων, της αγοράς και των καταναλωτών είναι αισιόδοξο και προφανώς καλύτερο από τις ΗΠΑ.

Στο ζήτημα της ανάκαμψης η ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Επιμελητηρίου διαπιστώνει ότι η Γερμανία στη σημερινή οικονομική συγκυρία παίζει «ρόλο  ατμομηχανής». Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: πέρσι κατέλαβε την 1η θέση η αυτοκινητοβιομηχανία Ford με 17 δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο, ακολουθούμενη από την Opel θυγατρική της General Motors με 12 δισεκατομμύρια τζίρο και τις θυγατρικές των πετρελαϊκών κολοσσών Exxon και ConocoPhilips.

Ισχυρότερος εργοδότης παραμένει όμως η αμερικανική αλυσίδα φαστ-φούντ McDonald με 60.000 εργαζόμενους, ακολουθούμενη από την Ford με 24.000 εργαζόμενους και την Burger King με 23.000 εργαζόμενους. Μαζί με την IBM και την Opel οι παραπάνω επτά αμερικανικές επιχειρήσεις απασχολούν γύρω στους 150.000 εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι στο μέλλον θα υπάρξει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η αποδοχή των μεταναστών...το κλειδί

Ο Ότμαρ Ντέμπαλντ, διευθύνων σύμβουλος της Procter & Gamble και αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπογραμμίζει: «Πάνω από τις μισές αμερικανικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι στο μέλλον η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα είναι το μεγάλο φρένο στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στη Γερμανία. Ασφαλώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές από κρατίδιο σε κρατίδιο και από κλάδο σε κλάδο. Οι ανησυχίες εστιάζονται στην έλλειψη μηχανικών που προβλέπεται ότι θα υπάρξει στη νότια Γερμανία σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και σε αυτοκινητοβιομηχανίες. Ευτυχώς όμως που η αυτή τη στιγμή η εικόνα παραμένει σταθερή.»

Ως βασική αιτία αυτής της έλλειψης θεωρείται από τους αναλυτές και τους οικονομολόγους το δημογραφικό πρόβλημα. Η μόνη λύση που βλέπουν και συνιστούν ανεπιφύλακτα οι Αμερικανοί επιχειρηματίες είναι η εισαγωγή εξειδικευμένων μεταναστών. Άποψη που ενστερνίζεται και ο Γερμανός αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου: «Εάν επιθυμούμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση  κοινωνίας και πολιτικής για να δρομολογηθεί βιώσιμη λύση και όχι προσωρινή. Εδώ πρέπει να βοηθήσουν λοιπόν τόσο η γερμανική κοινωνία, όσο και οι Γερμανοί πολιτικοί, ώστε να ενταθεί εκ μέρους της κοινωνίας μας η διαδικασία ενσωμάτωσης και ικανότητα αποδοχής των εργαζόμενων με μεταναστευτική καταγωγή.»

Τέλος η ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας κινούνται στη Γερμανία με ανοδικούς ρυθμούς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου