Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ράιχενμπαχ: Ο σκληρός σοσιαλδημοκράτης τεχνοκράτης με τα γκριζοπράσινα μάτια

  • reichenbach-horst-660_2Ο στοχαστικός και ολιγόλογος τεχνοκράτης Χορστ Ράιχενμπαχ είναι θιασώτης της άποψης πρώτα ευημερούν οι αριθμοί και μετά οι άνθρωποι, υπό την έννοια ότι αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος να επιτύχεις την ανάπτυξη που θα φέρει την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επισήμως δεν θα είναι παρά μόνον ο τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος θα βοηθά τη χώρα στην προσπάθειά της να βγει από το οικονομικό της αδιέξοδο. Ουσιαστικά θα είναι ο τοποτηρητής των Βρυξελλών ο οποίος θα εγκρίνει κάθε απόφαση και θα ελέγχει την εφαρμογή της, καθώς οι δανειστές της Ελλάδας έχουν διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Σε κάθε περίπτωση ο Χόρστ Ράιχενμπαχ (Horst Reichenbach), o σκληρός σοσιαλδημοκράτης με τα γκριζοπράσινα μάτια θα αποτελέσει για πολλά χρόνια -εκτός απροόπτου- ένα πρόσωπο που θα μας γίνει εξαιρετικά οικείο.

Από το Κίελο στις Βρυξέλλες

Γεννημένος στο λιμάνι του Κιέλου, στην τότε Δυτική Γερμανία, το 1945, αρχικά σπούδασε μαθηματικά και οικονομία στο Κίελο και στο Αμβούργο. Πήρε το μάστερ στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στο Λονδίνο του Καναδά και το διδακτορικό του στα Οικονομικά στο Κίελο. Εργάστηκε στην Κομισιόν για 30 χρόνια όπου περνώντας από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας έφτασε στη θέση του γενικού διευθυντή. Αποτέλεσε στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ηγέτη των Βρετανών Εργατικών Νιλ Κίνοκ. Με τη συνταξιοδότησή του το 2004 κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης με έδρα το Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης παραμονής του στις Βρυξέλλες γνώρισε τη σύζυγό του, Ντάγκμαρ Ροτ Μπίερεντ, ευρωβουλευτή του SPD από το 1989, με την οποία έχει τρία παιδιά. Γεννημένη στις 21 Φεβρουαρίου του 1953 στη Φρανκφούρτη, σπούδασε δικηγόρος, και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρώτα οι αριθμοί, κατόπιν οι άνθρωποι

Ο στοχαστικός και ολιγόλογος τεχνοκράτης Χορστ Ράιχενμπαχ είναι θιασώτης της άποψης πρώτα ευημερούν οι αριθμοί και μετά οι άνθρωποι, υπό την έννοια ότι αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος να επιτύχεις την ανάπτυξη που θα φέρει την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η απόφαση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να τον τοποθετήσει ως επικεφαλής της task force (ομάδα κρούσης) ελήφθη τον Ιούλιο. Μαζί του θα έχει τον πρώην γενικό διευθυντή εσωτερικής αγοράς της Κομισιόν, Γιούργκεν Χόλμκβιστ, και τον βοηθό του, Ντέιβιντ Ράιτ καθώς και περίπου 30 εμπειρογνώμονες.

Τι θα κάνει στην Ελλάδα

Η ad hoc ομάδα υπό τον κ. Ράιχενμπαχ θα προσφέρει τεχνική βοήθεια και θα εργάζεται πάνω σε διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ομάδα δράσης «έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο» και «δεν θα είναι επιθεωρητές, ούτε ελεγκτές».

Ωστόσο θα υποβάλει εκθέσεις προόδου και θα κάνει συστάσεις τις οποίες θα γράφουν και αποσπασμένοι υπάλληλοι από τα κράτη - δανειστές. Ο κύριος ρόλος της ομάδας δράσης είναι:

1. να εντοπίζει και να συντονίζει -σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και δεχόμενη τη συμβολή άλλων κρατών-μελών- την τεχνική βοήθεια που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα

2. να συνδράμει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στον καθορισμό των λεπτομερειών για το είδος της τεχνικής βοήθειας που θα παρασχεθεί

3. να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και να προτείνει λύσεις με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση/κατάρτιση

4. να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου προς την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές. Η πρώτη από τις εκθέσεις αυτές θα εξετάζει μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, συμπεριλαμβανομένου συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγράμματος και θα αποσταλεί στην Επιτροπή και στις ελληνικές αρχές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Πρωτα ευημερουν οι αριθμοι και μετα οι ανθρωποι;! Κατι τετοιες αρλουμπες λενε και τους ριχνουν τους ρομαντικους. Οταν ευημερουν οι αριθμοι ΔΕΝ ευημερουν οι ανθρωποι. Απλο παραδειγμα. Οταν ευημερει η κερδοφορια, πως ακριβως θα ευημερησει και ο εργαζομενος; Στην κριση οπου μειωνονται οι πωλησεις (και αυξανονται οι τιμες γιατι πληθωρισμος παντα υπαρχει), θα του μειωνεται ο μισθος για να διατηρηθει η κερδοφορια. Στην αναπτυξη που αυξανονται οι πωλησεις (και οι τιμες), ο μισθος στην καλυτερη θα παραμενει ο ιδιος για να αυξηθει η κερδοφορια (αλλιως τι σκ@τ@ αναπτυξη εχουμε;). Σε ολη την φαση του οικονομικου κυκλου ο απλος πολιτης βγαινει ζημιωμενος, ολο και περισσοτερο καθως περνα ο χρονος απο αυτη την ιδεολογια. Κατι τετοιοι τρομαζουν και τους σκληροπυρηνικους καπιταλιστες (βασικη αρχη του υγιους καπιταλισμου, αυτη της ανταμοιβης, αυξηθηκε η κερδοφορια, συνεβαλε και ο εργαζομενος, ας τον ανταμειψω). Τελος, ας μην ξεχναμε οτι η οικονομια δημιουργηθηκε απο τον ανθρωπο για να τον υπηρετει και οχι το αντιστροφο. Να κατι βασικο που ξεχνα ο "κυριος". Κατι τετοια ατομα πρεπει οπωσδηποτε να στειρωνονται. Δεν πρεπει να υπαρχει εμπιστοσυνη στην φυσικη επιλογη. Μπορει να τους επιτρεψει να διαιωνιστουν και θα μας χαλασουν την εξελιξη του ανθρωπινου ειδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή