Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Μπαρόζο: Περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες

mparozo Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστηρίζει ότι μόνες τους οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος

Σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο Ζ. Μ. Μπαρόζο τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών και προαναγγέλλει για τις επόμενες εβδομάδες την κατάθεση προτάσεων στην κατεύθυνση καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Η ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να κυβερνηθεί σοβαρά στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής απλώς με δυο ετήσιες συνόδους των ευρωπαίων ηγετών. «Είναι ψευδαίσθηση», λέει χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει «επιπόλαιο» τον τρόπο που πολλές χώρες μέλη προσλαμβάνουν την ευθύνη τους έναντι της Ευρώπης.

Ενίσχυση των θεσμών

Υπάρχουν λόγοι για την ύπαρξη ανεξάρτητων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως είναι η Κομισιόν, το Ελεγκτικό Συνέδριο, λέει και προσθέτει: «Το να αφήνεις τους κανόνες για μια σταθερή ευρωζώνη αποκλειστικά στα χέρια των χωρών μελών είναι κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει». Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσα από τους θεσμούς της και όχι σε αντιπαράθεση μαζί τους. «Σε διαφορετική περίπτωση θέτουμε σε κίνδυνο όχι μόνον το ευρώ, αλλά την Ένωση στο σύνολό της», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαρόζο προαναγγέλλει για τις επόμενες εβδομάδες την κατάθεση προτάσεων στην κατεύθυνση καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Η Ένωση «μπορεί να πείσει μόνον εάν έχει ισχυρούς θεσμούς». Παράλληλα σκοπεύει να επεξεργαστεί «δυνατότητες» για αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του EFSF.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. ΟΧΙ κυρ-Μπαρόζο! Η εξουσία στους λαούς, στα έθη και στα έθνη της Ευρώπης!

    Π.χ., υπάρχει στην Ελλάδα η άμεση Ανάγκη γιά την νομική θεσμοθέτηση του Δήμου Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών διότι, αναξάρτητα από το τι πολίτευμα ο ελληνικός λαός τελικά θα επιλέξει μετά την ανατροπή του νυν σαθρού πολιτικού συστήματος της δυναστικής κομματοκρατίας, π.χ., αισυμνητεία ή αιρετή τυραννία, μερική αντιπροσώπευση, πλήρη ή ολική αντιπροσώπευση, αυθεντική ή γνήσια δημοκρατία, ριζοσπαστική δημοκρατία, λαοκρατία κλπ, πρέπει ο λαός να μπορεί να το πράξει νομικά και νόμιμα. Υπάρχει δηλαδή άμεση Ανάγκη να οργανωθεί πρώτα ο ελληνικός λαός, επίσης νομικά και νόμιμα, ώστε:

    α) Ανεξαρτήτως πολιτεύματος, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος να ανήκει, δηλαδή να είναι κτήμα, της θεσμισμένης νομικά και νόμιμα ελληνικής κοινωνίας σε Δήμο Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών. Μόνον έτσι μπορεί η ελληνική κοινωνία να είναι ο εντολέας του πολιτικού συστήματος, με την εκάστοτε κυβέρνηση αμέσως ανακλητών αρίστων να πράττει μόνον ως ο εντολοδόχος της ελληνικής κοινωνίας.

    β) Η ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσα θεσμισμένης ΑΟΖ, να ανήκει, δηλαδή να είναι κτήμα, του ελληνικού λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή