Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Στο χείλος του γκρεμού τα χρηματιστήρια

ΚΡΑΧΚρίσιμες οι σημερινές συνεδριάσεις, φόβοι για πρόκληση "χιονοστιβάδας"

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται τώρα οι χρηματιστηριακές αγορές και οι σημερινές συνεδριάσεις θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες, κι αν η πτώση συνεχισθεί είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί "χιονοστιβάδα" με απρόβλεπτη κατάληξη και ανυπολόγιστες παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία και στις επιχειρήσεις. Κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία πανικού.

Οι φόβοι για νέα παγκόσμια ύφεση, η αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στις ΗΠΑ, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Η σκυτάλη της πτώσης πέρασε σήμερα στις ασιατικές αγορές, που καταγράφουν μεγάλες απώλειες υπό την πίεση μαζικών ρευστοποιήσεων. Με αγωνία αναμένεται τώρα η πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που βρέθηκαν χθες στα πρόθυρα κράχ, με τον DAX να υποχωρεί έως και -7%.

Ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο καθίστανται τα γερμανικά ομόλογα, στα οποία μετακινούνται κεφάλαια, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να ανεβαίνουν και οι αποδόσεις να υποχωρούν αντιστοίχως. Στο 2,06% πέφτει σήμερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού χρεογράφου.

Σε τεντωμένο σχοινί και το ΧΑ, που αναμένεται ότι θα ακολουθήσει κατά πόδας τις ευρωπαϊκές αγορές, σέρνοντας ένα επιπλέον "ψυχολογικό φορτίο" - τις ανησυχίες για το αποτέλεσμα των ελέγχων της τρόικας σε δημοσιονομικά και τράπεζες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου