Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Διασυρμός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά από διαρροή συνομιλιών

Πρώην αρχηγός Τουρκικών ΕΔ: "είμαστε κότες"

Σοκ έχει προκληθεί στην Τουρκία, μετά την διαρροή στο διαδίκτυο μέρους της ομιλίας του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Ίσικ Κοσάνερ, όπου παραδέχεται τα τραγικά λάθη και τις γκάφες που κάνει ο Tουρκικός Στρατός στις συμπλοκές του με το ΡΚΚ

Αξιωματικοί εγκαταλείπουν τα όπλα τους και φεύγουν μόλις βρεθούν αντιμέτωποι με Κούρδους αντάρτες...

2 κούρδοι αντάρτες κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν 30 Τούρκους στρατιώτες!

O Ισίκ Κοσάνερ, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, είναι... ιδιαίτερα καυστικός και για τους αξιωματικούς -κυρίως των μηχανοκίνητων μονάδων. Στην ομιλία του ότι υπάρχουν αξιωματικοί που μόλις γίνει μια μάχη παρατούν τα όπλα τους και φεύγουν!

« Όταν ο αρχηγός της ομάδας που έχω στείλει για επιχείρηση είναι ο πρώτος που με την πρώτη σφαίρα που πέφτει αφήνει το όπλο και φεύγει, εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Σημαίνει πως εμείς δεν έχουμε κάνει την απαραίτητη εκπαίδευση… αν ο αρχηγός φεύγει είναι λογικό να πέφτει το μέτωπο. Εδώ ήρθαν δυο άτομα από απέναντι και μας πήραν ομήρους 30 άτομα. Ρεζίλι! Δεν είναι δυνατόν! Μετά το όπλο που άφησε ο αρχηγός μας το δείχνουν στο κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο». Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έγινε το 2010 στην περιοχή Λίτζε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο πρώην αρχηγός φέρεται ότι αποκαλύπτει πως τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτώσει κατά λάθος άτομα από τη δίκη τους μονάδα, καθώς νόμιζαν ότι ήταν Κούρδοι αντάρτες.

Ο Κοσάνερ επίσης αναφέρει πως δεν υπάρχει συντονισμός στον τουρκικό στρατό. Αναφερόμενος στη μάχη του Χάντεπε, όπου ο τουρκικός στρατός έχασε ε7 άνδρες, λέει: «Γίνεται η σύγκρουση. Εδώ πολλές φορές ο αρχηγός πτήσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν συντονίστηκε με τον αρχηγό που έδινε μάχη στο μέτωπο».

Ο πρώην τούρκος επιτελάρχης τονίζει πως σε πολλά σημεία της επικράτειας ο στρατός έχει τοποθετήσει νάρκες τις οποίες δεν γνωρίζει όμως που βρίσκονται. «Εδώ δεν έχουμε κρατήσει σημειώσεις για τις νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στα σύνορα. Υπήρξε άνθρωπος που περνούσε από εκεί και τις πάτησε. Έχει τύχει να καλέσω ειδική μονάδα για να τις καθαρίσει. Τώρα πώς γίνεται να έχουν τοποθετηθεί πριν από 10-20 χρόνια και να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται;»

Τραγικό είναι πάντως πως στη γειτονική χώρα υπέκλεπταν και συνομιλία του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, η συνομιλία του Κοσάνερ έχει γίνει πριν από 13 μήνες, στην πόλη Τούντζελι.

 

ΠΙΚΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

Πικρές ομολογίες από τον διοικητή

Διέρρευσαν στο διαδίκτυο συνομιλία που είχε ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ισίκ Κοσανέρ με κάποιους αξιωματικούς με θέμα τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Στο ηχητικό αυτό ακούγεται να γίνεται αξιολόγηση σχετικά με κάποιες ιδιαίτερα γνωστές στην κοινή γνώμη επιθέσεις, στις οποίες υπήρξαν και αρκετοί νεκροί.

Αυτά που αναφέρει ο Κοσανέρ είναι – εν συντομία- τα εξής :

Τοποθετήσαμε ανεξέλεγκτα νάρκες

Δεν υπάρχει καν σήμανση στα σύνορα. Πάει ο άλλος και πατά. Χωρίς να είμαστε ενήμεροι έστειλαν ομάδα. Ήρθαν κι από την Άγκυρα. Τις τελείωσαν με τη σειρά. Δεν ξέρω, τέλειωσαν ή ακόμη συνεχίζουν ; Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράματα, ποιος τα τοποθέτησε αυτά ; Εμείς. Αν πω τώρα στους αρμόδιους πως ¨Οι δικοί μας είχαν τοποθετήσει νάρκες. 10-20 χρόνια πριν. Τις παράτησαν κι έφυγαν¨, τι θα πούνε ; Δεν θα πούνε, όταν τις βάζατε που είχατε το μυαλό σας ; Δυστυχώς εμείς δεν ήμασταν που τις βάλαμε ;

Μερικές φορές δεν υπάρχει ενότητα στην διοίκηση

Ένα από τα θέματα που μας στενοχωρεί είναι ότι μερικές φορές δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ενότητα στην διοίκηση. Όπου υπάρχει κάποια στρατιωτική επιχείρηση, κάποια επίθεση κ.λ.π. εκεί θα υπάρχει οπωσδήποτε και μια διοίκηση. Η υπεύθυνη για την περιοχή. Αποτελεί μεγάλο δώρο ότι μπορούμε να παίρνουμε εικόνες από τα ΙΗΑ (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα). Όταν έχουμε κάπου περιστατικό μπορούμε με ένα ΙΗΑ να βλέπουμε βήμα βήμα τι γίνεται από την οθόνη, έτσι ; Μπορούμε. Ο διοικητής που βλέπει τις εικόνες οπωσδήποτε θα επεμβαίνει, θα πρέπει να διοικεί τις μεταφορές. Το λέω γιατί έχουμε ενώπιον μας ένα παράδειγμα. Να μην ξανακάνουμε αυτό το λάθος. Στο περιστατικό που έγινε στο Χάντεπε υπεύθυνος διοικητής ήταν ο διοικητής της πρώτης ταξιαρχίας και βρισκόταν στην περιοχή. Ο αξιωματικός όμως που ήταν μπροστά στην οθόνη δεν είχε αρμοδιότητα να επέμβει. Έτσι υπήρξε έλλειψη συντονισμού και δεν μπορέσαμε να επέμβουμε έγκαιρα

Αν φεύγει από τη θέση του ο διοικητής ομάδας

Δεύτερο σημαντικό θέμα φίλοι. Στο επίπεδο μεταφοράς και διοίκησης μικρών μονάδων είμαστε πολύ αδύναμοι. Εξαιρώ την Στραοχωροφυλακη, τους JÖH κ.λ.π. Εκείνοι πραγματικά πλέον έχουν γίνει πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Τα λόγια μου δεν αφορούνε εκείνους, αλλά αντίθετα περισσότερο τους δικούς μας. Εάν σε επίπεδο μικρών μονάδων ο διοικητής της ομάδας δεν μπορεί να κάνει μια μεταφορά στρατιωτών, ε τότε η δουλειά αρχίζει και χαλάει. Δεν λένε ότι ένα πέταλο σώζει ένα άλογο ; Και ένα άλογο μπορεί να σώσει μια στρατιά κ.λπ. Και εντέλει σώζεται η πατρίδα. Αυτό λοιπόν το πέταλο είναι η ομάδα των κομάντο μας. Οι ομάδες των κομάντο μας είναι σχεδόν όλες μηχανοκίνητες, εάν εκεί η ομάδα μας δεν μένει σταθερή, εάν δεν μπορούμε να σταθούμε επικεφαλής τους σταθερά, τότε αρχίζει να ξηλώνεται η κάλτσα. Γιατί το λέω αυτό ; Εάν ο διοικητής ομάδας που έχω τοποθετήσει εγώ, παρατά το όπλο στη θέση του και φεύγει, ε τότε δεν μπορούμε να ¨τρέξουμε¨ αυτή την ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρείχαμε την σωστή εκπαίδευση. Υπάρχουν και βαθμοφόροι στην ομάδα, εάν και εκείνοι παρατάνε τα όπλα τους και φεύγουν από την θέση τους, φυσικά και θα χαθεί η θέση, φυσικά και θα έχουμε θύματα. Έχουμε ρεζιλίκια του τύπου να έρχονται 2 άτομα από απέναντι και 30 στρατιώτες να διαφεύγουν. Δεν είναι δυνατόν.

…………………….

Πυροβολήσαμε στρατιώτη μας στο μέτωπο

Δεν υπάρχουν ηγέτες στην πιάτσα. Το πιο πικρό είναι αυτοί που παρατάνε τα όπλα και φεύγουν. Το κανάλι Roj TV δείχνει ακόμα και τους αριθμούς των όπλων. Αν εγώ ήμουν στην θέση εκείνου του βαθμοφόρου δεν θα αισθανόμουν άνθρωπος. Κι όμως ο άνθρωπος δεν ντρέπεται. Με αυτούς δουλειά δεν γίνεται. Διότι όπωτε ζορίζεται σηκώνεται και φεύγει. Και έτσι εισέρχονται στις θέσεις μας και έχουμε ένα σωρό μάρτυρες. Φίλοι πλέον όλα είναι ανοιχτά μπροστά στον κόσμο. Κοιτάξτε έχω το παράδειγμα στα χείλη μου και δεν θέλω να το πω. Εάν δεν στηριχτούνε αυτές οι ομάδες, ο άλλος βλέπει μια σκιά και αμέσως πυροβολεί. Μετά αρχίζουν όλοι όσοι άκουσαν να πυροβολούνε, επειδή δήθεν δεχτήκαμε επίθεση. Και πυροβολούμε τον φίλο μας, τον στρατιώτη μας στο μέτωπο. Το ξέρετε ότι έτσι έγινε, δεν το ξέρετε ; Παρακολουθείτε το περιστατικό. Πλέον δεν είναι σαν παλιά, ο καθένας έχει στην τσέπη του ασύρματο. Θα προειδοποιήσεις πως πυροβολείς να σωπάσουν όλοι. Θα ακούσουνε όλοι και δεν θα συμβεί τίποτε σε κανέναν. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε με την εκπαίδευση. Αν προσέξετε ο άνθρωπος κατά το κέφι του λέει πυροβόλα. Και άιντε όλοι στα όπλα γιατί δήθεν δεχόμαστε επίθεση. Και έναν αθώο στρατιώτη μπαμ και στο μέτωπο. Εμείς είμαστε υπαίτιοι για αυτό.

………………….

Η κατάσταση μας είναι ντροπή

Πηγαίνοντας σε σύγκρουση πρέπει να έχουμε τις θέσεις βολής. Αυτό φάνηκε και στις εικόνες του ΙΗΑ από το Χάντεπε. Έτρεξαν και μπήκαν μέσα έτσι δεν είναι ; Υπήρχε κάποιος που να παρατηρεί. Πιθανότατα υπήρχε. Και έρχεται ο άλλος και πετά πάνω τους χειροβομβίδα. Μια κατάσταση-ντροπή. Και ο λόγος είναι διότι δεν υπάρχουν ηγέτες. Για αυτό φτάσαμε σε αυτό το χάλι. Προσέξτε αυτά δεν χρειάζεται καν να τα λέω. Όλοι μας είμαστε στρατιωτικοί και διοικητές. Είμαστε πολύ αδύναμοι σε αυτό το σημείο

……………..

Εφ. Χουριέτ 24-8-2011

Πηγές: onalert.gr, tourkikanea.gr, greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου