Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε συγκεκριμένους όρους στην Ιταλία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Ιλ Κοριέρε ντέλα Σέρα", αναφέροντας τα αιτήματα για ταχείες ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως των δημοτικών εταιρειών, και για μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Οι απαιτήσεις αυτές διατυπώθηκαν στον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μια "μυστική" επιστολή που εστάλη μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής και υπογράφεται από τον κυβερνήτη της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα τον διαδεχθεί το Νοέμβριο, γράφει η "Κοριέρε".
Η επιστολή, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει οιονεί "πρόγραμμα διακυβέρνησης", απαριθμεί τα "μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, ακόμη και τα νομοθετικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν" -- νομοθετικά διατάγματα ώστε να "επιταχυνθεί η εφαρμογή τους".
Η "Κοριέρε" επισημαίνει πως οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν από την Ιταλία, στη δήλωση που εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής, να υιοθετήσει τα αναγγελθέντα μέτρα "από τώρα ως το τέλος Σεπτεμβρίου".
Σχετικά με την επιστολή αυτή, η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση διευκρινίσεις: "Τι μας ζητούν στ' αλήθεια η ΕΚΤ και οι διεθνείς θεσμοί; Μια κυβέρνηση ανίσχυρη, εντελώς απαξιωμένη και πλέον υπό κηδεμονία οφείλει τουλάχιστον να πει ποια είναι η πραγματική κατάσταση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Σύμφωνα με την "Κοριέρε", η ΕΚΤ ζητάει από την Ιταλία να επιταχύνει την απελευθέρωση της οικονομίας της και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών εταιρειών, οι οποίες στην Ιταλία συχνά διαχειρίζονται τις δημόσιες μεταφορές, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη διανομή ηλεκτρικού και φυσικού αερίου κ.λπ..
Η ΕΚΤ μιλάει επίσης για πρώτη φορά, σύμφωνα με την "Κοριέρε", για την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η ιταλική αγορά εργασίας, μπαίνοντας σε λεπτομέρειες: "Λιγότερη αυστηρότητα στις συμβάσεις αόριστης διάρκειας, παρεμβάσεις στη δημόσια απασχόληση, τροποποίηση ενός συστήματος βασισμένου στην ακραία ευελιξία των νέων και των υποαπασχολούμενων έναντι μιας πλήρους προστασίας των άλλων, συμβάσεις εργασίας που να προωθούν την παραγωγικότητα".
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου