Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Υποψία inside information σε ρευστοποίηση ομολόγων από Deutsche Bank/Ακερμαν

akermanΣτοιχεία που προκαλούν ερωτηματικά για τον ρόλο της Deutsche Bank και του επικεφαλής της Γιόζεφ Ακερμαν αποκαλύπτει το Bloomberg: Ενα μήνα πριν απο τις αποφάσεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, ο Γερμανός τραπεζίτης - που είναι και σύμβουλος στην εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων - "απάλλαξε" εγκαίρως την τράπεζά του από το 70% των ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας που κατείχε στις αρχές του χρόνου.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε "εσωτερική πληροφόρηση", ή σε σωστές προβλέψεις για την εξέλιξη της κρίσης χρέους. Εγείρει πάντως και ερωτηματικά, καθώς στο ρόλο του Ακερμαν ως επικεφαλής της Deutsche Bank και παράλληλα ως συμβούλου της κυβέρνησης για το χειρισμό της κρίσης χρέους, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Εν πάση περιπτώσει, Deutsche Bank και Ακερμαν μπορεί να κατηγορηθούν για αξιοποίηση εσωτερικής εμπιστευτικής πληροφόρησης.

Πάντως οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να απορρίψουν τέτοιες κατηγορίες. Κατά την ερμηνεία του Ντέρκ Μπέκερ, αναλυτή της γερμανικής Kepler Capital Markets, οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Deutsche Bank "πρόβλεψε σωστά" ότι τα ιταλικά ομόλογα θα καταρρεύσουν.

Σε παλιότερες δηλώσεις του, ο Άκερμαν είχε μιλήσει για το διττό ρόλο που έχει -επικεφαλής της Deutsche Bank και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης απαντώντας:

«Ολοι με κατηγορούν για τις ιδιαίτερες σχέσεις που δημιουργεί ο ρόλος του συμβούλου. Αυτό που λέω πάντοτε είναι ότι παραμένω κατ'αρχάς ένας εργαζόμενος της Deutsche Bank και δεν μπορώ να δώσω συμβουλές που θα βλάψουν την τράπεζα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου