Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

“Παγκόσμιο νόμισμα” προτείνει η Κίνα

  • World-Currency-economist“Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής επιτήρηση επί του θέματος του αμερικανικού δολαρίου και ένα νέο, σταθερό και εξασφαλισμένο παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα ενδεχομένως να είναι μια επιλογή ώστε να αποτραπεί μια καταστροφή που θα οφείλονταν σε οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα”

Για «εθισμό στο χρέος» και «μυωπικούς» πολιτικούς καβγάδες κατηγόρησε τις ΗΠΑ η Κίνα, δηλώνοντας πως ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο σταθερό παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα.

Σε έναν ιδιαίτερα σκληρό σχολιασμό του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, η Κίνα έδωσε ουσιαστικά τα πρώτα της επίσημα σχόλια για την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από την S&P.

«Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα χρέους και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των assets που έχει η Κίνα σε δολάριο», ανέφερε το σχόλιο του Xinhua.

Η Κίνα απηύθυνε παράλληλα έκκληση στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν «κοινή λογική» για να «θεραπεύσουν τον εθισμό τους στα χρέη», μειώνοντας τις αμυντικές και κοινωνικές δαπάνες.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμβιβαστεί με το οδυνηρό γεγονός ότι οι παλιές καλές ημέρες, όταν μπορούσε απλώς να δανειστεί και να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, έχουν περάσει», τονίζει το Xinhua.

Η Κίνα τόνισε επίσης ότι περαιτέρω υποβαθμίσεις της αξιολόγησης των ΗΠΑ πολύ πιθανό να υπονομεύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να πυροδοτήσουν νέους γύρους οικονομικών αναταράξεων.

«Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής επιτήρηση επί του θέματος του αμερικανικού δολαρίου και ένα νέο, σταθερό και εξασφαλισμένο παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα ενδεχομένως να είναι μια επιλογή ώστε να αποτραπεί μια καταστροφή που θα οφείλονταν σε οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα», ανέφερε το Xinhua.

Οι κινέζοι οικονομολόγοι δηλώνουν πως η υποβάθμιση των ΗΠΑ αποτελεί μεγάλο κίνδυνο τια για χρηματοοικονομικές αγορές και ανέμεναν πως αυτό θα ωθήσει την Κίνα, την μεγαλύτερη κάτοχο αμερικανικών ομολόγων, να επιταχύνει την διαφοροποίηση των συμμετοχών της.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα η Κίνα είχε απευθύνει έκκληση στην Ουάσινγκτον να ενεργήσει με υπευθυνότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η αβεβαιότητα στην αγορά αμερικανικών ομολόγων θα υπονομεύσει το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και την παγκόσμια ανάπτυξη. Επιπλέον, το Πεκίνο έχει επανειλημμένως ζητήσει από την Ουάσινγκτον να προστατέψει τις επενδύσεις σε δολάρια, τα οποία οι αναλυτές υπολογίζουν ότι αντιπροσωπεύουν τα δυο τρίτα των αποθεμάτων ύψους 3,2 τρις. δολαρίων της Κίνας σε ξένο νόμισμα.

--- Ινδία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ινδία, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας δήλωσε πως η υποβάθμιση των ΗΠΑ δημιουργεί μια σοβαρότατη κατάσταση. «Θα πρέπει να αναλύσουμε (την υποβάθμιση). Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και δεν υπάρχει κέρδος να γίνονται δηλώσεις χωρίς προετοιμασία», δήλωσε ο κ. Pranab Mukherjee.

--- Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες από την πλευρά τους, δια του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, δήλωσαν πως β, παρά την υποβάθμιση, τονίζοντας πως τα αμερικανικά ομόλογα εξακολουθούν να θεωρούνται «ασφαλές καταφύγιο».

---Ευρώπη

Στην Ευρώπη τώρα, η πρώτη αντίδραση ήλθε από τη Γαλλία. Πηγή που πρόσκειται στον γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Baroin, δήλωσε ότι η Γαλλία έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να εφαρμόσουν το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της μείωσης του χρέους και της ανάπτυξης, ενώ δήλωσε πως οι γαλλικές αρχές θα παρακολουθούν πολύ στενά τις αγορές και ότι θα βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τους ξένους εταίρους

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου