ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις αλλά και ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ανακοίνωση της Moody'Αs –αργά το βράδυ της Παρασκευής– ότι θέτει υπό εξέταση την αξιολόγηση της χώρας και ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμισή της. Αυτή τη στιγμή η Ιταλία «βαθμολογείται» από τη Moody'Αs στο «Aa2», με τον οίκο αξιολόγησης να υποστηρίζει ότι θέτει υπό αναθεώρηση αυτήν την εκτίμηση εξαιτίας τριών λόγων. Πρώτον, το γεγονός ότι η ιταλική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες προκλήσεις και μάλιστα σε μία περίοδο έντονων μακροοικονομικών αδυναμιών. Δεύτερον, η Moody'Αs θεωρεί ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του απαραίτητου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του χρέους της χώρας και κυρίως η διατήρησή του σε «βιώσιμα επίπεδα». Τρίτον, η Moody'Αs φοβάται ότι οι δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στις χρηματοδοτικές αγορές αποτελούν έναν ακόμη ισχυρό κίνδυνο για κράτη με υψηλά χρέη.
Ο ιταλικός Τύπος ασχολήθηκε χθες εκτενώς με το όλο θέμα, με την «Il Sole 24 Ore», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, να υποστηρίζει στο κεντρικό της άρθρο ότι «η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει, ήδη, αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών τόσο στα υπουργεία όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές της τάξης των 5 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-14 και με επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση κατά 2,1 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα».
Τις απόψεις του για το θέμα εξέφρασε και ο γνωστός (και μόνιμα απαισιόδοξος) οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι αιτίες, στις οποίες έκανε αναφορά ο οίκος Moody's (υψηλό χρέος, άκαμπτη αγορά εργασίας, περιορισμένη ανάπτυξη, αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία) είναι όλες αληθείς. Οι επείγουσες δομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν σε μια περίοδο κατά την οποία η ιταλική κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα προσωπικά προβλήματα του ηγέτη της. Κατά συνέπεια, «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη δύναμη και ούτε την ικανότητα για να προσδώσει στις μεταρρυθμίσεις την αναγκαία δύναμη και συνοχή».
Οι αναλυτές, τονίζουν, όμως, ότι η κυβέρνηση του «καβαλιέρε» βρίσκεται σε σαφή δυσκολία διότι πρόκειται σύντομα να ανοίξει και καινούργιο «μέτωπο» με τα συνδικάτα: οι Ραφαέλε Μπονάνι και Λουίτζι Αντζελέτι, επικεφαλής των δύο μετριοπαθέστερων συνδικάτων της χώρας, Cisl και Uil, σε χθεσινή διαδήλωση στη Ρώμη κατέστησαν σαφές ότι «αν η ιταλική κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στη μείωση των φόρων για συνταξιούχους και μισθωτούς θα προσφύγουν σε γενική απεργία, με αίτημα την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου