Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Συνταγματικό το Μνημόνιο, έκρινε το ΣτΕ

proedros-ste-pikrammenos-thumb-large Συνταγματικό, νόμιμο και συμβατό με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις διεθνείς συμβάσεις έκρινε το μνημόνιο, που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανάβοντας το «πράσινο φως» για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψή της «κεκλεισμένων των θυρών», αποφάνθηκε ότι τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής συγκυρίας και προς αποφυγή της χρεοκοπίας.

Οι 55 ανώτατοι δικαστές, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ κ. Π. Πικραμμένου, ύστερα από αλλεπάλληλες πολύωρες συνεδριάσεις, που ξεπέρασαν τις πέντε, σχεδόν ομόφωνα (υπήρξε μικρή μειοψηφία 6 έως 10 συμβούλων σε επιμέρους ζητήματα), απέκρουσαν τις αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Εκριναν ότι ελήφθησαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η πλήρης Ολομέλεια του ΣτΕ, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των συμβούλων Επικρατείας κυριών Μαρίας Σαρπ και Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, κατέληξε ότι οι περικοπές δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Ναι μεν επέρχεται επέμβαση σε περιουσιακά δικαιώματα, αλλά λαμβάνεται πρόνοια με τους Νόμους 3833/2010 και 3845/2010, ώστε οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα.

Επίσης, οι ανώτατοι δικαστές:
- Απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι άκυρες γιατί δεν ψηφίστηκαν από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών. Δέχθηκαν ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση, κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, δεν περιέχει κανόνες δικαίου και δεν έχει έννομες συνέπειες, ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

- Εκριναν ότι με τον επίμαχο Νόμο 3845/2010 δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών που να περιορίζουν την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας.

Με την απόφαση του ΣτΕ που θα δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα, απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι προσφυγές που έχουν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, καθώς και πολίτες και οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση των δύο νόμων.

Υπ. Συμβούλιο: Πράσινο φως στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Εγκρίθηκε ακόμη, σε πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπ. Οικνοομικών, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε σήμερα την κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο για την πορεία στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση των πινάκων του Μεσοπροθέσμου προγράμματος και ως εκ τούτου του περιεχομένου του εφαρμοστικού νόμου, αλλά και της επικαιροποίησης του Μνημονίου που ως συνήθως προηγείται της καταβολής κάθε δόσης.

Η κυβερνητική επιτροπή και στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησαν τον υπουργό Οικονομικών να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς για την οριστικοποίηση του Μεσοπροθέσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Την Παρασκευή στα κόμματα, τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Βουλή

Το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου θα δοθεί στα κόμματα την Παρασκευή, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν με άνεση έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το μεσοπρόθεσμο. Την Τρίτη θα αρχίσει στην διαρκή επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στη διαμόρφωση του οποίου είχαν συμμετάσχει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, είχε ούτως ή άλλως συμφωνηθεί πριν τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στην οποία προστίθεται επίσης ότι «ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τους επικεφαλής της τρόικας που έρχονται και πάλι στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό είχε σήμερα τηλεφωνική συζήτηση με τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν. Στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να έχουν οριστικοποιηθεί και τα τρία αυτά θέματα (πίνακες Μεσοπρόθεσμου, Εφαρμοστικός Νόμος, επικαιροποιημένο Μνημόνιο), μετά την ενημέρωση του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου