Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέδωσαν ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα για να λάβει την πέμπτη δόση του δανείου και νέο πακέτο στήριξης πρέπει μέχρι τα μέσα Ιουλίου:
- Να περάσει από τη Βουλή όλες τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, δηλαδή τα επιπλέον μέτρα για το 2011 και το μεσοπρόθεσμο.
- Να περάσει από τη Βουλή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
- Να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επικαιροποίηση του μνημονίου (που αναφέρεται στο ανακοινωθέν ως αναθεώρηση του Memorandum of Understanding) μέσα στις επόμενες μέρες.
Εάν γίνουν όλα αυτά, τότε η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Παράλληλα, "οι υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι λόγω της δυσκολίας να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2012 θα παραχωρήσουν επιπλέον χρηματοδότηση από επίσημες και ιδιωτικές πηγές, ενώ καλωσορίζουν την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε άτυπης μορφής μετακύλιση (roll over) του υπάρχοντος χρέους, σε ετήσια βάση, ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας".
"Με αυτές τις συνθήκες, οι υπουργοί αποφάσισαν να εξειδικεύσουν τις λεπτομέρειες και τις παραμέτρους της νέας χρηματοδότησης τον Ιούλιο", ανέφερε το ανακοινωθέν.
Επίσης, το Εurogroup έκανε για ακόμα μία φορά έκκληση στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να στηρίξουν τις βασικές αρχές του προγράμματος και της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να υπάρξει γρήγορη και πιστή εφαρμογή.
"Με δεδομένο ότι η εφαρμογή θα απαιτήσει χρόνο, θα έχει μεγάλη διάρκεια και λόγω της φύσης των διαρθρωτικών αλλαγών η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία", αναφέρει το ανακοινωθέν.
Όσο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπάρχει η λακωνική αναφορά ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημοσιονομική προσαρμογή, την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 και την ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, που θα επαναφέρει την ανάπτυξη.
Η συνεδρίαση του Εurogroup έγινε παρουσία πολυπληθούς κλιμακίου του ΔΝΤ. Σήμερα οι υπουργοί συνεδριάζουν εκ νέου για το ακανθώδες θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης αλλά και για τις επιπλέον λειτουργίες που θα αποκτήσει ο προσωρινός μηχανισμός EFSF.
Σκοπός τόσο του συμβουλίου των "17" όσο και της Κομισιόν είναι να επικυρωθεί το ανακοινωθέν για την Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, να περάσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και οι αποκρατικοποιήσεις από την ελληνική βουλή στις 28 Ιουνίου και στις 8 και 11 Ιουλίου το ΔΝΤ και το Εurogroup αντίστοιχα να επικυρώσουν την εκταμίευση.
Παράλληλος, στόχος είναι στις 11 Ιουλίου να ανακοινωθεί και το νέο πακέτο στήριξης στην ολότητά του.
Στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης G7 η ελληνική κρίση -Νέα παρέμβαση ΗΠΑ
Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών του πλανήτη (G7) την Κυριακή το απόγευμα, μετέδωσε το Reuters.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, o οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί "πάση θυσία", προειδοποιώντας για τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη από μια πιθανή διάχυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου