Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

“Bobolas-Koutras Productions”!

Δυο ξένες στο ίδιο Υπουργείο η Τίνα και η Μαργαρίτα. Νέα παραλλαγή της “δημόσιας διαβούλευσης” για τη “χρυσή” επένδυση του Μπόμπολα στη Χαλκιδική

Στις 25 Ιανουαρίου στάλθηκε με το ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ φαξ 1950/64/4-1-2011 η απάντηση της Υπουργού ΠΕΚΑ κας Μπιρμπίλη στον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου, για την από 5-11-2010 αίτηση του με θέμα “Διευκρινίσεις περί της από 2-11-2010 ανακοινώσεως του ΥΠΕΚΑ για την ΜΠΕ της Ελλ. Χρυσός Α.Ε.”. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το “εξαιρετικά επείγον” φαξ, για πολλούς λόγους.

fax

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ φάξ φέρει ημερομηνία 4-1-2011 και έκανε 21 ολόκληρες ημέρες να φτάσει στον αποδέκτη του! Μία ολόκληρη σελίδα του εγγράφου αφιερώνεται στην παράθεση διατάξεων για να πείσει η Υπουργός ότι το ΥΠΕΚΑ ήταν “υποχρεωμένο” να απαιτήσει να γνωμοδότησει οπωσδήποτε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έθεσε και παρά τη συγκυρία των τοπικών εκλογών και των αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και το έγγραφο καταλήγει ως εξής:

Το ΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τον όγκο και την πολυπλοκότητα της ΜΠΕ που διαβιβάσθηκε καθώς και τη σημαντικότητα του έργου για την περιοχή σας, θα περιμένει για εύλογο χρονικό διάστημα απόψεις του κοινου και φορέων εκπροσώπησής του, οι οποίες θα διαβιβασθούν και ανεξάρτητα της Απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου απευθείας στην αρμόδια για την τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης και συμμετοχής του κοινού Υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ , που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΕΥΠΕ!!!

Τέρμα στο σήριαλ των “Δημόσιων Διαβουλεύσεων” που όριζε και καταργούσε κατά βούληση η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Μαργαρίτα Καραβασίλη. “Τις απόψεις σας απευθείας στο Υπουργείο” ορισε η ίδια η Υπουργός αυτή τη φορά!

Μετά την πρώτη, κλειστή “δημόσια διαβούλευση” της κας Καραβασίλη στις 26 Νοεμβρίου στον Πολύγυρο, με την εταιρεία, τους εργαζόμενους και το face-control στην είσοδο, ορίστηκε “δημόσια διαβούλευση” στις Ιερισσό για τις 18 Δεκεμβρίου (αφού το Νομ. Συμβούλιο είχε ήδη γνωμοδοτήσει ομόφωνα θετικά). Αυτή αναβλήθηκε την παραμονή, 17 Δεκεμβρίου, για να οριστούν τέσσερις διημερίδες “δημόσιας διαβούλευσης” στην Ιερισσό, τη Μ. Παναγία, την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι στο διάστημα 15 Ιανουαρίου- 26 Φεβρουαρίου 2011. Και ματαιώθηκαν όλες την παραμονή, 14 Ιανουαρίου, από την ίδια την Υπουργό αυτή τη φορά, για να ανακοινωθεί ότι η αποφασιστική “δημόσια διαβούλευση” θα γίνει …στην Αθήνα, με τις τοπικές κοινωνίες του Κολωνακίου, της Εκάλης και των λοιπών βορείων προαστίων.

Επειδή όμως το ΥΠΕΚΑ δεν διαθέτει τα κονδύλια για εισητήρια, ύπνο και διατροφή των χιλιάδων ιθαγενών της ευρύτερης περιοχής του Επενδυτικού Σχεδίου που θα δήλωναν επιθυμία διαβούλευσης στην Αθήνα, η Υπουργός έκρινε ότι ότι τα “χαρτιά” με τις απόψεις των κατοίκων και των φορέων τους μπορούν να διαβιβασθούν απευθείας στην ΕΥΠΕ!!!

Και ενώ η ίδια η Υπουργός έλεγε αυτά στις 25 Ιανουαρίου, στις 3 Φεβρουαρίου η κα Καραβασίλη έλεγε άλλα στo Capital.gr:

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης προβλέπεται ότι σύντομα θα συνεχισθεί με γοργό ρυθμό και χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί άμεσα στους εμπλεκόμενους!

Εξόχως φαιδρά όλα αυτά που διαδραματίζονται με τη Χαλκιδική στο επίκεντρο, όμως το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και το ΥΠΕΚΑ οφείλει να δώσει επιτέλους εξηγήσεις:

fax1

  1. Αφού το ιδιο το ΥΠΕΚΑ παραδέχεται ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ “λόγω του όγκου και της πολυπλοκότητας της καθώς και της σημαντικότητας του έργου για την περιοχή” – όπως έχουν επισημάνει και το Τεχνικό Επιμελητήριο και πλήθος άλλων τοπικών και επιστημονικών φορέων – πώς δεν αναγνωρίζει ότι η ίδια και μεγαλύτερη αντικειμενική δυσκολία υπήρχε και για τους Νομαρχιακούς Συμβούλους που τους υποχρέωσε να γνωμοδοτήσουν στις 10 Δεκεμβρίου ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου τουλάχιστον ασχολούνταν αποκλειστικά με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές;
    Τι ισχύ μπορεί να έχει αυτή η γνωμοδότηση επί μιας ΜΠΕ που ΚΑΝΕΙΣ δεν διάβασε και γιατί το Υπουργείο αποφάσισε να είναι αυτή η μία και μοναδική φορά στα χρονικά που οι προθεσμίες θα τηρηθούν κατά γράμμα;
  2. Η επιστολή της κας Μπιρμπίλη προς τον Αρχιμανδρίτη Χρ. Αγγελόγλου που λέει καθαρά ότι ΔΕΝ θα γίνει δημόσια διαβούλευση έχει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου και στάλθηκε (με φαξ) στις 25 Ιανουαρίου. Να υποθέσουμε ότι έχασε το δρόμο της στο δαίδαλο των διαδρόμων του ΥΠΕΚΑ;
  3. Στην επιστολή ορίζεται ότι οι απόψεις των πολιτών και των φορέων θα διαβιβασθούν “απευθείας στην αρμόδια για την τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης και συμμετοχής του κοινού Υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ , που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΕΥΠΕ”. Η ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του κ. Τολέρη, όχι η ΕΥΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος) της κας Καραβασίλη. Τι ρόλο παίζει η κα Καραβασίλη, εκτός από αυτόν του “συμπαθούς προσώπου της εξουσίας”;
  4. Η επιστολή απευθύνεται στον Αρχιμανδρίτη Αγγελόγλου και δεν κοινοποιείται σε κανέναν άλλον παρά μόνο σε στελέχη του ΥΠΕΚΑ και στα μέλη της Ομάδας Συντονισμού. Δηλαδή: ο ΕΝΑΣ πολίτης (δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κι άλλοι) που απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στο ΥΠΕΚΑ, έλαβε την απάντηση ότι διαβούλευση ΔΕΝ θα γίνει. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει με την εντύπωση ότι θα γίνει, αφού αυτό επαναλαμβάνει στις εφημερίδες και τα κανάλια η Ειδική Γραμματέας κα Καραβασίλη!!!
    Θα αποφασίσετε επιτέλους, κυρίες του ΥΠΕΚΑ;

Όλα δείχνουν ότι οι κυρίες του ΥΠΕΚΑ έχουν αποφασίσει ότι κακώς έμπλεξαν σε μια ιστορία “δημοσίας διαβούλευσης” που διαφαίνεται ότι θα αποβεί αρνητική για την μεγάλη “επένδυση” και ότι πρέπει να απεμπλακούν το συντομότερο δυνατό για να δώσουν στους κκ. Κούτρα και Μπόμπολα την άδεια να ξεκινήσουν την καταστροφή της Χαλκιδικής. Όπως ορθά-κοφτά μας ξεκαθάρισε στις 4 Δεκεμβρίου 2010 η Μαργαρίτα “η μόνη προειλημμένη απόφαση είναι ότι η επένδυση θα προχωρήσει”!!!

Μιλώντας στην TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 1 Φεβρουαρίου, ο Γεν. Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Στρατουδάκης έδωσε τελεσίγραφο στο ΥΠΕΚΑ: “Εμείς θα περιμένουμε για την άδεια μέχρι το Μάρτιο”. Το τελεσίγραφο σημαίνει “αδειοδοτήστε μας γιατί βουλιάζουμε και θα παρασύρουμε κι άλλους μαζί μας”. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Γιώργου Μπόμπολα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση με χρέη κοντά στα 2 δις ευρώ προς δυο μεγάλες τράπεζες, από τα οποία τα 500 εκατ. είναι άμεσα απαιτητά. Στις 1 Δεκεμβρίου η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε κατακόρυφη πτώση των κερδών της για τους εννέα μήνες του 2010, σε μόλις 8,5 εκατ. ευρώ από 72,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι κάτοχος του 5% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και του 19,4% της μητρικής (95% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) EUROPEAN GOLDFIELDS – και φυσικά είναι η εργολάβος όλων των μεταλλευτικών εργασιών. Άλλο 5,9% στην EG κατέχει ο Δημήτρης Κούτρας.

Η αδειοδότηση της επένδυσης θα δώσει ανάσα στον Μπόμπολα, στις δυο Τραπεζες και στον Υπουργό Εθνικής Οκονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, αφού θα αποφευχθούν πιθανοί κλυδωνισμοί του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με την ανακοίνωση της ΟΜΟΦΩΝΑ θετικής γνωμοδότησης για την ΜΠΕ της “χρυσής” επένδυσης την οποία μεθόδευσαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο οι μεγάλοι άνδρες της Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος και Αργύρης Λαφαζάνης, η μετοχή της EG στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και του Λονδίνου εκτοξεύθηκε στα ύψη και η εταιρεία ανέβασε τη χρηματιστηριακή της αξια κατά 300 εκατ. ευρώ μέσα σε μία μόνο μέρα. Την αμέσως επόμενη μέρα η EG ανακοίνωσε συμφωνία δανειοδότησης ύψους 300 εκατ. δολ. από consortium ξένων Τραπεζών, υπό την αίρεση της τελικής αδειοδότησης.

Η “επένδυση” λοιπόν με δανεικά. Η εξυπηρέτηση των δανείων του Μπόμπολα επίσης με δανεικά. Και όλα αυτά τα δανεικά με την εγγύηση της παράδοσης της ευρύτερης περιοχής του Επενδυτικού Σχεδίου στον Αρμαγεδδώνα των εξορύξεων, των εμπλουτισμών και των μεταλλουργιών που θα πυροδοτήσει η αδειοδότηση.

Φυσικά και αυτή η νέα παραλλαγή της “δημόσιας διαβούλευσης” φέρει την υπογραφή των “Bobolas-Koutras Productions”! Σύμφωνα με αυτήν, ο Προϊστάμενος της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ κ. Επαμεινώνδας Τολέρης θα περιμένει για τις έγγραφες απόψεις των πολιτών για “εύλογο χρονικό διάστημα”, δηλαδή μάλλον μέχρι το Μάρτιο που λήγει και το τελεσίγραφο. Ο κ. Τολέρης είναι αυτός που στις 29 Οκτωβρίου 2010, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, απέστειλε τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Νομαρχία Χαλκιδικής – σύμφωνα με την κα Καραβασίληεν αγνοία” (;!) τόσο της ιδίας όσο και της Υπουργού – και εξασφαλίστηκε έτσι η θετική γνωμοδότηση από το απελθόν Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Μετά τη λήξη του “ευλόγου διαστήματος” ο κ. Τολέρης, ως Πρόεδρος της “Ομάδας Συντονισμού για την Παραγωγή Χρυσού στην Ελλάδα” θα εκδώσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Και τέλος καλό, όλα καλά για τους Μπόμπολα-Κούτρα, παρά το ότι οι εξαγγελθείσες “δημόσιες διαβουλεύσεις” λίγο έλλειψε να εκτροχιάσουν να πράγματα και να αναδείξουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στους σχεδιασμούς τους.

Η θριαμβευτική ανακοινωση για την “ανακάλυψη” νέου μεγάλου κοιτασματος χρυσού στην Πιάβιτσα τίναξε στα ύψη τις μετοχές EUROPEAN GOLDFIELDS και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την αδρεναλίνη των κατοίκων πάνω από το όριο. Οι Μπόμπολας-Κούτρας έχουν στο τσεπάκι τους την αδειοδότηση για τρια μεταλλεία (Σκουριές-Ολυμπιάδα-Μαύρες Πέτρες) και ήδη ετοιμάζουν τα τρία επόμενα (Πιάβιτσα-Τσικάρα-Φισώκα).

Η συνέχεια θα παιχτεί πάνω στον Κάκαβο. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

fax2

Πηγή

Το είδα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου